alex themelisΤο ΠΑΣΟΚ που αντιστέκεται, το ΠΑΣΟΚ που επιμένει, και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά τραγουδάει ακόμη, σαν τα κουρέλια. Εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος -εκλογές στις οποίες μετείχαν χιλιάδες οικονομολόγοι (μέχρι και ο πρόεδρος Κυριάκος έσπευσε να ψηφίσει).

«Η "Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων» που στήριξε το Κίνημα Αλλαγής, αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, πίσω από τη Δεξιά. Η ΠΔΣΟ έλαβε 23,91% έναντι της ΔΗΚΙΟΣ, της παράταξης της Δεξιάς δηλαδή, η οποία έλαβε 38,42%.


Πού είναι η είδηση σε όλο αυτό; Οτι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις μεταγγίσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και παρά την κινητοποίηση που έγινε, κατετάγη τρίτη δύναμη με 16,19%.
Ο χώρος, αντιστέκεται, δεν παραδίνεται και έχει δυνάμεις.
* Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ!

 

Προσφυγές και για το τσιγάρο

Έφτασε τετραψήφιος ο αριθμός των καταστηματαρχών που συνυπογράφουν για κοινή προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του αντικαπνιστικού νόμου και μαθαίνω ότι το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης δεν αποκλείει το τελικό σύνολο των προσφευγόντων να φτάσει και τα πέντε ψηφία. Η κατάθεσή της δεν αργεί και το σωματείο με τους νομικούς παραστάτες είναι στη διαδικασία της συλλογής των δεδομένων της... χασούρας. Τι έχουν καταγράψει ως τώρα; Απώλεια τζίρου 40%, φέσια από πελάτες που βγαίνουν για τσιγάρο και δεν επιστρέφουν ποτέ (σαν ανέκδοτο μοιάζει, αλλά, ναι, υπάρχουν όντως πολλές καταγγελίες), εκδικητικές καταγγελίες στο τετραψήφιο μεταξύ επιχειρήσεων ή πολιτών, δυστοκία των καταστηματαρχών να «αστυνομεύσουν τους πελάτες τους», μπέρδεμα σχετικά με τις χωροταξικές διευκρινίσεις για τη διαμόρφωση εξωτερικών χώρων για καπνιστές.
* Βλέπω να εξελίσσεται σε σήριαλ.

 

Φεύγουν από τα μπλόκα

Οι αγρότες παίρνουν τα τρακτέρ τους και φεύγουν από τα μπλόκο Θα επιστρέφουν όμως τέλη Γενάρη, αφού αποφάσισαν να κάνουν γιορτές στα σπίτια τους και μετά να καθορίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Λάρισας οι αγρότες συμφώνησαν να λάβουν μετά τις γιορτές αποφάσεις για συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις με προσανατολισμό τη δημιουργία μπλόκων στο τέλος Ιανουαρίου. Οι αγρότες αποφάσισαν επίσης να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με τρακτέρ και στην έκθεση της Agrotica στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Φεβρουαρίου. Στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων συζητήθηκαν συνολικά τα αιτήματα των αγροτών που διεκδικούν από την κυβέρνηση, ενώ επικεντρώθηκαν στο θέμα της τιμής του πετρελαίου, στο κόστος παραγωγής, αλλά και στο θέμα της τιμής των προϊόντων τους.
* Φεύγουν από τα μπλόκα για να... ξαναγυρίσουν.


Οι ναυαγοσώστες τους… πνίγουν

Μέχρι και 85% αυξάνεται για τους δήμους το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης για τις πολυσύχναστες παραλίες των περιοχών τους.
Το πρόβλημα γίνεται πολύ σοβαρό και ο προβληματισμός κατατέθηκε κατά την συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου.
Σημειώνεται ότι η ναυαγοσωστική κάλυψη είναι υποχρεωτική και όρος απαράβατος ειδικά για τις παραλίες που διεκδικούν ή έχουν γαλάζιες σημαίες.
Όπως τονίστηκε από τους δημάρχους της Ηπείρου το τεράστιο αυτό κόστος είναι αδύνατο να το αναλάβουν οι δήμοι καθώς τα έσοδα που εισπράττουν είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που καλούνται να δαπανήσουν για τη ναυαγοσωστική κάλυψη και για τις υπηρεσίες καθαριότητας και ευπρεπισμού.
Το ίδιο πρόβλημα απασχολεί κι άλλους δήμους ανά την χώρα και ήδη η ΚΕΔΕ έχει αποφασίσει να ζητήσει συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκειμένου να ξεκαθαριστεί το «ποιος εισπράττει & ποιος πληρώνει» ώστε να βρεθεί τρόπος κάλυψης αυτών των δαπανών από τους δήμους, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία ανά Δήμο.