Όταν ρώτησα το Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη για το πώς πήγε η συνάντηση της περασμένης Πέμπτης στο υπουργείο Ανάπτυξης για τα θέματα του Εμπορευματικού Κέντρου και του ΒΙΟΠΑ μου είπε ότι τα θέματα δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε και ότι είναι δύσκολα.

Προκειμένου να μην απενταχθεί το Εμπορευματικό από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ώρα λοιπόν που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να προχωρήσουν οι μελέτες σε όλα τα επίπεδα με εξαίρεση αυτή της σύνδεσης του πάρκου με την Εγνατία που έχει γίνει από την Περιφέρεια και έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη όλα τα ζητήματα που αφορούν το έργο πρέπει να προχωρήσουν έτσι ώστε στο τέλος του γενάτη του 2021 να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα κρατήσει ζωντανό το έργο και την χρηματοδότηση.

 

Τώρα τρέχουμε

Με απλά λόγια αυτό που μπορεί να πει κανείς είναι ότι τώρα τρέχουμε για να προκάνουμε, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Χαρίλαος.

Σε κάθε περίπτωση ο κος Καχριμάνης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουν.

Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει η ΟΛΗΓ κατά κύριο λόγο, μια και αυτός έχει το μεγαλύτερο αντικείμενο, να κάνει σοβαρή δουλειά. Και γρήγορη.

Ο κλήρος συνεπώς πέφτει στην Πρόεδρο της ΟΛΗΓ ΑΕ Ρεγγίνα Δηλαβέρη, αλλά κυρίως στον διευθύνοντα σύμβουλο τον Αθανάσιο Πορφύρη.

Την περασμένη Πέμπτη λοιπόν στην συνάντηση που έγινε με τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Πελοπίδα Καλλίρη, αρμόδιο για τέτοια θέματα έγινε η αρχή. Αποφασίστηκαν οι κινήσεις και τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να μην χαθούν οι πιστώσεις και το έργο.

 

Ήταν όλοι εκεί

Στην συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Πελοπίδα Καλλίρη εκτός από τον Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνη ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραΐμη, η πρόεδρος της ΟΛΗΓ ΑΕ Ρεγγίνα Δηλαβέρη, ο Διευθύνων Σύμβουλος Αθανάσιος Πορφύρης, και ο ειδικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη Δημήτρης Σιώλος.

Τα γράφω όλα τα ονόματα γιατί δεν θυμάμαι τελευταία τόση μεγάλη αντιπροσωπεία από τοπικούς φορείς για να προχωρήσουν ένα θέμα. 

Δεν ξέρω αν θυμάστε εσείς, αλλά δεν νομίζω ότι έχω άδικο.

Σε κάθε περίπτωση για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη το έργο είναι μεγάλης σημασίας για τον τόπο.

Και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χαθεί.

Μα με κανέναν τρόπο. Γκέκε;

 

Περί τουρισμού και άλλων τινών

Διάβασα τις δηλώσεις εκπροσώπων φορέων της Ηπείρου (και της Θεσπρωτίας φυσικά) για το πόσο χαρούμενοι ήταν από την συμμετοχή τους στην 35η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia, η οποία άνοιξε τις πύλες της την Παρασκευή στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Να σοβαρευτούμε τώρα.

Το ερώτημα είναι με πόσους tοur operators συναντήθηκαν οι ξενοδόχοι και πόσες συμβάσεις – συμφωνίες έχουν υπογράψει για την νέα τουριστική περίοδο.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Όσοι και αν ήταν οι επισκέπτες που περιηγήθηκαν τα περίπτερά μας αυτοί δεν είναι δεδομένοι επισκέπτες.

Δεδομένοι είναι αυτοί που θα φέρουν το «προϊόν».

Στο μεταξύ καιρός να οργανωθούμε κι εμείς λίγο. Όχι ανά δήμο, αλλά σαν Περιφέρεια.

Με εξαίρεση τα παράλια και τα οργανωμένα ξενοδοχεία κανείς δεν πάει στην Παραμυθιά και τους Φιλιάτες  επειδή είδαν φωτογραφίες στην έκθεση…

Όποιος το κατάλαβε, το κατάλαβε.