Και τι δεν επικαλέστηκε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας προκειμένου να δικαιολογήσει τις ενέργειές του σε σχέση με την Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την απώλεια του φακέλου από το ΚΕΠ.

Το βασικό επιχείρημα στο οποίο στήριξε τις κινήσεις του ήταν να αποκαλέσει μέσοις άκροις την Αποκεντρωμένη μη αξιόπιστη.

Γιατί τι άλλο θα μπορούσε να είναι κάποιος, ο οποίος δεν εξασφαλίζει διαφάνεια, δεν εγγυάται ότι δεν θα κουκουλώσει μια υπόθεση… 

Αναξιόπιστος.

Μήπως κανείς από τους φίλους αναγνώστες έχει κάποιον άλλο χαρακτηρισμό που μου διαφεύγει; 

Πότε είχε δίκιο λοιπόν…

Η απορία μου όμως, λογικά σκεπτόμενος, είναι η εξής:

Πότε είχε δίκιο ο κος Δήμαρχος. Όταν έλεγε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάπου τον Οκτώβρη στους δημοτικούς συμβούλους ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει να φοβηθεί τίποτε και πως για να δείξει ότι δεν την αγγίζουν όλα όσα γράφονται και λέγονται, θα ζητήσει από την Αποκεντρωμένη να αναλάβει την ΕΔΕ και να ορίσει υπάλληλό της προκειμένου να την διεξαγάγει…

Ή τώρα που λέει ότι η Αποκεντρωμένη είναι «αναξιόπιστη» και για τον λόγο αυτό θα αναλάβει ο ίδιος ο δήμος εκ των έσω και μεταξύ μας να κάνει την έρευνα;

Που σημαίνει ότι η έρευνα που θα κάνει, αν κάνει, υπάλληλος του Δήμου θα είναι και ανεξάρτητη (χωρίς πιέσεις δηλαδή) και αξιόπιστη;

Ποιος αλήθεια από τους δημοτικού συμβούλους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης πιστεύει κάτι τέτοιο;

Προσωπικά πιστεύω ΚΑΝΕΙΣ.

Το ιστορικό της αλληλογραφίας

Το ερώτημα λοιπόν που δημιουργείται είναι τι έχει, μεσολαβήσει από τις αρχές Οκτωβρίου που έστειλε το έγγραφο η Δημοτική Αρχή, με το οποίο ζητούσε τον ορισμό ανώτερου δημοσίου υπαλλήλου προκειμένου να κάνει την ΕΔΕ, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο που ζήτησε (για πρώτη φορά) να επιστρέψει η υπόθεση στον Δήμο;

Λέω πρώτη φορά γιατί, πρέπει να ξέρουν οι φίλοι αναγνώστες, ότι πριν από μια βδομάδα, δέκα μέρες ο Δήμαρχος, η Δημοτική Αρχή εν πάσει περιπτώσει έστειλε και δεύτερο εμπιστευτικό έγγραφο με το οποίο ζητούσε να επιστραφεί η υπόθεση στον Δήμο. 

Το πρώτο έγγραφο στάλθηκε εκεί αρχές Δεκεμβρίου στο οποίο ο Γενικός της Αποκεντρωμένης απάντησε αρνητικά. Δεν θέλησε δηλαδή να επιστρέψει την υπόθεση της ΕΔΕ στον δήμο επειδή τα όσα επικαλούταν ο Δήμος Ηγουμενίτσας δεν έστεκαν.

Στο δεύτερο όμως έγγραφο κάποιος σφύριξε στην Δημοτική Αρχή μια… ξεχασμένη διάταξη του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, πάνω στην οποία στηρίχτηκε το έγγραφο – αίτημα του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Η επίκληση της διάταξης ήταν βάσιμη με αποτέλεσμα ο Γενικός της Αποκεντρωμένης μη μπορώντας να αρνηθεί επέστρεψε την υπόθεση στον Δήμο.

Τι μεσολάβησε και άλλαξε γνώμη;

Τα γεγονότα που στο μεταξύ μεσολάβησαν από την απόφαση ανάθεσης της υπόθεσης στην Αποκεντρωμένη, μέχρι την απόφαση να έρθει άρον άρον πίσω στο Δήμο, είναι μεταξύ των άλλων και τα εξής:

Ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοί του κατάλαβαν έστω και μια (χρονο)καθυστέρηση ότι από την στιγμή που το θέμα θα πάει στην Αποκεντρωμένη χάνουν των έλεγχο και την πρωτοβουλία των εξελίξεων.

Και τα δύο είναι σημαντικά. Πρωτοβουλία κινήσεων και έλεγχος εξελίξεων.

Το δεύτερο που συμβαίνει είναι το πρόσωπο στο οποίο ανατέθηκε η διεξαγωγή της έρευνας.

Υπηρεσιακό και άτεγκτος. Το απέδειξε δε όταν για πρώτη φορά κατεβαίνει στο Δημαρχείο συναντά τον γενικό Γραμματέα και έχει μαζί του την πρώτη γνωριμία η οποία δεν έγινε και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες…

Αντικείμενο συζήτησης ήταν ένα υπηρεσιακό θέμα που αφορούσε τον ΦΟΣΔΑ και μόνον αυτό.

Του ζητήθηκε να μην προχωρήσει και τους απάντησε ότι είναι δημόσιος υπάλληλος και ότι τον έστειλε η υπηρεσία να κάνει συγκεκριμένο έλεγχο για τον ΦΟΣΔΑ.  Όπερ και εγένετο.

Αλύγιστος ο τύπος

Όταν λοιπόν κατάλαβαν ποιός έχει αναλάβει την ΕΔΕ προφανώς ζεματίστηκαν.

«Αλύγιστος», θα είπαν.

Και αποφάσισαν να ξεχάσουν όλα αυτά τα λεονταρίστικα ότι αυτοί, σαν Δημοτική Αρχή, δεν φοβούνται τίποτε. Και όχι μόνο δεν φοβούνται αλλά «για να σας δείξουμε ρε ρεμάλια ότι είμαστε αντικειμενικοί αναθέτουμε σε τρίτους να κάνουν ΕΔΕ».

(Το ρεμάλια είναι δική μου έκφραση και όχι της Δημοτικής Αρχής από όποιο πρόσωπο κι αν αυτή εκφράζεται. Τρόπος του λέγειν που λέμε; Α μπράβο. Μην βρουν και κανένα πάτημα…)

Στην πορεία το μετάνιωσαν. Ξέχασαν τους λεονταρισμούς, ξέχασαν τα κοκορέματα, ξέχασαν τα πάντα.

Για να πάρουν πίσω πως και πως την υπόθεση. Προκειμένου να έχουν την Πρωτοβουλία κινήσεων και τον έλεγχο των εξελίξεων.

Κατανοητό συντρόφια της αντιπολίτευσης; Πιο απλά δεν μπορώ να σας το εξηγήσω.