Συζήτησα με δύο πανεπιστημιακούς του πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι οποίοι είχαν ασκήσει διοίκηση, το θέμα της αναστολής λειτουργία του τμήματος ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα.

Γνωρίζοντας από μέσα τα πράγματα μου είπα ορθά κοφτά ότι το τμήμα διερμηνείας που είχε σχεδιάσει γενικώς και αορίστως να λειτουργήσει μετά το 2020 η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν από την αρχή καταδικασμένο να μην ξεκινήσει ποτέ.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς, δεν θα μπορούσε να σταθεί από μόνο του έναν τμήμα διότι είχε μεγάλο κόστος λειτουργίας, χωρίς ταυτόχρονα να παράγει ουσιαστικό πανεπιστημιακό αποτέλεσμα.

 

Από την αρχή καταδικασμένο

Από την αρχή ήταν καταδικασμένο γιατί με δεδομένο το λειτουργικό του κόστος η ηγεσία του πανεπιστημίου θα επέλεγε την κατάργησή του μοιράζοντας το κονδύλιο προκειμένου να λειτουργήσουν σε άλλες σχολές.

Πιο απλά. Το πανεπιστήμιο χρηματοδοτηθείτε με ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό ετησίως  ο οποίος στην συνέχεια διανέμετε εσωτερικά.

Άρα. Όσα λιγότερα είναι τα τμήματα τόσος μεγαλύτερος θα είναι τα κονδύλια που θα πάρουν.

 

Θα την απορρίψουν  από την πρώτη στιγμή

Ότι έγινε, έγινε λοιπόν και πάμε στην επόμενη μέρα. Το επόμενο βήμα.

Η λύση που πρότεινε ο αντιπεριφερειάχης, Θωμάς Πιτούλης, να φιλοξενηθεί ένα εν λειτουργία τμήμα του πανεπιστημίου στην Ηγουμενίτσα, απορρίπτεται ασυζητητί γιατί πολύ απλά εμπίπτει στην προηγούμενη λογική.

Όσο πιο μαζεμένο είναι το πανεπιστήμιο τόσο λιγότερα έξοδα, τόσο περισσότερα τα χρήματα που θα λαμβάνει κάθε σχολή.

Αυτό το διευκρινίζω ευθύς εξαρχής για να μην χαθεί χρόνος συζήτησης προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο να ζητηθεί δηλαδή από τους φορείς της πόλης μας η… μετακόμιση εν λειτουργία τμήματος στην Ηγουμενίτσα.

Συνεπώς θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση.

Αν θέλουμε να ξαναμπούμε στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

 

Κινδυνεύει και η Πρέβεζα

Μαθαίνω επίσης ότι ακόμη και το τμήμα οικονομίας της Πρέβεζας, ένα από τα καλύτερα του πάλαι ποτέ ΤΕΙ Ηπείρου, κινδυνεύει να καταργηθεί μελλοντικά, αν στο μεταξύ δεν ιδρυθούν ένα ή και δύο ακόμη τμήματα δίπλα του. Στην πόλη της Πρέβεζας.

Και κινδυνεύει να καταργηθεί για τον ίδιο λόγο που αναφέραμε παραπάνω.

Είναι κοστοβόρο από μόνο του.

Γιατί, σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς, είναι άλλο πράγμα να έχει κάπου μια ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως στην Άρτα που έχει τρία τμήματα, και άλλο πράγμα να έχεις ένα τμήμα να μοιάζει σαν την καλαμιά στον κάμπο.

Παράδειγμα:

Είναι άλλο πράγμα ένας καθηγητής να κάνει μάθημα σε δύο τρία τμήματα και άλλο να κάνει σε ένα. 

Λογιστικά νομίζω ότι αυτό είναι κατανοητό σε όλους.

Σύμφωνα με την λογική του πανεπιστημίου φυσικά και όχι την δική μου.

 

Πάμε στην επόμενη μέρα

Τι μένει λοιπόν να κάνουμε εμείς;

Αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές μου έλεγαν ότι η Υπουργός Παιδείας, η κα Κεραμέως, προσανατολίζεται να καλύψει το κενό που έχει δημιουργήσει ο νόμος Γαβρόγλου ανάμεσα στην δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την κατάργηση των ΤΕΙ, ιδρύοντας σχολές διετούς φοιτήσεως.

Τέτοιες σχολές που δεν έχουν ιδιαίτερη δυσκολία στην σύσταση και λειτουργία τους,  μπορούν να στηριχτούν από τα Πανεπιστήμια.

Αυτό με διαβεβαίωσαν και οι συνομιλητές μου πανεπιστημιακοί.

Δεδομένο λοιπόν ότι η Κυβέρνηση μέχρι τον Αύγουστο του 2020 θα έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της στην κατεύθυνση που περιέγραψα. Αντικαθιστά τα ΤΕΙ με τμήματα διετούς φοιτήσεως. Αναβαθμισμένα Δημόσια ΙΕΚ τρόπον τινά.

Τι μένει συνεπώς;

Μένει να σκεφτούμε εμείς ως τοπικοί φορείς το αντικείμενο φοίτησης των τμημάτων αυτών.

Και αυτό πρέπει να κάνουμε.

 

Τι έχουμε ως πλεονέκτημα;

Ποια είναι συνεπώς τα πλεονεκτήματα του τόπου μας;

Και πως μπορούμε να στοιχειοθετήσουμε της προτάσεις μας;

Πρώτα είναι οι Ιχθυοκαλλιέργειες.

Δείτε. Κανείς από τους παραγωγούς δεν θέλει την πλειοψηφία των εργαζόμενων του να είναι πανεπιστημιακού επιπέδου.

Αντίθετα ένα εξειδικευμένο προσωπικό θα ήταν ελκυστική πρόταση.

Έχουμε το λιμάνι μας.

Ποιες ειδικότητες θα χρειαστούν κατά την σταδιακή ανάπτυξή του;

Παράδειγμα:

Εξειδικευμένο προσωπικό στην λειτουργία της μαρίνας; (Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της οικονομίας στην Λευκάδα να ξέρετε ότι προέρχεται από την λειτουργία των μαρινών που υπάρχουν. Σε τελική ανάλυση μια ενημέρωση των δικών μας φορέων από τους αντίστοιχους της Λευκάδας, θα μας έκανε σοφότερους. Και δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε ζητώντας την).  

 

Υπάρχουν περιθώρια

Δεν θα χρειαστούν όμως μόνο αυτά τα επαγγέλματα από την συνολική, σταδιακή ανάπτυξη του λιμανιού,  στην οποία πρέπει να περιλάβουμε και τον εμπορευματικό σταθμό…

Αγαπητοί συμπολίτες για να διεκδικήσουμε κάτι πρέπει να ξεφύγουμε από την λογική του ωχαδελφισμού και της νιρβάνας στην οποίοι έχουμε περιέλθει.

Και να βάλουμε στην άκρη τα προσωπικά μας για να μπορέσουμε να συνομιλήσουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

Τα προσωπικά και η αδυναμία συνεννόησης που μας διακατέχουν, ως πότε θα αποτελούν φρένο στην πορεία μας προς το αύριο!!!