Έγραφα προχθές για μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας να διαθέσει ένα σεβαστό ποσό προκειμένου να αγοράσει μάσκες, γάντια και χάρτινες ποδιές μιας χρήσεως προκειμένου να τα διαθέσει το Νοσοκομείο Φιλιατών στα Κέντρα Υγείας του νομού και στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας.

Μαθαίνω λοιπόν ότι η παράδοση αυτού του υλικού θα γίνει σήμερα από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, Αλέξανδρο Πάσχο.

Μιλήσαμε ήδη και εκφράσαμε τις ευχές μας αυτή η πρωτοβουλία να βρει μιμητές.

Ελπίζουμε να συμβεί.

 

Οι πρώτες καμπάνες

Δώδεκα πρόστιμα, οι πρώτες δώδεκα καμπάνες στην Θεσπρωτία,  για όσους αγνοούν τα μέτρα και θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ότι γουστάρουν.

Και να κινούνται παντού θεωρώντας ότι όλος ο κόσμος είναι δικός τους.

Τσίμπησαν λοιπόν το πρόστιμο των 150 ευρώ και ησύχασαν.

Οι παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις ήταν συνολικά 45 σε όλη την Ήπειρο.

Το δικό μας δωδεκάρι λοιπόν μοιάζει να είναι αναλογικά με τον πληθυσμό μεγαλύτερο.

 

Αν είχαν ανάλογες αντιδράσεις…

Με δύο ερωτήσεις, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο Μάριος Κάτσης, αναφέρονται στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

Μπράβο για τα αντανακλαστικά του βουλευτή μας.

Τα οποία έχουν βελτιωθεί πολύ σημαντικά.

Γιατί, αν σκεφτεί κανείς ότι στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ο κος Κάτσης κατέθετε μαζί με άλλα συντρόφια του ερωτήσεις μια φορά στο τόσο και για θέματα που δεν πίεζαν την κυβέρνηση, αυτό είναι μια πρόοδος.

Ταυτόχρονα δεν λέει να ξεφύγει από την κομματική γραμμή.

Σαράντα πέντε οι βουλευτές, ομαδικές συνήθως οι καταθέσεις ερωτήσεων.

 

Γιατί μόνο τόσα;

Η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενέκρινε πίστωση ύψους 80.000€ για την αποκατάσταση των ζημιών στο κάστρο της Κιάφας,  λόγω του πρόσφατου σεισμού.

Το ποσό αφορά σε εργασίες στερέωσης της υφιστάμενης τειχοποιίας για τις οποίες θα συνταχθεί τεχνική έκθεση από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Καλοδεχούμενα τα λεφτά και η χρηματοδότηση αλλά…

Αλλά από πού προκύπτει αυτό το ποσό;

Έχουν καταγραφεί οι ανάγκες και τα έργα που πρέπει να γίνουν στο Κάστρο;

Έχουμε μια τάξη μεγέθους των ζημιών;

Γιατί αν δεν έχουμε τεχνική – οικονομική εικόνα των ζημιών, πως στην ευχή προσδιορίζουμε το ύψος της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών…

 

Μέχρι σήμερα η τελευταία μέρα

Να κλείσουν έως τις αρχές Μαΐου τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία για το κοινό, αποφάσισε την Παρασκευή η κυβέρνηση, ενώ σε περιορισμένη λειτουργία θα παραμείνουν μόνο  τα γραφεία κτηματογράφησης και η ίδια η «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παύουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων (αν υπήρχαν, καθώς δεν θα μπορούν να μεταγραφούν). Όσο για την κτηματογράφηση, θα εξυπηρετούνται μόνο όσοι μπορούν να έλθουν σε επικοινωνία ηλεκτρονικά, ενώ είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν πρόστιμα σε όσους δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Οι μόνες περιοχές στις οποίες εξακολουθούσαν μέχρι την Παρασκευή οι δηλώσεις ιδιοκτησίας είναι η Θεσπρωτία και η Κέρκυρα, στις οποίες η προθεσμία έληγε στο τέλος του μήνα.

Τρέξτε να προκάνετε.

 

Πολύ το φοβάμαι

Και ενώ όλα είχαν δρομολογηθεί για το θέμα της 24ωρης λειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου…

Είχε γίνει η αρχή εν πάσει περιπτώσει.

Δεν μαθαίνω νέα.

Και πολύ φοβάμαι ότι το θέμα έχει πέσει στο σκεπτικό: «εμείς τώρα τρέχουμε για τον κορονοιό το Μαυρομάτι θα κοιτάξουμε;».

Λάθος λογική.

Γιατί ο κορονοιός δεν μπορεί να σταματήσει μια γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να γίνει έτσι κι αλλιώς μέχρι να καταλήξουμε στην απόφαση.

Το υπουργείο ετοιμάζει, ολοκληρώνει και είναι έτοιμο να δώσει πράσινο φως όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, λέει η λογική.

 

Εμείς το επισημαίνουμε

Κατά τα άλλα εμείς πρέπει να επισημάνουμε το εξής:

Αν πραγματικά πιστεύουμε στην ανάγκη 24ωρης λειτουργίας του Τελωνείου στο Μαυρομάτι, να μην το αφήσουμε το θέμα.

Να το έχουμε από κοντά.

Γιατί ο κίνδυνος να ξεχαστεί είναι υπαρκτός.

Για τον λόγο αυτό λοιπόν απαιτείται εγρήγορση.