alex themelis

 Η μελέτη του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας για την αγορά εργασίας έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τους φόβους που εκφράστηκαν από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Οπως εκτιμάται, είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν 250.000 θέσεις εργασίας σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις απ’ όλους τους κλάδους, ενώ πιθανό είναι και το ενδεχόμενο να μην ανοίξει ξανά η μία στις επτά επιχειρήσεις.

  Οι αριθμοί αυτοί είναι τεράστιοι εάν προστεθούν σε εκείνους των ήδη ανέργων κι ενώ στη χώρα μας καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης. Επείγει επομένως να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την τόνωση μιας αγοράς εργασίας, η οποία δοκιμάστηκε πολύ σκληρά κατά τη διάρκεια της υπερδεκαετούς κρίσης. Επανεκκίνηση της οικονομίας εξάλλου δεν μπορεί να υπάρξει σε συνθήκες συρρίκνωσης της απασχόλησης. Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη με στρατιές ανέργων και με τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τσακισμένη από τη νέα κρίση.

  Τη λύση δεν μπορεί να δώσει φυσικά η απορρόφηση του εργατικού δυναμικού στον δημόσιο τομέα. Οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το κράτος όμως μπορεί να δώσει φορολογικά ή άλλα κίνητρα για την αναθέρμανση του ιδιωτικού τομέα και την προσέλκυση επενδύσεων από τις οποίες θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

  * Εργαλεία υπάρχουν.

 

Τηλεδιάσκεψη και... συνδιάσκεψη

  Στην ανάγκη ενδιάμεσου προγράμματος επιμένουν στο Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση στην κανονικότητα. Εξ ου και το μπαράζ προτάσεων που καταθέτουν το τελευταίο διάστημα, ξεκινώντας από το σχέδιό τους για επιδότηση εργασίας και συνεχίζοντας με προτάσεις για τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τον τουρισμό, τα εργασιακά και το μεταναστευτικό. Ξετυλίγοντας τους τομείς του ενδιάμεσου προγράμματος το βάρος θα πέσει στην παιδεία, στον πρωτογενή τομέα, στις επενδύσεις και στα δάνεια, στο μεταναστευτικό και στα εργασιακά, χωρίς πάντως σε καμία περίπτωση να «χαρίσουν» σε κανέναν το ΕΣΥ. Την ίδια ώρα, ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης έχει αναλάβει να ενεργοποιήσει τους πάντες ενόψει Συνδιάσκεψης η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, προγραμματίζεται πλέον για το φθινόπωρο, στον βαθμό που κάτι τέτοιο δεν θα εμποδίζεται από την πανδημία ή από τυχόν πολιτικές εξελίξεις. Είχε ήδη τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των τομέων του κόμματος ενώ το ίδιο θα κάνει με τους γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών, προκειμένου να αρχίσουν να προετοιμάζουν τη Συνδιάσκεψη, που θα εγκρίνει και το νέο πρόγραμμα του κόμματος για την «Ελλάδα και την Ευρώπη μετά»...

  * Για να δούμε.

 

Βία

  Δεν μας τιμούν - καθόλου μάλιστα - τα στοιχεία που προέκυψαν από την τηλεφωνική γραμμή 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Δεν μας τιμούν ούτε ως κοινωνία ούτε ως άνδρες. Οπως προέκυψε από τις κλήσης που έλαβε το 15900 τις ημέρες της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού, οι κλήσεις (και οι εκκλήσεις γυναικών και παιδιών εξαιτίας της βίας που ασκήθηκε σε βάρος τους) εκτοξεύθηκαν στα ύψη - υπερτετραπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα.

  Και στην Ήπειρο!

  Δεν έχουν σημασία οι αριθμοί, νομίζω. Σημασία έχει ότι από την ανάλυση αυτών των στοιχείων προκύπτει ότι η ελληνική κοινωνία θέλει ακόμη πολλή δουλειά για να μάθει να σέβεται αυτόν ή αυτήν που έχει απεναντί του ο καθένας και η καθεμιά από μας.

  Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι σε χρονικά διαστήματα που το ζευγάρι περνάει περισσότερο χρόνο μαζί τα περιστατικά βίας αυξάνονται. Και πως αυτός ο περισσότερος χρόνος φέρνει στην επιφάνεια πιο γρήγορα συμπεριφορές που περικλείουν βία οποιασδήποτε μορφής.

  * Κι ως γνωστόν η βία μόνο βία γεννάει, τίποτε άλλο...

 

Θα συμμορφωθούν

  Τέλος παίρνει το σίριαλ με τα ταμειακά διαθέσιμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την υποχρεωτική μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ηταν η κυβέρνηση Τσίπρα που το είχε επιβάλει, οδηγώντας δήμους και περιφέρειες σε επαναστατική δράση το 2015. Πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν έκτοτε, αρκετοί τα μετέφεραν, άλλοι όχι, ενώ περίπου 60 δήμοι κατέθεσαν προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Από αυτές, η μείζων Ολομέλεια του ΣτΕ εξέτασε και απέρριψε τις πρώτες δέκα και αναμένεται να πράξει το ίδιο και για τις υπόλοιπες. Οπότε;

  * Τώρα θα πρέπει όλοι να συμμορφωθούν.

 

Όλοι αντάμα

  Για ένα μέτρο γίνεται πολύς λόγος και που δεν ξεπερνιέται με άπλωμα των τραπεζοκαθισμάτων - είναι εκείνο που απαγορεύει τη συνένωση τραπεζιών. Τα τραπέζια θα είναι των 4 ατόμων οπότε τι θα γίνεται αν η παρέα είναι μεγαλύτερη; Να κάθονται χωριστά οι άνδρες από τις γυναίκες, λένε οι παντρεμένοι.  Και τα παιδιά χωριστά, σε ηλικιακή ομαδοποίηση αν είναι πάνω από τέσσερα, προσθέτουν άλλοι. Το καλαμπούρι προχωρά με άλλης μορφής κατάταξη: ταξικά, αναλογικά με προτιμήσεις σε μόδα, μουσική, σινεμά και πάει λέγοντας.

  * Τα αστεία καλλιεργούνται στις παρέες, που τόσο μας έλειψαν άλλωστε...

 

Πολλοί συμπολίτες έτρεξαν στις παραλίες

  Το Σαββατοκύριακο που πέρασε αρκετοί ήταν εκείνοι οι συμπολίτες, που με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό αναζήτησαν διέξοδο στις παραλίες.

  Τις παραλίες της περιοχής μας επισκέφτηκαν αρκετοί, μικροί και μεγάλοι.

  Μικρές παρέες άνοιξαν ομπρέλες, έκαναν βόλτες δίπλα στη θάλασσα, έκαναν ηλιοθεραπεία, έπαιξαν και απόλαυσαν τα δροσερά νερά.

  Βέβαια τα καταστήματα ήταν κλειστά.

  Πολλοί ιδιοκτήτες ξεκίνησαν εργασίες με την αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων για την έναρξη της λειτουργίας τους.

  Οι περισσότεροι βέβαια δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το φετινό καλοκαίρι, ενώ αγωνιούν για τον τρόπου που θα λειτουργήσουν στην πράξη τα μέτρα που ακούγονται.

  Κοντός ψαλμός αλληλούια!