Το έγγραφο που στάλθηκε και το οποίο τοπικά εκτιμήθηκε ως απένταξη τους ΒΙΟΠΑΘΕ ή ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ (Επιχειρηματικό Πάρκο) μόνο τέτοιο δεν έλεγε.

Μας λένε τώρα ότι ήταν προειδοποιητικό για τις σημαντικές καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί.

Καθυστερήσεις που δεν αφορούν μόνο τα έργα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αλλά και σε άλλα λιμάνια.

Κυρίως Ιταλικά.

Δύο από τα οποία απεντάχθηκαν από το πρόγραμμα ADRI-UP.

Σε ότι μας αφορά…

Σε ότι μας αφορά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  1. Κατασκευή επιχειρηματικού πάρκου/ εμπορευματικού κέντρου Ηγουμενίτσας και κατασκευή της οδικής σύνδεσης του κέντρου με την Εγνατία Οδό και κατ’ επέκταση με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
  2. Η παρέμβαση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας αφορά την ανάπτυξη ενός διπολικού Εμπορευματικού Κέντρου μεταξύ των οποίων μία περιοχή εντός της ζώνης του λιμένα της Ηγουμενίτσας και η άλλη στην περιοχή που καταλαμβάνεται σήμερα από το Βιομηχανικό Πάρκο Θεσπρωτίας (περιοχή Γκρίκα, Δήμος Σουλίου).

Που βρισκόμαστε

Το ερώτημα είναι που βρισκόμαστε…

Σε ότι αφορά την σύνδεση του Βιομηχανικό Πάρκο Θεσπρωτίας στην περιοχή Γκρίκα, Δήμος Σουλίου με την Εγνατία οδό είναι ένα έργο το οποίο έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Και μου λένε ότι το έχει έτοιμο για δημοπράτηση.

Καθυστέρησε να συμβεί αυτό λόγω της διαφωνίας που είχε η Περιφέρεια με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ για το ποιος θα κατασκευάσει το έργο.

Η Περιφέρεια, από την μια έλεγε ότι από την στιγμή που εγώ έκανε τις μελέτες και εγώ βάζω το λεφτά θα το κατασκευάσω εγώ.

Η Εγνατία από την άλλη υποστήριξε ότι κανένα έργο που έχει να κάνει με την σύνδεση του αυτοκινητόδρομου δεν το κατασκευάζει άλλος εκτός της ΕΓΝΑΤΙΑΣ.

Το θέμα ξεμπλόκαρε και δημοπρατείται.

 

Επέστρεψε το ενδιαφέρον

Από την άλλη τώρα η ΟΛΗΓ ΑΕ προχωρά τις μελέτες του Εμπορευματικού Κέντρου…

Ενώ ταυτόχρονα το αρμόδιο υπουργείο αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον του προκειμένου να ξεμπλέξει νομικά και οικονομικά το Βιοτεχνικό Πάρκο στην έκταση του οποίου θα γίνει και το Εμπορευματικό Κέντρο.

Μου λένε λοιπόν ότι θα ξεκινήσει, αν δεν έχει ξεκινήσει ο διαχειριστικός έλεγχος του ΒΙΟΠΑ, κάτι που πήγε να συμβεί τον περασμένο Γενάρη, με τον ορισμό εξωτερικού γραφείο ελέγχου.

Αυτό θα κοιτάξει τις εκκρεμότητες του ΒΙΟΠΑ και θα εισηγηθεί τρόπους επίλυσής των.

Αυτός είναι και ο βασικό όγκος έρευνας.

Και όταν ολοκληρωθεί τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ εύκολα για να κλείσει αυτή η παλιά αμαρτωλή ιστορία. 

Γιατί είναι αμαρτωλή.

 

Η χρηματοδότηση πήρε παράταση…

Το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ADRI-UP τόσο από Ιταλία όσο και από Κροατία γλυτώνει  κι εμάς.

Βλέπετε από την στιγμή που στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η αύξηση της προσβασιμότητας του  διάδρομου Αδριατικής-Ιονίου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη συνοχή και την ενσωμάτωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων με την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, ρίχνει νερό στο κρασί της και αναγκαστικά δίνει παρατάσεις για να μην χαθούν και τα λεφτά που έχουν ήδη δοθεί.

Μια και μιλάμε για λεφτά να πούμε ότι η χρηματοδότηση του έργου είναι 40% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 40% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας μας και 20% από την ΟΛΗΓ ΑΕ.

 

Προχωρούν τις μελέτες…

Αν ρωτήσει κανείς την διοίκηση της ΟΛΗΓ ΑΕ για το τι κάνει σε σχέση με το έργο αυτό, θα σου πει ότι εμείς προχωράμε κανονικά την ολοκλήρωση των μελετών που απαιτούνται προκειμένου να κατασκευάσουμε το ΕΠΙΧΕΙΠΑ.

Και επειδή ο ΟΛΗΓ δεν κατασκευάζει έργα ο προηγούμενος πρόεδρος ίδρυση την ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ η οποία και θα κάνει την δουλειά.

Η εταιρεία φυσικά είναι θυγατρική της ΟΛΗΓ ΑΕ.

Και σαν τέτοια μπορεί να την… προικίσει προκειμένου να καλύψει την ίδια συμμετοχή στο έργο που είναι, όπως είπαμε 20%.

Κάνουν σοβαρό λάθος

Συγνώμη αλλά νομίζω ότι οι επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού στην περιοχή της Λούτσας – Βράχου αλλά και των Συβότων, κάνουν σοβαρό λάθος με το θέμα της ενοικίασης των δωματίων.

Σε Σέρβους και Σκοπιανούς κατά κύριο λόγο.

Τα κρούσματα από τις δύο αυτές χώρες είναι πολλά.

Γεγονός που προβληματίζει τους έλληνες τουρίστες να πάνε στις περιοχές αυτές.

Προτιμούν με την πρακτική τους να νοικιάζουν φτηνά γιατί λέει ότι έτσι έχουν κάλυψη όλη την σεζόν.

Ναι αυτό γινόταν σε άλλες εποχές.

Τώρα με τον κορονοϊό όμως…

 

Τους ακούω να το λένε

Και αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα.

Ακούω γιαννιώτες που και σε καλά ξενοδοχεία πήγαιναν και έβγαιναν έξω για φαγητό – ποτό (σε αντίθεση με τους βαλκάνιους που μαγειρεύουν στα δωμάτια για να την βγάλουν φθηνά) ότι σκέφτονται να πάνε στην Λούτσα, για παράδειγμα γιατί εκεί έχει πολλούς σέρβους.

Το περιστατικό μάλιστα της Πάργας πρόσφατα με την Σέρβα γιατρό, ενίσχυσε αυτή τους την ανησυχία.

Δεν ξέρω.

Απλά μεταφέρω πληροφορίες.