Κάποιοι ανακαλύπτουν τώρα την είδηση ότι δεν θα γίνει η εμποροπανήγυρη στην Παραμυθιά.

Για δεύτερη φορά στην πολύχρονη λειτουργία του.

Μια και είναι το πιο παλιό πανηγύρι στην Ήπειρο και όχι μόνο.

Το ότι μπορεί να μην γίνει αυτό ο Δήμαρχος το φοβόταν μήνες τώρα.

Και δεν ήταν χαζός για να μην καταλάβει ότι τα πράγματα φωνάζουν από μακριά και φώναζαν από μήνες πίσω.

Ότι το Λάμποβο δεν θα γίνει.

Τα κρούσματα στην διάρκεια του καλοκαιρού άρχισαν να αυξάνονται…

Τα πανηγύρια ακυρώθηκαν…

Τι άλλο θα περίμενε κανείς για να οδηγηθεί στο ασφαλές(τούτη την ώρα) συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός ακυρώνει το Λάμπαβο...

 

Χασούρα για το δημαρχείο

Το γεγονός ότι δεν θα γίνει το Λάμποβο μόνο μια αρνητική επίπτωση έχει.

Ότι ο Δήμος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου, θα χάσει κάπου διακόσιες χιλιάδες δραχμές.

Σεβαστό ποσό για τις εποχές που ζούμε.

Θα μου πείτε ότι δεν είναι που χάνει ο δήμος…

Είναι που θα χάσουν και οι ψησταριές της πόλης.

Συμφωνώ. Δυστυχώς κι αυτές θα χάσουν.

Η χασούρα  του Λάμποβου θα έρθει να προστεθεί σε συνολική χασούρα από την πανδημία.

 

Μια και μιλάμε για το Λάμποβο…

Μια και μιλάμε για το Λάμποβο να πούμε ότι πέραν της μακρόχρονης παρουσίας του, δεν έχει να δείξει τίποτε το διαφορετικό από μια άλλη εμποροπανήγυρη στην Ήπειρο.

Χωρίς να είμαι ρατσιστής οι έμποροι που κυρίως συναντάς πια στα πανηγύρια αυτά, (και στο Λάμποβο), είναι Ρομά, Πακιστανοί, Αφγανοί, Αλβανοί και άλλες φυλές.

Που και που κάποια ελληνική φωνή, κάπου εκεί χαμένη στις παράγκες.  

Το Λάμποβο λοιπόν έχει χάσει την παλιά του αίγλη.

Τότε που αποτελούσε σημείο αναφοράς για όλους τους κατοίκους της Παραμυθιάς και των γύρω χωριών.

Τότε που αποτελούσε ένα πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό γεγονός για τους κατοίκους και την τοπική οικονομία….

 

Εμείς προτείναμε

Κι επειδή η ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ δεν περιορίζεται μόνο στην κριτική…

Και επειδή η Θεσπρωτική έχει το θάρρος αλλά και την εμπειρία, γνώση, όπως θέλετε πείτε το, να διατυπώνει προτάσεις…

Σας αποκαλύπτουμε ότι τόσο επί δημαρχίας Σταυρούλας Μπραΐμη όσο και επί δημαρχίας Γιάννη Καραγιάννη δείξαμε εμπράκτως το ενδιαφέρον μας προκειμένου να διαφημιστεί σωστά το Λάμποβο και ΚΥΡΙΩΣ να αναβαθμιστεί.

Για του λόγο το αληθές σας καταχωρώ την επιστολή που είχαμε στείλει στο κο Καραγιάνη στις 24 Φεβρουαρίου του 2020.

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΛΑΜΠΟΒΟΥ

ΑΠΟ: ΣΠΥΡΟ ΘΕΜΕΛΗ

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε

Σε συνέχεια της προφορικής μας συζήτησης σχετικά με την προβολή των εκδηλώσεων στα πλαίσια της εμποροπανήγυρης «ΛΑΜΠΟΒΟ» που γίνονται στην Παραμυθιά θα ήθελα να σας προτείνω τα εξής:

Μια στοχευμένη προβολή, κατά την άποψή μου, είναι αυτή που απευθύνεται σε ρεαλιστικούς στόχους.

Στην δική μας περίπτωση λοιπόν ρεαλιστικοί στόχοι πρέπει θεωρούνται οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, της Άρτας  και των μεγάλων οικισμών της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου όπως οι Φιλιάτες, η Πάργα, το Καναλάκι, ο Παραπόταμος, τα Σύβοτα, Ζίτσα κλπ.

Πρώτη όμως μεγάλη μάζα ανθρώπων στους οποίους θα πρέπει να απευθυνθούμε είναι σαφώς αυτή των Ιωαννίνων και των γύρω από την πόλη μεγάλων οικισμών όπως ο Κατσικάς, η Ελεούσα, το Ροδοτόπι, το Πέραμα η Ανατολή, η Πεδινή κλπ.

Προτείνω λοιπόν τα εξής:

  1. Μεγάλη συνέντευξη τύπου στο χώρο του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων στην οποία θα συμμετάσχουν εκτός από σας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παραμυθιάς (αν συμμετέχει στις εκδηλώσεις), ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάποιος ΕΠΩΝΥΜΟΣ σουλιώτης με σκοπό να προσκαλέσετε τους γιαννιώτες στις εκδηλώσεις. Εκεί θα ανακοινωθεί ότι έχουν προσκληθεί όλοι οι δήμαρχοι της Ηπείρου να έρθουν στις εκδηλώσεις σας.
  2. Την οργάνωση μιας χορευτικής βραδιάς (απογευματινής παράστασης πιο σωστά) στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων στην διάρκεια της οποίας θα υπάρχει πανώ ΛΑΜΠΟΒΟ και θα μοιραστούν διαφημιστικά και «καλέσματα». Από ένα μικρό λουκούμι, όπως κάνανε παλιά, μέχρι μια καραμέλα.
  3. Να στηθούν περίπτερα στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, της Άρτας, της Ηγουμενίτσας με διαφημιστικό υλικό το οποίο θα στηρίζετε στην ιστορία του ΛΑΜΠΟΒΟΥ, κατά κύριο λόγο.
  4. Φυσικά συνεντεύξεις στα ηπειρωτικά τηλεοπτικά κανάλια αλλά και σ τους ειδησεογραφικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ηπείρου.
  5. Δελτία τύπου για τις εφημερίδες της Ηπείρου, συνοδευόμενα με φωτογραφίες από προηγούμενες χρονιές. Όχι ένα και τελειώσαμε. Τουλάχιστον τρία. Το πρώτο θα προαναγγέλλει και θα εξηγεί τι είναι το ΛΑΜΠΟΒΟ. Το δεύτερο θα ανακοινώνει την έναρξή του και το τρίτο με φωτογραφίες κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων που θα μιλάει για την μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης. Με την ίδια λογική θα κινηθούμε και στις συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς.
  6. Θα πρότεινα ακόμη το κάλεσμα των δημοσιογράφων στην Παραμυθιά με παράθεση δωρεάν γεύματος και την διανομή μικρών δώρων από τοπικά προϊόντα. Ένα καλάθι τοπικών προϊόντων θα έλεγα. Βεβαίως και ένα ντοσιέ με ιστορικά στοιχεία για το ΛΑΜΠΟΒΟ, με δελτίο τύπου, με πρόσκληση κλπ
  7. Προσωπικά θα οργάνωνα τις μέρες των εκδηλώσεων ένα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ γεγονός. Μια συνάντηση. Των δημάρχων της Ηπείρου για παράδειγμα σε μια λογική ημερίδας για ηπειρωτικά θέματα. Θα μπορούσε να ήταν και χορευτική πανηπειρωτική συνάντηση, ή καλλιτεχνική. Αυτή η εκδήλωση θα αποτελούσε την βάση για να πούμε προς το έξω ότι το ΛΑΜΠΟΒΟ δεν είναι μόνο ένα παζάρι, όπως αυτό των Ιωαννίνων ή της Φιλιππιάδας. Ότι είναι κάτι διαφορετικό. Κάθε χρονιά η εκδήλωση θα έχει και μια άλλη θεματολογία.
  8. Θα μπορούσα να την αποκαλέσω μια ετήσια «Εκδήλωση – Forum» η οποία θα καθιερωθεί στα πλαίσια του Λάμποβου με καλεσμένους κάθε φορά υψηλού επιπέδου που θα προκαλούν το ενδιαφέρον και την… ματιά του κόσμου

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε αυτά είναι κάποιες προτάσεις στην λογική ότι μπορούν να υλοποιηθούν. Έχουμε χρόνο να τα υλοποιήσουμε. Ωστόσο είμαι στην διάθεσή σας, αφιλοκερδώς προφανώς, να συζητήσουμε από κοντά το θέμα, για ανταλλαγή και πολλών άλλων σκέψεων, που δεν είναι δυνατόν να τις αναπτύξω σε μια επιστολή.

(Σ.Σ. Ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση της αποστολής των προτάσεων αλλά χρειάστηκε να λείψω εκτός Ηπείρου για αρκετές μέρες, για οικογενειακούς λόγους).

Γιάννινα 24 Φεβρουαρίου 2020

Με εκτίμηση (Υπογραφή)

Δυστυχώς δεν υπήρξε χρόνος. Η πανδημία τα ακύρωσε όλα. Όμως οι σκέψεις παραμένουν.

Κεντρική ιδέα: Δίπλα στον πανηγύρι με τις παντόφλες και τις φλοκάτες οργανώστε μια μεγάλη εκδήλωση Πανηπειρωτικού και γιατί όχι Πανελλαδικού ενδιαφέροντος.

Διαφορετικά ας μείνουμε στις μνήμες, τα διακόσια χιλιαρικάκια και ας περιμένουμε τον χρόνο να σβήσει σιγά σιγά την ιστορία.