Ρωτάω την μια πηγή, προκειμένου να μάθω που οφείλεται η παράταση που δόθηκε στην ημερομηνία για την κατάθεση των εγγράφων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και μου απαντάει  ότι η παράταση δόθηκε επειδή δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Ρωτάω την άλλη πηγή για να μάθω πως και από 2 Οκτωβρίου παρατάθηκε για τις 23 Οκτωβρίου η ημερομηνία κατάθεσης της συμμετοχής των ενδιαφερομένων στο διαγωνισμό, και μου απαντάει ότι αυτό ήταν απαίτηση μιας αμερικάνικης εταιρείας. Η οποία δεν είχε προλάβει να συγκεντρώσει όλα τα απαιτούμενα για την συμμετοχή στον διαγωνισμό μια και το ενδιαφέρον της εκδηλώθηκε πρόσφατα.

Σας δίνω τις δύο πλευρές.

Ποια λέει αλήθεια και πια ψέματα θα φανεί στο… χειροκρότημα.

Γιατί θα έρθει η μέρα που θα μάθουμε αν υπάρχει ενδιαφέρον ή όχι για το λιμάνι Ηγουμενίτσας από ιδιώτες επενδυτές.

 

Πληροφορίες λένε ότι…

Πάντως στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα έχουν ακουστεί ότι ενδιαφέρονται για το λιμάνι και μεγάλα σχήματα.

Έχει ακουστεί το ενδιαφέρον της Ομάδας Βαρδινογιάννη, αυτής του Ιβάν Σαββίδη που έχει συμμετοχή και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, των αμερικάνων, του Γκριμάλντι και άλλων.

Βέβαια από το να ακουστεί κάτι μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα είναι ένα… κάρο δρόμος.

Σε κάθε περίπτωση οι ενδείξεις δείχνουν ότι το λιμάνι μας, αν και δεν έχει σοβαρές υποδομές για δράσεις πέραν της ακτοπλοΐας, έχει ενδιαφέρον.

 

Από μόνο του ή σε… πακέτο;

Τώρα έχει ενδιαφέρον από μόνο του ή πάει πακέτο, και μάλιστα συμπληρωματικό, στην ιδιωτικοποίηση άλλων λιμανιών.

Για παράδειγμα μαθαίνω ότι η παράταση κατάθεσης ενδιαφέροντος δεν δόθηκε για χάρη του λιμανιού της Ηγουμενίτσας αλλά για χάρη των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Και μαζί με αυτά μας πήρε η μπάλα κι εμάς.

Συνεπώς ερώτημα παραμένει αν ο επενδυτής θα εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο για το λιμάνι Ηγουμενίτσας ή θα πάρει ή θα υπάρξει συνδυαστική πρόταση για ένα ή και δύο ακόμη λιμάνια.

Θα το δούμε κι αυτό.

 

Εγώ δεν θα το έκανα

Απευθύνομαι στο Παύλο Παπαρούνα. Αγαπητό, σεβαστό φίλο, γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσπρωτία.

Εγώ Παύλο μου δεν θα έβαζα αυτό το ταμπελάκι που λέει όχι στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Γιατί αυτό το σύνθημα που υπογράφεται από τον ΣΥΡΙΖΑ προσβάλει την λογική μας, δεδομένου ότι και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε αποφασίσει στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Ναι με άλλον τρόπο αλλά και αυτός δεν παύει να ήταν σαφέστατη παραχώρηση κερδοφόρων δράσεων του λιμανιού μας σε ιδιώτες. 

Όχι Γιάννης, γιαννάκης,  δηλαδή.

 

Εκτός και αν…

Εκτός και αν ψαρεύουμε σε θολά νερά, σύντροφε Παύλο.

Υπό την έννοια βγάλε δημόσια μια θέση «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» , βάλτην σε ένα μικρό πανό στην είσοδο του παρκινγκ εκεί (που περνάει και πολύς κόσμος) και ότι… βγάλουν τα δίχτυα μας.

Ποιος ξέρει; Μπορεί κάποιος να τσιμπήσει, μπορεί κάποιος που δεν ήξερε την θέση του κόμματος όταν ήταν κυβέρνηση, να αισθανθεί υπερήφανος.

Όσο για τους άλλους που θυμούνται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση, έτσι κι αλλιώς δεν ήταν ούτε και θα είναι ποτέ δικοί μας…  

 

Η τοπική προσπάθεια

Πάμε τώρα και στην τοπική προσπάθεια την οποία ξεκίνησε ο Σωτήρης Γιάκης.

Πριν από κανένα μήνα, σε συγκέντρωση στο ΠΑΝΘΕΟΝ  αποφασίστηκε να μην συμμετάσχουν άμεσα στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.

Η ναυτιλιακή εταιρεία που είχε βρεθεί για κάποιο λόγο έκανε πίσω, ενώ δεν υπήρξε και το ανάλογο ενδιαφέρον από τοπικούς επιχειρηματίες.

Το εγχείρημα από την αρχή ήταν δύσκολο, αλλά οι πρωταγωνιστές το πήγαν μέχρι το τέλος για να πειστούν ότι ως δύσκολο είναι αδύνατο να υλοποιηθεί από τους τοπικούς επιχειρηματίες.

Και πώς να το καταφέρουν οι τοπικοί επιχειρηματίες όταν δεν είχαν συμπαράσταση κανενός φορέα.

Οι οποίοι μόνο για φανφάρες είναι. Και οι οποίοι από την αρχή απαξίωσαν την κίνηση, την πρωτοβουλία, χάρη στην ηττοπάθεια που τους διακρίνει…

 

Μετεξέλιξη

Ωστόσο η μάχη συνεχίζεται.

Η προσπάθεια συνεχίζεται.

Η «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΜΕΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» ήρθε για να μείνει.

Οι πρωταγωνιστές της βλέποντας τα αδιέξοδο αποφάσισαν να αλλάξουν ρότα.

Έτσι ετοιμάζουν την συγκρότηση ενός φορέα ο οποίος θα παρακολουθεί την «υπόθεση λιμάνι» από όσο κοντά μπορεί και σε όλα τα επίπεδα.

Από την φάση της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μέχρι την πώληση του 67% των μετοχών της ΟΛΗΓ ΑΕ.

Όπου θα βλέπουν ότι πάει να γίνει κουτσουκέλα θα παρεμβαίνουν.

Μακάρι. Μαζί τους. Και από μας ότι θέλουν. 

 

Αντάρτικο Πιτούλη

Όπως είναι γνωστό η «Λαϊκή Συσπείρωση» έφερε το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού στο περιφερειακό Συμβούλιο.

Με πολλούς μήνες καθυστέρηση είναι αλήθεια, αλλά το έφερε.

Η συζήτηση πρόκειται να συνεχιστεί αύριο.

Μου λένε λοιπόν ότι ο Πιτούλης είναι έτοιμος να εκραγεί με αυτή την υπόθεση.

Και πως αν δεν λυθούν τα θέματα της Χερσαίας Ζώνης σύμφωνα με τις προτάσεις του δήμου θα βγει στο… κλαρί. Και τότε θα καταλάβουν πολλοί πόσα απίδια παίρνει ο σάκος.

Η άποψή του παραμένει σταθερή: Η Ηγουμενίτσα είναι μια παραθαλάσσια πόλη και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την μετατρέψει σε χερσαία. Κρυμμένη πίσω από το λιμάνι.

Δεν έχει άδικο.