Επανερχόμαστε στο θέμα της Σπουδαστικής Εστίας Ηγουμενίτσας, όπως είναι ο σωστός τίτλος του έργου που εμείς αποκαλούμε Φοιτητική Εστία, όχι για να μεμφθούμε τον Δήμαρχο ή την Δημοτική Αρχή, αλλά για να ενημερώσουμε τον κόσμο με λεπτομέρειες που δεν είναι γνωστές.

Και θα το κάνουμε αυτό αφού πρώτα ρωτήσουμε τον Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή, αν είναι αλήθεια ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Παιδείας θέτει έναν όρο για να επιστρέψει το κτίριο στο Δήμο

Και ο όρος αυτός δεν είναι κανένας άλλος από το να πληρώσει κάποια λεφτά ο Δήμος για την αξία των κτιρίων που κατασκευάστηκαν στο οικόπεδο του Δήμο…

Είναι αλήθεια αυτό;

 

Ναι είναι αλήθεια…

 

Κι επειδή δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει περίπτωση να απαντήσει ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή στο παραπάνω ερώτημα, θα απαντήσουμε.

Ναι είναι αλήθεια.

Αυτό τουλάχιστον τόνισε στην ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, όταν τον ρωτήσαμε.

Η λογική του Πρύτανη ήταν ότι εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση να συμφωνήσουμε στην επιστροφή του οικοπέδου και των υπερκειμένων αυτού κτιρίων, αρκεί να υπάρξει μια αποζημίωση για τα κτίρια που κατασκευάστηκαν με χρήματα (του δημοσίου είναι αλήθεια) του τότε ΤΕΙ Ηπείρου.

 

Έφυγε από αυτούς

 

Μας είπε και κάτι άλλο ο Πρύτανης.

Ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα, αφού η όλη διαπραγμάτευση θα γίνει από το Υπουργείο Παιδείας.

Και ποια είναι η βάση της διαπραγμάτευσης;

Να το διευκρινίσουμε κι αυτό.

Προτείνουν στον Δήμο την συγκρότηση μιας Ανεξάρτητης Επιτροπής Αξιολόγησης του κόστους των κτιρίων που κατασκευάστηκαν στο οικόπεδο του Δήμου με χρήματα του ΤΕΙ Ηπείρου το οποίο έχει ενσωματωθεί πια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το ποσό που θα προσδιορίσει η Επιτροπή αυτή ότι πληρώθηκε από το ΤΕΙ να επιστραφεί σε αυτό. Εν προκειμένου στο Πανεπιστήμιο μετά την συνένωση των δύο ιδρυμάτων.

 

Φωνάζει ο υπεύθυνος…

 

Για να μην πούμε τον τίτλο της ελληνικής ταινίας προτιμήσαμε να αντικαταστήσουμε μια λέξη με το… υπεύθυνος.

Γιατί την ευθύνη για την μη ολοκλήρωση του έργου στην Σπουδαστική Εστία Ηγουμενίτσας, μόνο ο Δήμος Ηγουμενίτσας δεν την έχει.

Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην τότε διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου η οποία δεν μπόρεσε να προχωρήσει τις εργασίας με αποτέλεσμα να απενταχθεί το έργο από του ΠΕΠ 2000 – 2006 και να αναγκαστεί το ΤΕΙ να επιστρέψει το ποσό του 1.057.570,89 ευρώ.

 

Παράλογο το αίτημα

 

Πάμε τώρα και στην ουσία του αιτήματος.

Ζητάει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποζημίωση, (γιατί αυτό ζητάει, αποζημίωση) από το Δήμο Ηγουμενίτσας επειδή λέει ο Δήμος του παραχώρησε ένα οικόπεδο και πάνω σε αυτό κατασκεύασε κάποια κτίρια τα οποία ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν.

Μα στέκουν με τα καλά τους;

Επειδή το ΤΕΙ απέτυχε να ολοκληρώσει ένα έργο πρέπει να επιφορτιστεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας για την αποζημίωσή του;

Εγώ στην θέση του Δημάρχου θα τους έλεγα ότι εσείς πρέπει να μας αποζημιώσετε.

 

Έχει μια σοβαρή λογική

 

Θα μου πείτε πώς να ζητήσει ο Δήμος αποζημίωση;

Είναι απλό το θέμα.

Σας δώσαμε κύριοι ένα οικόπεδο φιλέτο κι εσείς το… καταστρέψατε «φυτεύοντας» μέσα σε αυτό ημιτελή κτίρια, τα οποία για να ολοκληρωθούν θέλουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια.

Που θα βρει ο Δήμος Ηγουμενίτσας ένα τέτοιο ποσό…

Και μας ζητάτε αποζημίωση από πάνω…

Λες και τα βάλατε από την τσέπη σας…

Βρε άντε από δω πέρα.

Για να μην πούμε τίποτε χειρότερο.

 

Δεν τον κρατάει πουθενά

 

Από την άλλη η κουβέντα μας με τον Πρύτανη δεν μας οδήγησε σε ένα συμπέρασμα ότι το Πανεπιστήμιο και το Υπουργείο Παιδείας έχουν στο χέρι τον Δήμο.

Για να πούνε: Δήμαρχε κοίτα. Για να πάρεις πίσω της Σπουδαστική Εστία πρέπει να δεχθείς την πρότασή μας διαφορετικά βάση αυτόν και τον άλλο νόμο δεν στο δίνουμε πίσω.

Έωλο έως φιλοσοφικό μου φάνηκε το αίτημα της αντιπαροχής.

Εκτός Δήμαρχε και αν έχουν άσσο στο μανίκι και μας κρατάνε στο χέρι.

Αυτό το ξέρεις εσύ και οι νομικές υπηρεσίες του Δήμου.

Αν δεν έχουν τίποτε να τους στείλεις στο… καλό και ακόμη παραπέρα.

 

Αυτός είναι ο λόγος;

 

Τελειώνοντας για σήμερα να ρωτήσω τον εαυτό μου γιατί ο Δήμαρχος δεν ενημερώνει τον κόσμο. Δεν είναι μαθημένος.

Μήπως η επίσπευση όλων αυτών των διαδικασιών τους τελευταίους μήνες και η σπουδή σου να δωρίσεις μια ώρα αρχύτερα το κτίριο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει σχέση με το αίτημα του Πανεπιστημίου να του δοθούν κάποια χρήματα ως αποζημίωση για αυτά που ξόδεψε προκειμένου να φτιάξει αυτά τα ημιτελή ρημάδια;

Μήπως υπάρχει κάτι άλλο που σε ανάγκασε να τρέξεις άρον άρον την υπόθεση.

Ήρεμα ρωτάω.