alex themelis

  Η κρίση βρήκε τους περισσότερους από τους πολίτες της χώρας μας απροετοίμαστους. Οπως ήταν φυσικό, ανατράπηκαν σχέδια, προγραμματισμοί, όνειρα και φιλοδοξίες. Πολλά από αυτά τα σχέδια και τα όνειρα είχαν σχέση με την απόκτηση στέγης. Και πολλά από αυτά έμειναν στον αέρα με πολίτες που είχαν δανειστεί από τις τράπεζες για να αποκτήσουν κατοικία να εκτίθενται στην απότομη μείωση του εισοδήματός τους ή ακόμη και στην ανεργία.

  Ετσι κοκκίνισαν, όπως είθισται να λέγεται, πολλά από τα δάνεια. Αλλά έτσι δεν βρέθηκαν μόνο πολλοί πολίτες να χρωστούν στις τράπεζες χωρίς να μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Βρέθηκε σε κίνδυνο και το τραπεζικό σύστημα, ένα σύστημα δηλαδή το οποίο είναι πυλώνας της οικονομίας και της ανάπτυξης. Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων για την πρώτη κατοικία ήταν επομένως απαραίτητη.

  Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει με κάποιον τρόπο να χωριστεί η ήρα από το στάρι. Γιατί είναι γνωστό τοις πάσι πως ανάμεσα σε εκείνους που χρωστούν είναι και κάποιοι που, ενώ είχαν τη δυνατότητα, άφησαν τα δάνειά τους να κοκκινίσουν περιμένοντας την περίφημη σεισάχθεια. Κι αυτό ενώ άλλοι δανειολήπτες στερήθηκαν πολλά για να αντεπεξέλθουν, αν και χτυπημένοι από την κρίση, στις δανειακές τους υποχρεώσεις και συνεχίζουν με την ίδια δυσκολία να αντεπεξέρχονται χωρίς να έχουν τύχει καμίας ευνοϊκής ρύθμισης.

  * Η πολιτεία οφείλει να μην ξεχάσει τους πρώτους. Και φυσικά να μην αγνοήσει ούτε τους δεύτερους.

 

Μαύρο – άσπρο

    Δεν έχει γίνει τίποτε στην πόλη. Έχουν γίνει τα πάντα στην πόλη. Καθημερινά γινόμαστε του ίδιου έργου θεατές και ακροατές. Είπαμε προεκλογική περίοδο έχουμε , αλλά εδώ ζούμε, δεν είμαστε από άλλο πλανήτη. Αμάν πια αυτό το μαύρο –άσπρο. Ξεφεύγει και από τα όρια της κοινής λογικής. Σε τελική ανάλυση είναι πολλοί οι συμπολίτες που ψηφίζουν… με την κοινή λογική και όχι με τις δηλώσεις.

  * Ας υπολογίσουν λοιπόν και αυτούς.

 

 «Μαγειρέματα» με φωτογραφικές προκηρύξεις…

    Η διαδικασία ανάδειξης των τομεακών διευθυντών του Δημοσίου από την κυβέρνηση έχει προκαλέσει τριγμούς και ενστάσεις ακόμα και από στελέχη που βρίσκονταν κοντά στις σημερινές διοικήσεις των υπουργείων, σύμφωνα με έγγραφα και μαρτυρίες. Μαγειρέματα προσοντολογίου, φωτογραφικές προκηρύξεις και (νέα) γκρίνια από τους θεσμούς για τα αργά βήματα στελέχωσης του Δημοσίου ταυτοποιούν την κατάσταση.

  Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα υπέβαλε ένσταση κατά του συνυποψηφίου του Μιλτιάδη Κλάπα (από τη γειτονική μας Πρέβεζα), θεωρώντας ότι τα κριτήρια που είχαν τεθεί για την επιλογή του ήταν φωτογραφικά.

 

...στη Βουλή η επιλογή του Μ. Κλάπα...

  Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ρώτησε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα σχετικά με τους όρους της προκήρυξης για τον τομεακό γραμματέα Μιλτιάδη Κλάππα (στο ΦΕΚ με ημερομηνία 25/2/2019 διορίστηκε στη θέση του τομεακού γραμματέα του υπουργείου). Ο κ. Κλάππας παραιτήθηκε από τη θέση γενικού γραμματέα που κατείχε προηγουμένως. «Διαπίστωσα», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, «ότι το ίδιο πρόσωπο αλλάζει ιδιότητα και μάλιστα με θητεία, έτσι ώστε να μπορεί να ακολουθήσει την πολιτική την οποία ακολουθεί σήμερα και για τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια».

  Ο κ. Παπαθεοδώρου κατηγόρησε τον κ. Βίτσα για φωτογραφικές προκηρύξεις (η προκήρυξη φέρει την υπογραφή του προκατόχου του, Γιάννη Μουζάλα). Στην απάντησή του στη Βουλή, ο κ. Βίτσας παραδέχθηκε ότι πρότεινε τον κ. Κλάππα ο ίδιος, επειδή τον χαρακτήρισε «θεσμική μνήμη» του υπουργείου, καθώς έχει χειρισθεί πολλά και κρίσιμα ζητήματα, από τα κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών έως το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας». Και ο δεύτερος υποψήφιος, κ. Παντελάτος, ήταν επί μία τριετία συνεργάτης του κ. Βίτσα –τον πήρε μαζί του από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας–, αλλά, όπως εξήγησε ο ίδιος στη Βουλή, δεν τον επέλεξε, καθώς τον θεωρεί «πολύ πιο επιχειρησιακό».

 

...προσφυγή στο ΑΣΕΠ από τον άλλο υποψήφιο...

  Ενα πραγματικό πρόβλημα για τον υπουργό είναι το ότι ο δεύτερος υποψήφιος προσέφυγε με ένσταση εναντίον της επιλογής του πρώτου στο ΑΣΕΠ που κρίνει τις περιπτώσεις τους, θεωρώντας προφανώς ότι κακώς δεν επελέγη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν πρώτος σε βαθμολογία έναντι του επιλεγέντος.

  Πράγματι, ο κ. Παντελάτος συγκέντρωσε 356 μόρια (στα 1.000) και ο κ. Κλάππας 238. Χάρη σε μια ηρωική... προσπάθεια, στη συνέντευξη ο κ. Κλάππας συγκέντρωσε 322 μόρια (στα 350), έναντι μόνο 296 του συνυποψηφίου του, με αποτέλεσμα, μολονότι ήρθε δεύτερος στις δύο διαδικασίες, τελικά να... επιλεγεί.

 ΕΞΕΛΙΞΗΣ 

multirama

 tentes

daikin

itech