ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΙΣ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Σε τροχιά εκλογών έχει μπει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, καθώς στις 3 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης στο κεντρικό ΤΕΕ και στα περιφερειακά του τμήματα.

Μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες δηλαδή, οφείλουν οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στις εκλογές, να καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους, επομένως σε περίπου δέκα ημέρες, θα έχουμε μια σαφή εικόνα για τους συσχετισμούς που θα επιχειρηθεί να δημιουργηθούν στην ηγεσία του σημαντικότερου επιστημονικού οργάνου, για τον τεχνικό και κατασκευαστικό κόσμο της χώρας.

Τόσο στο κεντρικό ΤΕΕ πάντως, όσο και στο περιφερειακό τμήμα της Ηπείρου, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις δυνάμεις που θα διεκδικήσουν την ψήφο των μηχανικών στις 3 του Νοέμβρη. Η πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει σημαντικά την επερχόμενη εκλογή του ΤΕΕ που ήταν πάντα, άμεσα σχετιζόμενη με την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Ο Γιώργος Στασινός που είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό της χώρας – έκανε ειδική αναφορά στον πρόεδρο του κεντρικού ΤΕΕ ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για τεχνικά θέματα στην ομιλία του στη ΔΕΘ, το περασμένο Σάββατο – θα διεκδικήσει την επανεκλογή του και θα έχει τη στήριξη του μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος.

Αν η πίεση των στελεχών της ΝΔ λειτουργήσει και σε τοπικό επίπεδο και αν λείψουν οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί του πρώην γραμματέα του κόμματος, Λευτέρη Αυγενάκη, περί το ΤΕΕ Ηπείρου, το 2016, οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών («Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί - ΔΚΜ»θα είναι ξανά, το όνομα του σχήματος που αναφέρεται στη ΝΔ) ελπίζουν ότι αυτή τη φορά μπορεί να βρεθούν στο προεδρείο του ΤΕΕ/ΤΗ, από το οποίο αποκλείονταν παραδοσιακά, λόγω της απλής αναλογικής και της μετεκλογικής σύμπραξης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς με τις δυνάμεις της ανανεωτικής Αριστεράς – και με το ΣΥΡΙΖΑ, στις τελευταίες εκλογές.

Οι εκλογές στο ΤΕΕ/ΤΗ

Αυτή τη φορά, η παράταξη «Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί - ΔΚΜ» είναι εξαιρετικά πιθανό να κατέβει με όλες τις μονάδες της. Η διάσπαση του 2016, λόγω της αυτόνομης καθόδου στο ΤΕΕ/ΤΗ μιας παράταξης από τα «σπλάχνα» της ΝΔ, της «Διάδρασης» με τον Αλέξανδρο Λάμπρου, λογικά δεν θα επαναληφθεί, καθώς ο κ. Λάμπρου σκέφτεται να αποχωρήσει από το ΤΕΕ, έπειτα από πολλά χρόνια ενασχόλησης με τα επιμελητηριακά.

Ο Γιάννης Τσίγκρος ως επικεφαλής της παράταξης «Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί - ΔΚΜ», θα προσπαθήσει για δεύτερη φορά το Νοέμβριο, να βρεθεί στην προεδρία του ΤΕΕ/ΤΗ, πλαισιωμένος από τους πολλούς νέους μηχανικούς που στελέχωσαν τα ψηφοδέλτια της ΔΚΜ και το 2016.

Απέναντί του, ως κύριους αντιπάλους, θα βρει ξανά τις παρατάξεις που έχουν ως πολιτική αναφορά την Κεντροαριστερά και το ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ πιθανά, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ Γιάννης Λυκοτραφίτης με τη ΔΕΣΜΗ (Δημοκρατική Ενωτική Συνεργασία Μηχανικών Ηπείρου – Λευκάδας) και ο σημερινός πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ Γιώργος Παππάς, με την Ενωτική Πρωτοβουλία Μηχανικών Ηπείρου – Λευκάδας, με τις δύο δηλαδή παρατάξεις που συγκυβέρνησαν το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ αυτά τα τρία περίπου χρόνια, θα ηγηθούν των σημερινών τους δυνάμεων, διεκδικώντας το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η συνεργασία τους πάντως, δεν πρέπει να τους γεμίζει με ικανοποίηση για το αποτέλεσμά της, καθώς είναι κοινό συμπέρασμα πως το ΤΕΕ/ΤΗ διήνυσε ίσως τη χειρότερη τριετία του από το 2016 ως σήμερα, από την άποψη της παραγωγής πολιτικής, των θέσεων που εξέφρασε ή ακριβέστερα που ΔΕΝ εξέφρασε και των πρωτοβουλιών που ΔΕΝ ανέλαβε για ζητήματα τοπικού ή άλλου ενδιαφέροντος το Επιμελητήριο.

Ωστόσο, οι δυνάμεις του πρώην ΠΑΣΟΚ παραμένουν σχετικά ισχυρές στο χώρο των μηχανικών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, καίτοι στην αντιπολίτευση πια, είναι βέβαιο πως εξαιτίας της Όλγας Γεροβασίλη θα διατηρήσει έναν ισχυρό πόλο τουλάχιστον στην Άρτα και ενδεχομένως και στα Γιάννενα, όπως αποδείχτηκε και στις εκλογές του Ιουλίου. Με τις δυνάμεις αυτές ήρθε και το 2016, τρίτη δύναμη στο ΤΕΕ Ηπείρου η υποστηριζόμενη από το ΣΥΡΙΖΑ παράταξη μηχανικών.

Σίγουρα παρούσες στις εκλογές θα είναι οι παρατάξεις που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά – ΑΚΜΗ – και το ΚΚΕ αντίστοιχα – Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών.