Τη λίστα με 247 (εδώ) υπογραφές που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Σπύρου Ριζόπουλου για την Περιφέρεια Ηπείρου καθώς και ένα κείμενο αρχών, έδωσε στη δημοσιότητα η Οργανωτική Επιτροπή του υποψήφιου Περιφερειάρχη.

Σε αυτή υπάρχουν γνωστά ονόματα με πορεία στην αυτοδιοίκηση αλλά και απλοί άνθρωποι απ’ όλη την Ήπειρο.

Με αφορμή τη δημοσίευση της λίστας υπογραφών και του κειμένου αρxών η  Οργανωτική Επιτροπή Υποψηφιότητας Σπύρου Ριζόπουλου για την Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρει:

«Η πρώτη αποστολή που αναλάβαμε ήταν η διερεύνηση του εύρους της αποδοχής που έχουν στην Ήπειρο οι ιδέες της περιφερειακότητας καθώς και της ανάγκης για αλλαγή του τρόπου σκέψης και δράσης για την διοίκηση της Περιφέρειας.

Πρακτικές που θα φέρουν ισονομία, ισοπολιτεία, ανάπτυξη και θα βγάλουν την Ήπειρο από το τέλμα. Η ανταπόκριση ήταν συγκινητική και ελπιδοφόρα.

Ανακοινώνουμε τα ονόματα 220 Συμπολιτών μας τα οποία συντάσσονται ανεπιφύλακτα και προσυπογράφουν -μαζί με εμάς- την διακήρυξη αρχών και στόχων που θα έχει η υπό ίδρυση αυτοδιοικητική παράταξη η οποία θα λάβει μέρος στις εκλογές για την Περιφέρεια της Ηπείρου τον Μάιο του 2019.

Προέρχονται από όλους τους νομούς, από όλες τις τάξεις και τα επαγγέλματα. Είναι πολίτες κάθε ηλικίας. Βάζουν τις ιδεολογικές τους ταυτότητες στην άκρη και συντάσσονται σε μια υπεριδεολογική, ανεξάρτητη και καθαρή προσπάθεια ώστε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να αλλάξει η Ήπειρος.

Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα».

 

Δήλωση Ριζόπουλου

Δήλωση έκανε και ο Σπύρος Ριζόπουλος:

Επί 16 μήνες, οι συμπολίτες μου -που αργότερα εξελίχθηκαν σε γραμματεία οργανωτικού- και εγώ, οργώσαμε όλη την Ήπειρο με ομιλίες και κοινωνικές διαβουλεύσεις. Είχαμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε την έννοια της Περιφερειακότητας με συγκεκριμένες προτάσεις και μοναδικό γνώμονα την έξοδο της Ηπείρου από την κρίση.

Αυτή η υπέροχη διαδρομή καταλήγει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο με την προσυπογραφή 247 συμπολιτών μας Ηπειρωτών οι οποίοι πέραν του ότι έρχονται σε μία συνολική συμφωνία πως το μέλλον της διοίκησης της Περιφέρειας είναι η περιφερειακότητα, πάνω απ’ όλα κατορθώνουν ένα μεγάλο πολιτισμικό άλμα: Από μία Ήπειρο που είχε ξεχάσει να μιλάει, να σπάνε τα δεσμά και να εκφράζονται άφοβα.

Οι Ηπειρώτες αποφάσισαν ότι θέλουν να στηρίξουν μια νέα πολιτική πρόταση που λέγεται Περιφερειακότητα.

Η νίκη αυτή ανήκει στους Ηπειρώτες.

 

Το κείμενο Αρχών

Αναλυτικά το κείμενο αρχών αναφέρει τα εξής:

Η Ήπειρος διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να είναι μια από τις πλέον παραγωγικές, εξωστρεφείς και καινοτόμες περιφέρειες της Ελλάδας. Τα φυσικά της χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με τη θέση της -ως δυτική πύλη της χώρας- και τους νέους οδικούς άξονες που τη διαπερνούν, δημιουργούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις προκειμένου το αναπτυξιακό της μοντέλο να ενισχύσει ουσιαστικά το παραγόμενο προϊόν σε όλη την Περιφέρεια.

Αντί για αυτό, η Ήπειρος παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα παθογόνο σπιράλ παρακμής, το οποίο δεν της επιτρέπει να παρακολουθήσει τις νέες οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις.Αυτό έχει καταστήσει-επί δεκαετίες- την κοινωνία της Ηπείρου όμηροτης μετριότητας, της στασιμότητας, της ανεργίας, της αεργίας, της φτώχειας.Στερεί, ταυτόχρονα, κάθε ίχνος οράματος και «καταπνίγει» ουσιαστικές πολιτικές προτάσεις, καθιστώντας την πατρίδα μας δέσμια ενός μοναδικού και αδιανόητου πολιτικού αυτισμού.

Η θλιβερή πρωτιά μας στην ανεργία και η σταθερή -ουραγός- κατάταξή μας στους δείκτες φτώχειας στην Ε.Ε. αποτυπώνει καθαρά το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει. Οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας καθυστερούν ή μπλοκάρονται από την «απαίτηση υποτακτικότητας», δημιουργώντας αποστροφή.

Μπροστά σε αυτή την τελματώδη κατάσταση, διαμορφώνουμε και αναδεικνύουμε την πλέον πρωτοποριακή και καινοτόμα αντίληψη την οποία αποκαλούμε

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΤΗΤΑ

Αυτή αναδιατάσσει το πολιτικό λεξιλόγιο δίνοντας μια ουσιαστική, αυτοδιοικητική οπτική, επιτρέποντάς μας -καταργώντας τις παρωχημένες διαιρέσεις των πρώην νομών- να σχεδιάσουμε έργα πνοής τα οποία ωφελούν συνολικά την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στην αφετηρία αυτής της προσπάθειας, στο πλαίσιο της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΤΗΤΑΣ,θέτουμε αρχικά τρεις προτεραιότητες:

  • Την αύξηση του Ακαθάριστου Περιφερειακού Προϊόντος (όρο που τον εισάγουμε για πρώτη φορά ως πολιτική πρόταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση),
  • Τη μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο αριθμό,
  • Την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών ώστε πραγματικά να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Επιδιώκουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: δεν μπορούμε να πάρουμε πίσω τις δεκαετίες που χάθηκαν.Μπορούμε όμως,και πρέπει, να δημιουργήσουμε μόνοι μας και να εκμεταλλευθούμε νέες ευκαιρίες για το άμεσο μέλλον των οικογενειών μας και των παιδιών μας.

Οι Ηπειρώτες διψάμε για ελπίδα και οργανώνουμε τη στρατηγική μας με γνώμονα τη σύνεση, την ανιδιοτέλεια και την ανανέωση.Με Όραμα και Σχεδιασμό, με πολίτες όλων των ιδεολογιών, όλων των κοινωνικών τάξεων, όλων των επαγγελμάτων, όλων των ηλικιών.Χωρίς κομματικές φαυλότητες και στίγματα, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς πελατειακές αγκυλώσεις πολιτικές και μη.

Διαμορφώνουμε όλοι μαζί τους νέους Ορίζοντες της Ηπείρου, επικροτώντας τη δημιουργία ενός νέου, υπεριδεολογικού, ανεξάρτητου, καθαρού, αυτοδιοικητικού φορέα με στόχο να διαμορφώσουμε μαζί το μέλλον της Ηπείρου.