Οργή προκάλεσε το θέαμα των πεταμένων βιβλίων που δημοσιοποιήθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων, από το Δημοτικό Σύμβουλο Φιλιατών, Βαγγέλη Λιανό. Οι εικόνες αποκαρδιωτικές, αφού εκατοντάδες βιβλία – λογοτεχνικά σύμφωνα με την ανάρτηση – βρέθηκαν σωρό ανάμεσα σε σκουπίδια και μπάζα.

Η ανάρτηση, προκάλεσε – και πάλι μέσω κοινωνικών δικτύων – την απάντηση του Αντιδημάρχου Φιλιατών Δημήτρη Τσότση, ο οποίος παραδέχεται ότι «Η πράξη αυτή έγινε εν αγνοία μου στην προσπάθεια να καθαριστεί χώρος ακατάλληλος για αποθήκευση τέτοιου υλικού».
Ο κ. Τσότσης προβαίνει στη διαπίστωση ότι τα βιβλία αυτά ήταν ακατάλληλα προς χρήση καθώς ήταν «στοιβαγμένα και πεταμένα επί πολλά χρόνια στην υγρασία και στα νερά αποθήκης του δήμου».
Στη συνέχεια εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά του κ. Μπεράτη, καθώς διαπιστώνει στην ανάρτησή του «εμπάθεια τέως επί εννιά χρόνια Δημοτικού συμβούλου αντιδήμαρχου και προέδρου του ΟΚΠΑΔΗΦ καθ ύλην αρμόδιου για τα βιβλία. Όψιμος λάτρης του δήμου μας κατηγορεί την τωρινή δημοτική αρχή. Στα αρχεία της βιβλιοθήκης ούτε σαν περαστικός δεν αναγράφεται. Σαν αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΟΚΠΑΔΗΦ επί τέσσερα χρόνια τι έκανε να διατηρηθεί αυτός ο θησαυρός; Η εμπάθεια και η κακή αντιπολίτευση στον τόπο μας περισσεύει.».
Τέλος ζητά δημόσια συγγνώμη για τη… «για τη συμπεριφορά του άχρηστου προς χρήση υλικού».
Προφανώς, κατά τον κ. Τσότση, το… «άχρηστο, προς χρήση», υλικό συμπεριφέρθηκε άσχημα, πηγαίνοντας (με κάποιο μαγικό τρόπο και εν αγνοία, του, χωρίς να τον ρωτήσει – το υλικό πάντα – πρώτα) σε μια χωματερή!
Μια χωματερή που παρανόμως βρίσκεται στο Δήμο Φιλιατών, κοντά στο χώρο των σφαγείων, καθώς μετά τη δημιουργία των ΧΥΤΑ στην Ήπειρο, έκλεισαν και αποκαταστάθηκαν όλες οι χωματερές στο νομό Θεσπρωτίας! Μια παράνομη χωματερή – που σύμφωνα με την παραδοχή του Αντιδημάρχου Φιλιατών κ. Τσότση, χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες του Δήμου για να εναποθέτουν – και μάλιστα χωρίς να ρωτήσουν κανέναν – άχρηστο – κατά την κρίση τους υλικό.
Μια χωματερή, η ύπαρξη της οποίας, εφόσον γίνει αντιληπτή από την ΕΕ, επισίεει πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ, σε βάρος της Ηπείρου, η οποία κατά τα λοιπά περηφανεύεται για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων!


Y.Γ. Μπορεί Σαββατοκύριακο να μην υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί στο Δήμο Φιλιατών ο υπεύθυνος που έδωσε την εντολή να πεταχτούν τα βιβλία στην παράνομη χωματερή, πάντως βρέθηκε… μπουλντόζα, να θάψει τη ντροπή μας!
Υ.Γ.2 Τα βιβλία προέρχονταν από δωρεά της «Ελευθεροτυπίας» προς το Δήμο Φιλιατών επί θητείας Μηνά Ντουμάζιου… Μεσολάβησαν περισσότερα από 12 χρόνια… σχολεία δεν είχε το Φιλιάτι, να διανεμηθούν τα βιβλία;


Μια παραίτηση που δεν έγινε δεκτή και μια που δε ζητήθηκε!
Πρωί – πρωί τη Δευτέρα, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Φιλιατών κ. Δημήτρης Τσότσης, υπέβαλλε την παραίτησή του στο Δήμαρχο Φιλιατών κ. Σπύρο Παππά, για την υπόθεση των πεταμένων και θαμμένων βιβλίων.
Ο κ. Παππάς, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Τσότση, ενώ τον διαβεβαίωσε ότι δεν έχει ευθύνη για την υπόθεση αυτή, καθώς τόσο η απόρριψη των βιβλίων, όσο και το θάψιμο έγιναν με εντολή του έτερου Αντιδημάρχου κ. Πέτρου Κατσάρη.
Η «Θ» επικοινώνησε με το Δήμαρχο Φιλιατών, ο οποίος δήλωσε τη θλίψη του για το γεγονός αλλά συγχρόνως δήλωσε και άγνοια για μια σειρά ζητημάτων:
• Τα βιβλία, έφτασαν στο Δήμο Φιλιατών ως δωρεά της Ελευθεροτυπίας, τουλάχιστον 12 χρόνια πριν, επί θητείας Μ. Ντουμάζιου, αλλά ο ίδιος ο κ. Παππάς, ως αντιδήμαρχος την περίοδο εκείνη, δεν γνώριζε τίποτα για τη δωρεά αυτή.
• Τα βιβλία παρέμεναν συσκευασμένα σε κιβώτια όλα αυτά τα χρόνια σε χώρο που ο Δήμος χρησιμοποιούσε για την αποθήκευση υδραυλικού υλικού. Μετά από διαμαρτυρίες των υδραυλικών του Δήμου ότι ο χώρος έχει γεμίσει τρωκτικά, ο κ. Κατσάρης έδωσε εντολή να απομακρυνθούν τα κιβώτια, χωρίς να ελέγξει και να γνωρίζει τι περιείχαν!
• Παραμένει μυστήριο πως τα βιβλία, σύμφωνα με το Δήμαρχο Φιλιατών, βγήκαν από τα κιβώτια και πετάχτηκαν χύδην στην παράνομη χωματερή.
• Η εντολή για το θάψιμο δόθηκε και πάλι από τον κ. Κατσάρη. Όμως ο ισχυρισμός του Δημάρχου Φιλιατών είναι ότι πρώτα απομακρύνθηκαν τα βιβλία για να πάνε στους κάδους ανακύκλωσης!
• Τέλος, σύμφωνα με το Δήμαρχο Φιλιατών, η παράνομη χωματερή είναι «χώρος διαλογής» απορριμμάτων προς ανακύκλωση…
Ο κ. Παππάς δήλωσε ότι την πλήρη ευθύνη για τα όσα συνέβησαν φέρει ο κ. Κατσάρης, αλλά… «δε θα παραιτηθεί επειδή έκανε ένα λάθος»