ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ

Χωρίς γραμμές και αυστηρές κομματικές εντολές, με εκλεγμένους αντιπροσώπους που ούτε καν στους ίδιους Δήμους δεν προέρχονται από τον ίδιο κομματικό φορέα και με μια ανθρωπογεωγραφία που δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν, διεξάγονται την ερχόμενη Κυριακή το βράδυ, οι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου (Διοικητικού Συμβουλίου και Εποπτικού Συμβουλίου) καθώς και των αντιπροσώπων στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Οι πιθανότητες να κατέβει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με αιρετούς προερχόμενους από τους δύο μεγάλους χώρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, είναι αισθητά «ψαλιδισμένες», αν και υπήρξε έντονη πίεση και από τη ΝΔ και το σενάριο βρήκε ως υποστηρικτές και κάποιους αυτοδιοικητικούς της περιοχής.

Επομένως, πηγαίνουμε κατά τα ως τώρα δεδομένα, σε ένα ψηφοδέλτιο αποτελούμενο από αιρετούς της ΝΔ, από το οποίο μπορεί να εκλεγεί αριθμός 14 μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

Την Παρασκευή το βράδυ, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της ΠΕΔ δηλαδή, πρόκειται να βρεθούν οι αυτοδιοικητικοί από το χώρο της Κεντροαριστεράς και δη του ΚΙΝΑΛ στην Ήπειρο, για να καταλήξουν στις αποφάσεις τους, σε σχέση με την αυτόνομη ή κάθοδο. Η αυτόνομη κάθοδος μέχρι χθες, συγκέντρωνε τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Αυξημένες πιθανότητες έως βεβαιότητας δίνονται και στο ενδεχόμενο να κατεβάσει το δικό του κλειστό ψηφοδέλτιο ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτιμάται πως οι δημοτικές παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, σε Δήμους της Ηπείρου, συγκεντρώνουν τις 6 τουλάχιστον ψήφους που απαιτούνται βάσει του εκλογικού μέτρου, για να εκλεγεί από το χώρο ένα μέλος στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου. Και για το χώρο αυτό ωστόσο, δεν είναι ξεκαθαρισμένη η αυτόνομη κάθοδος, αφού παίζει και η πιθανότητα να γίνει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με την Κεντροαριστερά. Το ραντεβού της Παρασκευής θα κρίνει και αυτή την έκβαση… Είναι σίγουρο πάντως πως οι αυτοδιοικητικοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ θα πάνε – αν πάνε τελικά - μαζί μόνο μόνοι τους, και χωρίς εννοείται τους αιρετούς της ΝΔ.

Τέλος, είναι βέβαιο πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα κατεβάσει το δικό της ψηφοδέλτιο για την ΠΕΔ Ηπείρου, είτε έχει έναν αντιπρόσωπο στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ είτε… 6, γιατί είναι αρχή της αυτοδιοικητικής παράταξης του ΚΚΕ πως δεν φεύγει ψήφος από το κόμμα…

Τα σενάρια

Δύο είναι οι σίγουροι φερόμενοι ως υποψήφιοι για την προεδρία της ΠΕΔ Ηπείρου από τον κεντροδεξιό χώρο: Γιάννης Λώλος και Χρήστος Ντακαλέτσης. Οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Δωδώνης αντίστοιχα έχουν από καιρό εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την ΠΕΔ. Ο Γιάννης Λώλος μάλιστα δε συζητά το ενδεχόμενο της εκλογής του στην ΚΕΔΕ και τον ενδιαφέρει μόνο η επανεκλογή του στην προεδρία της ΠΕΔ Ηπείρου. Για το Χρήστο Ντακαλέτση από την άλλη που λέγεται ότι έχει και τη σιωπηρή στήριξη του Περιφερειάρχη Ηπείρου για να κερδίσει την προεδρία της ΠΕΔ, είναι μια μεγάλη πρόκληση αυτή η εκλογική μάχη καθώς αντιπροσωπεύει ένα μικρό Δήμο της Ηπείρου.

Ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας που στο παρελθόν διετέλεσε για μια τετραετία πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Ιωαννίνων, ενδιαφέρεται για την προεδρία της ΠΕΔ, επίσης. Στη φάση αυτή είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει κώλυμα για την εκλογή του, επειδή δεν είναι Δήμαρχος αλλά η τελική απόφασή του αναμένονταν να ληφθεί το βράδυ της Πέμπτης, σε συνεννόηση με την υπόλοιπη δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών και τις άλλες δύο συμπράττουσες παρατάξεις στη διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών.

Η παράταξη του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ παίζει σχεδόν… ρυθμιστικό ρόλο στις εκλογές της ΠΕΔ. Η ίδια είναι… διχασμένη κομματικά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Από το Δημαρχείο τις τελευταίες μέρες διαφάνηκε μια πίεση για να κατέλθει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο από Κεντροδεξιούς και Κεντροαριστερούς αιρετούς αλλά η βούληση ενδεχομένως, του Δημάρχου Ιωαννίνων προσέκρουσε στη σφοδρή αντίδραση της παράταξης του Θωμά Μπέγκα.

 

Η Εκλογή των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης

Η εκλογή των μελών του Δ.Σ. γίνεται κατά Συνδυασμούς ή με μεμονωμένες υποψηφιότητες.

Κάθε Συνδυασμός και επί ποινή αποκλεισμού περιλαμβάνει υποψήφιους ανεξαρτήτως κατηγορίας τουλάχιστον ίσους με το 1/4 του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ., παραλειπόμενου του κλάσματος όπου προκύπτει, με εξαίρεση τις ΠΕΔ όπου το σύνολο των Δημάρχων συμμετέχει στο Δ.Σ. της ΠΕΔ όπου κάθε Συνδυασμός περιλαμβάνει υποψήφιους ίσους με τουλάχιστον το1/3 των εκπροσώπων των Δημοτικών Συμβούλων που εκλέγονται στο Δ.Σ. της ΠΕΔ.Ο αριθμός των υποψηφίων Δημάρχων και αντίστοιχα υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων, που αντιστοιχούν στο Δ.Σ. της ΠΕΔ, μπορεί να προσαυξάνεται στο σύνολο μέχρι και 30%, παραλειπομένου του κλάσματος, εφ’ όσον προκύπτει.

Ο Συνδυασμός επίσης περιλαμβάνει υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους για τη Γ.Σ. της ΚΕΔΕ. Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι δύναται να είναι υποψήφιοι και για το Δ.Σ. της ΠΕΔκαι ως εκπρόσωποι της ΠΕΔ στη Γ.Σ. της ΚΕΔΕ. Κάθε Συνδυασμός μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι τον αριθμό εκπροσώπων της ΠΕΔ στη Γ.Σ. της ΚΕΔΕ, προσαυξημένο στο σύνολο μέχρι και 30%, παραλειπομένου του κλάσματος, εφ’ όσον προκύπτει.

Ο Συνδυασμός καταρτίζεται με απλή γραπτή Δήλωση την οποία υπογράφουν όλοι οι υποψήφιοι που τον αποτελούν και η οποία υποβάλλεται στον Πρόεδρο της Γ.Σ. επί ποινή αποκλεισμού από την ψηφοφορία, το αργότερο μέχρι την 15η ώρα της προηγουμένης των εκλογών ημέρας.

Μεμονωμένοι υποψήφιοι υποβάλλουν γραπτή Δήλωση με την οποία γνωστοποιούν την υποψηφιότητά τους. Μεμονωμένες υποψηφιότητες μπορούν να κατατεθούν και για την αντίστοιχη κατηγορία του Δ.Σ. της ΠΕΔ και για τη Γ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Εποπτικό Συμβούλιο

Ταυτόχρονα με την εκλογή του Δ.Σ. αλλά με ξεχωριστή διαδικασία εκλέγονται από τη Γ.Σ. τα μέλη του Ε.Σ.. Για την εκλογή των μελών του Ε.Σ. καταρτίζεται ενιαίο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιλαμβάνει τους υποψήφιους. Στο ψηφοδέλτιο αναγράφονται στο επάνω μέρος «Για το Εποπτικό Συμβούλιο», και από κάτω τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων με αλφαβητική σειρά.

Οι εκπρόσωποι μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους με σταυρό προτίμησης που σημειώνεται δίπλα στο ονοματεπώνυμο κάθε υποψήφιου. Για τα πενταμελή Εποπτικά Συμβούλια σημειώνονται μέχρι τρεις σταυροί προτίμησης ενώ για τα τριμελή μέχρι δύο.

Αντιπρόσωποι στην ΚΕΔΕ

Όσον αφορά την εκλογή των εκπροσώπων των ΠΕΔ στη Γ.Σ. της ΚΕΔΕ, αυτή γίνεται στο ίδιο ψηφοδέλτιο μαζί με την εκλογή των μελών των Δ.Σ. των ΠΕΔ με ειδική ένδειξη «Εκπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε».

Οι εκπρόσωποι στην ΚΕΔΕ κατατάσσονται με τη σειρά εκλογής τους, σύμφωνα με τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που έχουν λάβει και αν δεν υπάρχουν σταυροί, με αλφαβητική σειρά.