Πιο…ουδέτερος από τους βουλευτές του νομού, ο Δήμος Ηγουμενίτσας ζητάει επιτακτικά μεν την παρουσία πανεπιστημιακού τμήματος στην πόλη, αλλά αναγνωρίζει και την διαχρονική πολιτική ευθύνη των αποφάσεων.

Στο ψήφισμά που προέκυψε από τη σύσκεψη των φορέων της πόλης, σημειώνεται «διαπιστώθηκε η κρισιμότητα των στιγμών και ο μεγάλος κίνδυνος να διαγραφεί οριστικά η πόλη της Ηγουμενίτσας από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας όπου το 2013 βρισκόταν με τρία τμήματα».

Πρακτικά, από τη στιγμή που χάθηκε το τμήμα Ιχθυοκομίας, η Ηγουμενίτσα ήταν «ευάλωτη» στις επαμφοτερίζουσες αποφάσεις για τη «βάση του 10» και την απαξία τμημάτων ΤΕΙ, που σε άλλες πόλεις (στην Πρέβεζα πχ) δεν έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο για την επιβίωσή τους.

Οι φορείς θεωρούν ότι το πιο «ακμαίο» τμήμα ήταν το Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών, κρίνοντας ενδεχομένως από το πλήθος φοιτητών και όχι από το πρόγραμμα σπουδών, λέγοντας ότι έκλεισε γιατί δεν είχε επαγγελματικά δικαιώματα και άνοιξε το ίδιο, σε άλλη πόλη.

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:

Οι τελευταίες, αρνητικές, εξελίξεις, σχετικά με το Πανεπιστημιακό τμήμα της Ηγουμενίτσας έφεραν σε κοινή σύσκεψη Αυτοδιοίκηση και Κοινωνικούς Φορείς της πόλης.

Κατά την σύσκεψη, διαπιστώθηκε η κρισιμότητα των στιγμών και ο μεγάλος κίνδυνος να διαγραφεί οριστικά η πόλη της Ηγουμενίτσας από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας όπου το 2013 βρισκόταν με τρία Τμήματα. Από τότε άρχισε η σχεδιασμένη κατάργηση της ακαδημαϊκής παρουσίας.

Βιώσαμε με απογοήτευση, θλίψη και θυμό:

  • Τη συγχώνευση του Τμήματος (Ιχθυοκομίας) με άλλο ομοειδές και μεταφορά του στην έδρα του άλλου.
  • Τη διάλυση του πιο ακμαίου Τμήματος (Εφαρμογών ξένων γλωσσών) με το επιχείρημα ότι δεν είχε δικαιώματα και την αμέσως επόμενη στιγμή να ανοίγει ίδιο σε άλλη πόλη.

Είδαμε με σχετική ικανοποίηση και ελπίδα:

  • Να μένει το Τρίτο Τμήμα και πιστέψαμε στις εξαγγελίες, που όμως δεν έγιναν πράξη, ότι θα ιδρυθεί τμήμα οπτικής και οπτομετρίας.
  • Την υπόσχεση ότι θα λειτουργήσει ακαδημαϊκό τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας».

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας αναστέλλεται η μετεξέλιξη του μοναδικού τμήματος που έμεινε και οδηγούμενοι με μαθηματική ακρίβεια σε ένα τέλος δυσάρεστο, οδυνηρό και άδικο.

Εμείς, οι Φορείς και η Αυτοδιοίκηση, αρνούμαστε να δεχτούμε αυτό το τέλος. Μπορεί να είμαστε λίγοι και στην άκρη της χώρας, είμαστε όμως ενωμένοι και αποφασισμένοι. Και η αξιοπρέπειά μας δεν μας επιτρέπει να ανεχθούμε την έλλειψη σεβασμού και τον εμπαιγμό.

Απαιτούμε, εδώ και τώρα, ξεκάθαρες θέσεις από όλους. Από την Σύγκλητο και την πολιτική ηγεσία.

Αποφασίσαμε:

  1. Να κάνουμε παράσταση στον Πρύτανη και να ζητήσουμε να υποστηρίξει την άμεση λειτουργεία του τμήματος.
  2. Να κάνουμε παράσταση στην Υπουργό να μην νομοθετήσει την αναστολή λειτουργείας του τμήματος.

Μετά από αυτά, όλοι μαζί, μακριά από κομματικές και άλλες μικροδιαφορές, θα εκτιμήσουμε τα δεδομένα και θα καθορίσουμε τη στάση μας.