Θολό τοπίο εξακολουθεί να παραμένει η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο μετά και την ψήφιση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ήπειρο, πριν από μία εβδομάδα.

Αυτό που προκύπτει από τη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, επ' αφορμή της έγκρισης της τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2019, είναι πως η Περιφέρεια Ηπείρου θα συνεχίσει για 25 χρόνια να εισπράττει τα τέλη λειτουργίας του εργοστασίου απορριμμάτων και της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων από τους 18 Δήμους της Ηπείρου, για λογαριασμό του αναδόχου του εργοστασίου, δηλαδή της ΤΕΡΝΑ.

Το ποσό που αναγράφονταν στην τριμηνιαία έκθεση αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου του 2018 προκάλεσε τις σχετικές ερωτήσεις των Γιώργου Ζάψα και Κώστα Κωτσαντή. Σύμφωνα με την υπηρεσία, η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των 85.000 τόνων σκουπιδιών κατ' έτος, σημαίνει περίπου 400.000 με 410.000 ευρώ το μήνα κόστος λειτουργίας του εργοστασίου.

Όπως είπε απαντώντας ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, το 2014 το δικαίωμα της διαχείρισης απορριμμάτων ήταν στις Περιφέρειες. Στη συνέχεια όταν άλλαξε η αρμοδιότητα και πήγε στους Δήμους και έγινε προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με τους ΦΟΔΣΑ και θα τελειώσει, όταν θα τελειώσει η σύμβαση του ΣΔΙΤ... Δηλαδή 25 χρόνια μετά.

«Οι ΦΟΔΣΑ είναι άνευ αντικειμένου. Περίπου 2 εκατ. ευρώ χρωστάνε στη διαχείριση των ΧΥΤΑ και δεν θα υπήρχε τίποτα» είπε ο κ. Καχριμάνης.

Και οι ΣΜΑ είναι τελειωμένοι, είπε, αυτός της Ηγουμενίτσας θα είναι έτοιμος και ως τα Χριστούγεννα τελειώνει και κακώς όπως πρόσθεσε, έγινε ένας ακόμα ΣΜΑ στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη που όμως αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα και ακόμα γίνονται μελέτες.

Όπως επανέλαβε για πολλοστή φορά, «ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έπαιρνε στύλους ελληνικούς και έχουμε έργα που δεν εκτελούνται, δεν έκανε επεκτάσεις, ο ΔΕΔΔΗΕ θέλει ένα μεγάλο λίφτιγκ και η προσπάθεια είναι να μας δώσουν ρεύμα στους ΣΜΑ. Αυτή τη στιγμή δεν είναι οι ΦΟΔΣΑ έτοιμοι για να υπογράψουν και να λειτουργήσουν. Εμείς είμαστε έτοιμοι, δεν υπήρχε νομοθετική ρύθμιση, αν θα είναι ένας, δύο ή τρεις ΦΟΔΣΑ. Όλα είναι φλου ακόμα. Περιμένουμε να δούμε. Για να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ είπα θα υπογράψω άμεσα αν θα μετατεθεί στους Δήμους για να αλλάξει ο διαχειριστής από πλευράς ΔΕΗ».

Ο Γιώργος Ζάψας από το «Κοινό των Ηπειρωτών» τόνισε ότι τα πράγματα είναι κάπου εκεί που τα είπε ο Περιφερειάρχης. «Ότι οι ΦΟΔΣΑ δεν έχουν οργάνωση για να αναλάβουν αυτό το βάρος, αυτό δε σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου δεν πρέπει αυτή την ευθύνη να την αναλάβουν οι Δήμοι δια του ΦΟΔΣΑ. Να οργανωθούν, θα μου πείτε, να οργανωθούν...

Ο κ. Καχριμάνης παρενέβη λέγοντας πως «Ο «Κλεισθένης» άφησε ανοιχτά αυτά τα θέματα». «Πρέπει να ετοιμάζεστε να παραδώσετε την ευθύνη. Δεν νομίζω να έχει πρόβλημα η ΤΕΡΝΑ ποιος θα την πληρώνει... Μεταφέρετε αυτή την ευθύνη με νόμο, ο Θεοδωρικάκος είναι καλός σε αυτά... Αρκεί να ανταποκριθούν οι Δήμοι...» απάντησε ο κ. Ζάψας.