Έρχεται στη δημοσιότητα μετά από 73 χρόνια, το πρακτικό της βασικότερης καταδικαστικής απόφασης κατά των "Τσάμηδων", υπ' αριθμ. 344/1946, του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωαννίνων.
Κατορθώθηκε από τον διακεκριμένο ποινικολόγο και πρώην υπουργό και βουλευτή Αντώνη Φούσα και βρέθηκε στα αρχεία του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, ύστερα από μεγάλη προσπάθεια.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση καταδικάστηκαν 185 κατηγορούμενοι, όλοι απόντες, και ένας αθωώθηκε. Στους καταδικασθέντες επιβλήθηκε είτε η ποινή του θανάτου είτε των ισοβίων δεσμών.
Σε μερικούς επιβλήθηκαν και οι δύο ποινές μαζί, γιατί ενοχοποιήθηκαν για πολλά κατά συρροή εγκλήματα, μεταξύ των οποίων και για φόνου.
Επίσης επιβλήθηκε και η δήμευση καθενός απ' αυτούς ολόκληρης της περιουσίας και η ισόβια στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
Το σκεπτικό της απόφασης αυτή, όπως και όλων των άλλων παρόμοιων αποφάσεων, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των εγκλημάτων των "Τσάμηδων" στη Θεσπρωτία και της συνεργασίας τους με τους Γερμανούς.
Δέχεται επιπλέον η απόφαση αυτή ότι οι κατηγορούμενοι "Τσάμηδες" επεδίωξαν την προσάρτηση της Θεσπρωτίας στο Βασίλειο (τότε) της Αλβανίας και ότι υπέστειλαν την ελληνική σημαία από το κοινοτικό κατάστημα της Παραμυθιάς και ανάρτησαν μόνο την αλβανική.
Η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου, που συγκροτήθηκε στα Ιωάννινα, αποτελούνταν από τρεις τακτικούς δικαστές και δύο λαϊκούς με προεδρεύοντα εφέτη.
H. M.