Υγρός τάφος έγινε το Ιόνιο όταν σκάφος που μετέφερε μετανάστες, λόγω εισροής, βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 13 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά των Παξών με αποτέλεσμα άγνωστος αριθμός ατόμων να βρεθεί στη θάλασσα. Σύμφωνα με το λιμενικό, στην επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη περισυλλέγησαν 21 άτομα εκ των οποίων οι 3 ματαφέρθηκαν με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού στο Άκτιο προκειμένου να λάβουν ιατρική φροντίδα. Οι άνδρες του λιμενικού ανέσυραν 12 σορούς. 

Κάποιος από τους μετανάστες, μέσω κινητού τηλεφώνου, είχε δηλώσει νωρίτερα στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης  ότι το σκάφος το οποίο επιβαίνουν βρίσκεται σε δυσχερή θέση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στην περιοχή, προς εντοπισμό των ανωτέρω, έσπευσαν 6 περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., των Λιμενικών Αρχών Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Παξών και Συβότων, 4 παραπλέοντα πλοία, ενώ απογειώθηκαν 2 ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και 1 ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί είκοσι ένας (21) αλλοδαποί (σώοι), εκ των οποίων τρεις (03) μεταφέρονται με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού στο ΑΚΤΙΟ, προς παροχή άμεσης ιατρικής περίθαλψης, ενώ έχουν ανασυρθεί και δώδεκα (12) σοροί, αγνώστων λοιπών στοιχείων»

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης ενημερώθηκε άμεσα για το συμβάν και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

Στα Γιάννινα οι νεκροί, στην Πρέβεζα οι διασωθέντες

Την διαδικασία ταυτοποίησης των δώδεκα νεκρών μετά το ναυάγιο στο Ιόνιο ανέλαβε ο Καθηγητής Ιατροδικαστικής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης. Η μεταφορά των σορών στο νεκροτομείο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου κι αφού στο ενδιάμεσο χρειάστηκε να κινητοποιηθούν πολλές υπηρεσίες, να βρουν τους απαραίτητους χώρους και μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας να μεριμνήσουν για τον ενταφιασμό. Νεκροί είναι δέκα άνδρες και δύο γυναίκες.. Αγνώστων στοιχείων… Θύματα του ονείρου που είχαν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η διαδικασία της νεκροψίας θα απαιτήσει αρκετό χρόνο.

Οι διασωθέντες από το ναυάγιο έχουν μεταφερθεί σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Πρέβεζας. Επτά παρέμειναν στο νοσοκομείο και αναμένεται να πάρουν εξιτήριο μέσα στις επόμενες ώρες.

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου έγινε το ναυάγιο συνεχίζονται. Στις έρευνες συμμετέχουν έξι περιπολικά σκάφη Λ.Σ. ΕΛ. ΑΚΤ.των Λιμενικών Αρχών Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Παξών και Συβότων, τέσσερα παραπλέοντα πλοία, ενώ συνεισφέρουν δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι αρχές στο σκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 53 άτομα.

Μάλιστα, ο κάθε μετανάστης φαίνεται πως πλήρωσε 5000 ευρώ για το ταξίδι του θανάτου στους δουλέμπορους, για να τους μεταφέρουν οδικώς από την Αθήνα στην Άρτα και από εκεί στην παραλία Λυγιά της Πρέβεζας.

Ακόμη είναι άγνωστο από πού ξεκίνησε το ταξίδι τους με προορισμό την Ιταλία ωστόσο εκτιμάται ότι βρισκόταν αρκετές μέρες στην θάλασσα.

 

Ανακοίνωση του ΚΚΕ Πρέβεζας

Η Τ.Ε. Πρέβεζας του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Μία βάρκα με πενήντα πρόσφυγες βυθίστηκε ανοιχτά τη Πρέβεζας νοτιοδυτικά των Παξών. Το λιμενικό με σκάφη και ελικόπτερα αναζητεί επιζώντες. Οι πληροφορίες μιλάνε αναφέρουν για 20 περίπου επιζώντες 12 σωρούς που έχουν ανασυρθεί και πολλούς αγνοούμενους. Η επιχείρηση εντοπισμού συνεχίζεται από το λιμενικό καθώς έχει σημάνει συναγερμός στο ΕΚΑΒ και το ΓΝ Πρέβεζας.

Τους μετανάστες που εντοπίζονται ζωντανοί τους μεταφέρουν στο ΓΝ Πρέβεζας όπου τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες. Κλιμάκιο τους ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο ΓΝ Πρέβεζας προκειμένου να συνδράμει σε ότι χρειαστεί αλλά και να ενημερωθεί για τα γεγονότα.

 ΕΞΕΛΙΞΗΣ 

multirama

 tentes

daikin

itech