ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Καθαρά πολιτικό και σε καμία περίπτωση τεχνοκρατικό δεν είναι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, σύμφωνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Νικολάου Σκουφά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης με αφορμή τη συνεδρίαση για τα σκουπίδια, του δημοτικού συμβουλίου Ν. Σκουφά στις 17 Ιανουαρίου, η αντίδραση της εκεί δημοτικής αρχής είναι μια προσπάθεια να κρυφτεί η συμφωνία τους στο «χαράτσωμα του λαού και την πολιτική εμπορευματοποίησης των σκουπιδιών με «κορώνες» που αφορούν τον τρόπο και χρόνο πληρωμής των χαρατσιών».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει πως είχε προειδοποιήσει γι’ αυτό και σήμερα: έφτασε η ώρα οι δήμοι της Ηπείρου, να υλοποιήσουν την απόφαση που υπέγραψαν όλες οι δημοτικές αρχές, δια των 4 νομαρχιακών ΦΟΣΔΑ, σε σχέση με τα ανταποδοτικά τέλη λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων της «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.»

 «Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, που μόνο αγανάκτηση και θυμό μπορεί να προκαλέσει στις λαϊκές οικογένειες που καλούνται να πληρώσουν, επιδιώκεται να υπάρξει αποπροσανατολισμός και ανώδυνη διοχέτευση της διαμαρτυρίας. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ν. Σκουφά Άρτας, δεν αμφισβητήθηκε η υπέρογκη, νόμιμη ληστεία που έχουν αποφασίσει από κοινού (κυβερνήσεις, περιφέρεια, δήμοι) για να διασφαλιστεί η κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ, αλλά εκφράστηκε διαφωνία, για τον τρόπο και τον χρόνο που θα γίνει η ληστεία!!» τονίζει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Για 25 χρόνια, με βάση τη προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί με την ΤΕΡΝΑ ΑΕ μέσω ΣΔΙΤ από την περιφέρεια Ηπείρου( οι δήμοι εκχώρησαν την ευθύνη του φορέα υλοποίησης και της τιμολογιακής πολιτικής του έργου στην Περιφέρεια από τον 7ο του 2017), οι δημότες της Ηπείρου καλούνται να πληρώνουν: 1ο την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 85000 τόνων απορριμμάτων με 50ευρώ/τόνο (είτε πάει, είτε δεν πάει η ποσότητα στο εργοστάσιο) και 2ον την μεταφορά των συμπιεσμένων απορριμμάτων από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) στο εργοστάσιο και την επιστροφή του υπολείμματος του εργοστασίου στους ΧΥΤΥ με 20 ευρώ/ τόνο. Σύνολο 70 ευρώ /τόνο σκουπιδιών. Δηλαδή βρέξει χιονίσει έχει διασφαλιστεί ένα μέρος της κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ ΑΕ με τη συμφωνία όλων».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αμφισβητεί την πρόταση της Δημάρχου Νικολάου Σκουφά να γίνει μήνυση στη ΔΕΗ που παρακρατεί τα ανταποδοτικά τέλη (με εντολή της περιφέρειας Ηπείρου), με το αιτιολογικό της μη ολοκλήρωσης των Σταθμών Μεταφόρτωσης, με ευθύνη της περιφέρειας και των διαφόρων εργολάβων που εκτελούν το έργο. Γεγονός που οδηγεί το δήμο Ν. Σκουφά όπως και όλους τους απομακρυσμένους από το εργοστάσιο δήμους, να πηγαίνουν τα σκουπίδια στους ΧΥΤΑ και όχι στους ΣΜΑ για να καταλήξουν στο εργοστάσιο. Η ΤΕΡΝΑ ΑΕ ολοκλήρωσε όμως την κατασκευή του εργοστασίου εδώ και 1 χρόνο και το έθεσε σε εμπορική λειτουργία τον Μάρτη του 2019, έναρξη που συνοδεύτηκε από την απαίτηση να πληρώσουν οι Δήμοι το ποσό που αντιστοιχεί την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα δηλ 50/ευρώ /τόνο απορριμμάτων. Έτσι η ΤΕΡΝΑ Α.Ε λαμβάνει μέχρι στιγμής, σε 9 μήνες λειτουργίας 3,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να δαπανά έξοδα λειτουργίας αφού το εργοστάσιο υπολειτουργεί λόγω μειωμένης μεταφοράς απορριμμάτων και έχει λιγότερο προσωπικό, όπως τονίζει η ανακοίνωση που κάνει λόγο για διαφωνία τεχνητή και αποπροσανατολιστική.

clevermedia

 ΕΞΕΛΙΞΗΣ 

multirama

 tentes

daikin

itech