ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ελάχιστα καινούργια πράγματα προέκυψαν από την πολύωρη συζήτηση για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα της Ηπείρου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης συμπύκνωσε τις θέσεις του στη φράση «αγώνας για τη στήριξη των παραγωγών και της ποιότητας της ελληνικής υπαίθρου»…

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία των τοποθετήσεών του:

βάλει σήμερα κατά των αγροτικών κινητοποιήσεων και της πολιτικής «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», την οποία όπως σωστά του επεσήμαναν, την υποστήριξαν στο παρελθόν πολιτικοί και από το δικό του χώρο (Κώστας Καραμανλής και Σωτήρης Χατζηγάκης ανεβασμένοι σε αγροτικά τρακτέρ… κτλ.)

υπερασπίζεται το νόμο, θεωρώντας πως προκαλεί την εξαθλίωση του κτηνοτρόφου η παραβίαση κανόνων όπως για την παραγωγή της φέτας. Μίλησε με πάθος για τη φέτα και τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, δηλώνοντας δικαιωμένος επειδή στην οργάνωση μπήκαν τελικά ο ΣΕΚ (Πεβερέτος) και ο Συνεταιρισμός των Καλαβρύτων.

Για τις δέκα επιχειρήσεις που νοθεύουν το γάλα της φέτας με εισαγόμενο, λέει σήμερα «ό,τι έγινε έγινε…» για να μην κλείσουν επιχειρήσεις και χάσουν άνθρωποι τη δουλειά τους, ωστόσο από την άλλη, προανήγγειλε πως έχει γίνει αποδεκτή πρότασή του από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αυστηροποίηση των προστίμων στις παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος, ελαιολάδου, μελιού κτλ. Τα 15.000 ευρώ πρόστιμο ήταν χάδι και αυτό θα αλλάξει σύντομα με νόμο.

Πρότασή του για δημιουργία αγοράς παραγωγών έγινε αποδεκτή και θα θεσμοθετηθεί άμεσα.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος από τους «Ορίζοντες Ηπείρου» δήλωσε αντίθετος στην πολιτική που πρεσβεύει ακόμα και το αρμόδιο Υπουργείο για την αγροτική πολιτική και ζήτησε μια ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη φέτα.

Ο Θεόδωρος Κορωναίος από το «Κοινό των Ηπειρωτών» έκανε μια απόλυτα τεκμηριωμένη τοποθέτηση, ως επαγγελματίας του χώρου, μιλώντας για την ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου που θα διακρίνεται σε τρεις βασικούς άξονες: διατροφική επάρκεια της χώρας, εξωστρέφεια παραγομένων προϊόντων και τρίτον, περιβαλλοντική διάσταση και αειφορία του συστήματος, την ώρα που η παραγωγή όπως είπε κινδυνεύει ακόμα και από την υφαλμύρωση στα νερά της πεδιάδας της Πρέβεζας.

Ο Χάρης Λιούρης, Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Όλον» ανέφερε πως 2 στους 10 ενεργοί αγρότες είναι ηλικίας ως 45 ετών σήμερα. Εξέφρασε την αντίθεσή του σε προβλέψεις ενίσχυσης των νέων αγροτών που δεν στεριώνουν επιχειρήσεις και κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή να τοποθετηθεί για το σχέδιό της, επειδή με τα πριμ πρώτης εγκατάστασης και τις προβλεπόμενες ενισχύσεις δεν δίνονται τα εχέγγυα για να γίνει ένας νέος αγρότης.

Κλείσιμο της ΣΒΕΚΗ, εργοστάσια χυμού στην Άρτα και ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗ» είναι έργα και ημέρες του Καχριμάνη, υποστήριξε με επιθετική διάθεση ο επικεφαλής της ΑΡΠΗ, Νίκος Ζήκος.

Ο Γιώργος Ζάψας τέλος, παρουσίασε την πρόταση της παράταξής του που περιλαμβάνει τα εξής: έλεγχοι, όλο το αγροτικό πρόγραμμα για αγροτικές δράσεις να περάσει στην Περιφέρεια, καμπάνια σε Ηπειρώτες και επαγγελματίες της Ηπείρου υπέρ των ντόπιων αγροτικών προϊόντων, ηλεκτρονική πλατφόρμα αγροτικών προϊόντων, ίδρυση Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διανομή εκτάσεων σε νέους αγρότες κατά χρήση και με ενίσχυση σε εταιρική μορφή, χωροθέτηση κτηνο-πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, μίλησαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών, παρουσιάζοντας προβλήματα των παραγωγών, από το γάλα ως το τσίπουρο και από την κτηνοτροφία ως την αγροτική παραγωγή.

clevermedia

 ΕΞΕΛΙΞΗΣ 

multirama

 tentes

daikin

itech