Αντιπαράθεση για το σχέδιο τουριστικής προβολής του Δήμου Ηγουμενίτσας μαίνεται μετά τη σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Την αφορμή έδωσε η ανακοίνωση του συνδυασμού «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» η οποία αναφέρει τα εξής:

«Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 24 – 2 – 2020 συζητήθηκε το Σχέδιο Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ηγουμενίτσας, το οποίο παρουσίασε ένα ικανοποιητικό βαθμό επάρκειας. Αυτό οφείλεται ίσως και στο γεγονός ότι πολλές από τις προτάσεις του, υπήρχαν και στο προεκλογικό πρόγραμμα του Συνδυασμού Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία. Είναι όμως ένα σχέδιο το οποίο μπορεί να βελτιωθεί. Για το λόγο αυτό προτείναμε να ενσωματωθούν στο σχέδιο οι παρατηρήσεις του Συνδυασμού μας, που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση από τον Δ.Σ. κ. Π. Νταή.

Επίσης προτείναμε να δοθεί το σχέδιο στην Επιτροπή Διαβούλευσης προκειμένου να υπάρξουν και άλλες παρατηρήσεις, αφού στην Επιτροπή αυτή μετέχουν και φορείς από το χώρο του τουρισμού και της εστίασης. Και μετά την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων να επανέλθει προς έγκριση το σχέδιο στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. Δυστυχώς η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή. Για το λόγο αυτό εγκρίναμε το σχέδιο, υποβάλλοντας τις ακόλουθες παρατηρήσεις, με σκοπό να ενσωματωθούν σε αυτό, αφού όπως ειπώθηκε αποτελεί ένα δυναμικό κείμενο, το οποίο θα εμπλουτίζεται διαρκώς:

1.Επειδή οι αφίξεις – διανυκτερεύσεις ημεδαπών στη Θεσπρωτία έχουν μειωθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια, πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για ανάσχεση αυτής της εξέλιξης με στοχευμένες ενέργειες προβολής στο εσωτερικό της χώρας στο γενικό κοινό, αλλά και σε ειδικά κοινά (νέοι, συνταξιούχοι κ.α.).

2.Επειδή, η πλειονότητα των αλλοδαπών τουριστών στην Ήπειρο προέρχεται από την Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία, τα ηλεκτρονικά (internet, social media κ.α.) και έντυπα μέσα προβολής, πρέπει να χρησιμοποιούν τις εξής τουλάχιστον γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Γερμανικά.

3.Στα μνημεία πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που θα προβληθούν, πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η πρόσβαση των επισκεπτών, να είναι ανοικτά για το κοινό και να λειτουργούν έστω στοιχειωδώς. Αν προβληθούν μνημεία και τοποθεσίες με δυσκολίες στην πρόσβαση, χωρίς καμία επιτόπου ενημερωτική πινακίδα, χωρίς θέση για στάση και στάθμευση κ.α., ο αντίκτυπος των επισκέψεων θα είναι αρνητικός.

4.Κατά ανάλογο τρόπο πρέπει να προβληθούν κυρίως οι πολιτιστικές διοργανώσεις που διοργανώνονται σε περιόδους τουριστικής κίνησης, ώστε να προσελκύσουν τους τουρίστες που σκοπεύουν να έρθουν στην περιοχή μας για διακοπές γενικά, ώστε να εμπλουτίσουν την εμπειρία τους από την παραμονή στην περιοχή μας, κάτι που μπορεί να σημαίνει και αύξηση του χρόνου παραμονής σε αυτήν.

5.Να ενταχθούν πιο ενεργά στο σχέδιο τουριστικής προβολής σημαντικά μνημεία της περιοχής που δεν ανήκουν γεωγραφικά στα όρια του Δήμου (όπως π.χ. Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, Ι.Μ. Γηρομερίου, Σούλι κ.α.) αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελούν πόλους έλξης για τουρίστες που αναγκαστικά – λόγω ανεπάρκειας υποδομών στους άλλους Δήμους – θα διαμένουν σε καταλύματα της περιοχής του Δήμου Ηγουμενίτσας.

6.Να καθιερωθεί διαρκής συνεργασία με τις επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων, καταλυμάτων, εστίασης, καθώς και με τους επαγγελματικούς φορείς των κλάδων αυτών, ώστε η προβολή να περιλαμβάνει και πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή και τη γαστρονομία και με βάση την σχετική έρευνα που διενεργείται από το Δήμο, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται με ενδιαφέρον.

7.Να προβληθούν τοποθεσίες ενδιαφέροντος, διαδρομές στη φύση, σε μουσεία και μνημεία, βόλτες στην αγορά και άλλες δραστηριότητες με τις οποίες μπορούν να ασχοληθούν οι τουρίστες που φθάνουν με κρουαζιερόπλοια στην Ηγουμενίτσα και δεν ακολουθούν προγράμματα επισκέψεων εκτός περιοχής, οι επιβάτες που αναμένουν την αναχώρηση για Ιταλία και έχουν πολλές ώρες στη διάθεσή τους, καθώς και όσοι φθάνουν με ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή.

8.Με στόχο τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και την άμβλυνση της έντονης εποχικότητας που παρατηρείται στον τουρισμό της περιοχής, πρέπει να καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια προβολής των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στην περιοχή καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, να διεκδικηθεί η διοργάνωση και άλλων τέτοιων εκδηλώσεων και να προβληθούν τοποθεσίες και δραστηριότητες που ενδείκνυνται για επισκέψεις και ενασχόληση εκτός των θερινών μηνών (πεζοπορικά μονοπάτια, περιοχές NATURA κ.τ.λ.). Απαιτείται προσοχή όμως και σε αυτό το σημείο γιατί αν προβληθούν τοποθεσίες με δυσκολίες στην πρόσβαση, χωρίς καμία επιτόπου ενημερωτική πινακίδα, χωρίς θέση για στάση και στάθμευση, χωρίς ασφαλείς διελεύσεις κ.α., ο αντίκτυπος των επισκέψεων θα είναι αρνητικός.

9.Πρέπει να συμπεριληφθεί στο Σχέδιο, η πρόσκληση για επίσκεψη στην περιοχή εκπροσώπων φορέων που διαμορφώνουν τις τάσεις στην τουριστική αγορά (ταξιδιωτικά έντυπα, tour operators, bloggers κ.α.). Με το συντονισμό του Δήμου και τη συνεργασία των φορέων του τουρισμού, οι άνθρωποι αυτοί – που αποτελούν σημεία κλειδιά για την προβολή μιας περιοχής – θα ενημερωθούν αναλυτικά για τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή μας και οι οποίοι με τη σειρά τους θα λειτουργήσουν ως «πολλαπλασιαστές ενημέρωσης».

10.Πρέπει τέλος (δεδομένων και των περιορισμένων οικονομικών πόρων) να επιδιωχθεί στοχευμένη συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις με τη συνεργασία της Περιφέρειας και του Επιμελητηρίου, με σκοπό την κατοχύρωση της περιοχής μας ως τουριστικού προορισμού στις καθιερωμένες αγορές, καθώς και στη διείσδυση σε νέες αγορές, που τα τελευταία χρόνια εντοπίζονται στην Ήπειρο, όπως οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, το Ισραήλ κ.α.».

Η απάντηση του Δήμου

Στην ανακοίνωση της παράταξης Γόγολου απαντά η δημοτική αρχή αποκαθιστώντας όπως λέει, την αλήθεια:

  1. Το παρόν Σχέδιο Τουριστικής Προβολής για το 2020, που εγκρίθηκε με την υπ’αριθ. 32/2020 Απόφαση Δ.Σ. είναι το 2ο στη σειρά και συνέχεια του Σχεδίου Τουριστικής Προβολής 2019, που εγκρίθηκε με την υπ’αριθ.107/2019 απόφαση Δ.Σ. στις 28 Μαρτίου του 2019. Ως εκ τούτου, προηγείται χρονικά της ανακοίνωσης των προεκλογικών προτάσεων όλων των Συνδυασμών που συμμετείχαν στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2019. Θα πρέπει δε, να επισημανθεί ότι η Δημοτική Αρχή δεν διαφωνεί με την υιοθεσία των προτάσεων της, αλλά με την οικειοποίησή τους και τον μηδενισμό της πολύμηνης έρευνας και προσπάθειας που κατέβαλε γι’ αυτό τον σκοπό αποκλειστικά το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας. Η διεκδίκηση της πατρότητας στοιχείων και προτάσεων, που δεν ανήκουν στην παράταξη του κ. Γόγολου, αποτελεί αθέμιτη προσπάθεια οικειοποίησης του Σχεδίου Τουριστικής Προβολής και «κακή» συνέχεια του κλίματος της προεκλογικής περιόδου.
  2. Σε ό,τι αφορά στις παρατηρήσεις του κ. Γόγολου διευκρινίζουμε τα εξής:
  • η παρατήρηση για τη μείωση των αφίξεων των ημεδαπών τουριστών στον Δήμο μας, όπως αυτή αποτυπώθηκε μέσα από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τα γραφήματα που επιμελήθηκε το Γραφείο Τουρισμού, δεν αποτελεί στοχοθεσία, αλλά απλή διαπίστωση. Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν, όποιος έχει ουσιαστικές προτάσεις να τις υποβάλλει και να μην αρκείται σε στοιχεία που ήδη έχει παραθέσει η Δημοτική Αρχή δια του Σχεδίου της.
  • Το Σχέδιο Τουριστικής Προβολής για το 2020 αφορά αποκλειστικά και μόνο αυτή τη χρονική περίοδο, χωρίς δυνατότητα επέκτασης. Παίρνοντας αυτό ως δεδομένο, το Γραφείο Τουρισμού θέτει στόχους ρεαλιστικούς, που μπορεί να υλοποιήσει εντός του έτους 2020.
  • Για τη συντήρηση και προσβασιμότητα των μνημείων η αρμοδιότητα ανήκει στους κατά περίπτωση φορείς διαχείρισης αυτών. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία, όπως αναφέρεται άλλωστε εντός του Σχεδίου Τουριστικής Προβολής του, με τους υπεύθυνους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να καταβληθεί προσπάθεια από κοινού για την δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε να καταστούν τα μνημεία της περιοχής μας επισκέψιμα.
  • Οι πολιτιστικές διοργανώσεις και τα φεστιβάλ αποτελούν ήδη μεγάλο μέρος της στοχοθεσίας του Σχεδίου Τουριστικής Προβολής, όπως και η παραδοχή ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας δεν θα αρκεστεί στην προβολή μνημείων που περιλαμβάνονται στα στενά γεωγραφικά του όρια. Παρόλα αυτά, όμως πριν προχωρήσουμε στην ανάδειξη μνημείων και τοποθεσιών όμορων Δήμων, είναι ευνόητο ότι θα πρέπει αρχικά να αναδείξουμε αυτά που βρίσκονται στον Δήμο Ηγουμενίτσας.
  • Ήδη υπάρχει συνεργασία με την τοπική επιχειρηματική κοινότητα, η οποία αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει το Γραφείο Τουρισμού για την αποτύπωση, διατήρηση και ανάδειξη της γαστρονομικής μας ταυτότητας.
  • Σε ό,τι αφορά στις λοιπές παρατηρήσεις του Συνδυασμού «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία» πάνω σε διάφορα τουριστικά προϊόντα (π.χ. τουρισμός κρουαζιέρας, αθλητικές διοργανώσεις κ.α.) ενημερώνουμε ότι υπάρχει ήδη συγκεκριμένη, αναλυτική στοχοθεσία στο Σχέδιο Τουριστικής Προβολής του 2020 για κάθε τουριστικό προϊόν. Καλούμε λοιπόν, τους δημοτικούς συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης να ενημερωθούν σχετικά στο Σχέδιο Τουριστικής Προβολής για το 2020 που έχουν ήδη ψηφίσει και που βρίσκεται στον σύνδεσμο https://igoumenitsa.gr/el/home/gia-ton-dimoti/enhmerwsh/news/1089-dt-sxedtoapa20200227
  1. Τέλος, προς όφελος μιας περισσότερο συναινετικής διαδικασίας, που προάγει πολιτισμό και οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα, ο κ. Γόγολος και ο Συνδυασμός του θα ήταν δόκιμο να διατυπώνουν τις όποιες αντιρρήσεις τους, δια του ορισμένου εκπροσώπου τους στην Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Ηγουμενίτσας που εισηγήθηκε ομόφωνα και το Ετήσιο Σχέδιο Τουριστικής Προβολής στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 ΕΞΕΛΙΞΗΣ 

multirama

 tentes

daikin

itech