ΠΡΟΤΑΣΗ ΖΑΨΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΒΜΟΥΛΙΟ

Αίτημα για να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου σχέδιο ψηφίσματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», Γιώργος Ζάψας.

«Η σοβαρότητα του θέματος αλλά και η επικαιρότητα  δικαιολογούν αυτή την συζήτηση και εκτιμώ πως και οι συνάδελφοι των άλλων Παρατάξεων δεν θα έχουν αντίρρηση», αναφέρει προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:

Προ ημερών εξαγγέλθηκε η τρίμηνη παράταση, – έως το τέλος Ιουλίου – του πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες εξαγγελίες, αμέσως μετά τον Ιούλιο, ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα γέφυρα έως το 2021, με επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ύφεση για το 2020 θα αγγίξει το -9,7%, ενώ αντίστοιχα η ανεργία θα φθάσει στο 19,9% κατά μ.ο., σε αντίθεση με τις εγχώριες εκτιμήσεις, που κάνουν λόγο για ύφεση ύψους -4,7%.

Επιπρόσθετα και λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι, η ανεργία ήδη εκτινάσσεται στα ύψη, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τα “lockdowns” θα οδηγήσουν σε μια απευθείας αρχική μείωση 20% με 25% του Α.Ε.Π.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν την αναγκαιότητα περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών, των δανειοληπτών και των οικογενειών τους και της χρονικής επέκτασης του υφισταμένου μέτρου, τουλάχιστον μέχρι το πέρας του τρέχοντος έτους.

Όλο αυτό το διάστημα «Μείναμε Σπίτι», γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή, γιατί θέλαμε και θέλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι στο κοινωνικό σύνολο.

Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, από τις συνέπειες της επιδημικής κρίσης, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

Η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που αποφάσισε η κυβέρνηση, έως το τέλος Ιουλίου, δεν λύνει το πρόβλημα. Απλά, το μεταθέτει για την 1η Αυγούστου, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για νομική προστασία από εκεί και πέρα.

Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ένα τέτοιο αντικοινωνικό μέτρο, σε μια χώρα που βίωσε όλα αυτά τα χρόνια τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, με χιλιάδες ανέργους και φτωχοποίηση του λαού της.

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

Να μην προχωρήσει στην άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Να επεκταθεί, η προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς και η απαγόρευση πλειστηριασμών, τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους.

Να επεξεργαστεί άμεσα ένα συνεκτικό πρόγραμμα, που θα αφορά συνολικά την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και θα περιλαμβάνει την προστασία της πρώτης κατοικίας.