ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 6ΗΣ ΥΠΕ

Την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι για κορονοϊό στο υγειονομικό προσωπικό των ΚΥ Υγείας και του Νοσοκομείου Φιλιατών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε την Παρασκευή στις Δομές Υγείας της Θεσπρωτίας.  Η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ταυτόχρονα ο κ. Καρβέλης, ανακοίνωσε ότι από πλευράς 6ηςΥΠΕ όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των δειγματοληψιών σε κλειστές δομές και δημόσιες υπηρεσίες, αλλά εκκρεμεί να καθορίσει ο ΕΟΔΥ που θα στέλνονται τα δείγματα για ανάλυση. Όπως είπε ο κ. Καρβέλης, ο ΕΟΔΥ αναμένεται να επιλέξει μεταξύ του Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου της Πάτρας που έχει προγραμματική σύμβαση με την 6η ΥΠΕ και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στην Αθήνα. Πάντως, μέχρι την απόφαση του ΕΟΔΥ, δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι δειγματοληψίες, καθώς το υλικό πρέπει να αναλυθεί εντός 48 ωρών από τη λήψη του. Μέσα, από αυτό το πρόγραμμα ελέγχων, που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 6 μήνες, θα γίνουν και οι ενδεχόμενοι έλεγχοι στον τομέα του τουρισμού.

Πάντως ο κ. Καρβέλης, όταν ρωτήθηκε για τα υγειονομικά μέτρα που θα ληφθούν στις Πύλες Εισόδου (Λιμάνι Ηγουμενίτσας, Τελωνείο Μαυροματίου) δήλωσε αναρμόδιος και είπε ότι πρόκειται για ευθύνη και αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ.

Όσον αφορά την ενημέρωση επί των αποτελεσμάτων ο κ. Καρβέλης είπε ότι θα ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, ενώ ανέφερε ότι τα 500 περίπου δείγματα που λήφθηκαν από τις κινητές μονάδες στο Νομό Ιωαννίνων, ήταν όλα αρνητικά!

 

Επίσκεψη στις δομές υγείας

Ο κ. Καρβέλης επισκέφθηκε τα κέντρα υγείας Μαργαριτίου, Παραμυθιάς, το νοσοκομείο Φιλιατών και το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας και συναντήθηκε, συνοδευόμενος από τον βουλευτή της ΝΔ στο νομό Βασίλη Γιόγιακα, με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλη, τους Δημάρχους Παραμυθιάς και Φιλιατών κ.κ. Γ. Καραγιάννη και Σπ. Παππά αντίστοιχα και με τον Αντιδήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Μιχάλη Γκίκα και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δονάτο Μαρτίνη.

Ανακοίνωσε την ενίσχυση των δομών υγείας της Θεσπρωτίας με την πρόσληψη 28 ατόμων διοικητικού νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού, καθώς και την πρόσληψη ενός γυναικολόγου για τον κέντρο υγείας Ηγουμενίτσας, δύο γενικών γιατρών για το κέντρο υγείας Παραμυθιάς και ενός γενικού γιατρού για το κέντρο υγείας Μαργαριτίου, ενώ ερωτώμενος για άλλες ειδικότητες που είτε έφυγαν με μετάθεση είτε συνταξιοδοτήθηκαν είπε ότι υπάρχουν μόνιμες θέσεις ιατρών για το νοσοκομείο Φιλιατών στο συμβούλιο κρίσης και ευελπιστεί ότι αυτές οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Μάλιστα, ανακοίνωσε και την πρόσληψη οδηγού και πληρώματος ασθενοφόρου για το νοσοκομείο Φιλιατών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη αποδοχή δωρεάς της οικογένειας Μήτση από τη Λίστα, η οποία είναι δεσμευτική για το Νοσοκομείο Φιλιατών, οπότε θα γίνει και η στελέχωση του ασθενοφόρου.

Ωστόσο, ερωτώμενος για τη στελέχωση του κέντρου υγείας Πάργας και τη μετακίνηση γιατρών από τη Θεσπρωτία προς τη Πάργα τους θερινούς μήνες για να καλυφθούν οι ανάγκες λόγο τουρισμού, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν όταν επισκεφθεί την Πρέβεζα και ότι όλοι οι γιατροί ανήκουν στο ΕΣΥ και μετακινούνται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Δήλωσε πως βρίσκεται εν εξελίξει ο διαγωνισμός προμήθειας του ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το ΤΕΠ της Ηγουμενίτσας και ότι σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς θα πρέπει να αποφασιστεί, ως τι είδος κλινικής θα λειτουργήσει η πτέρυγα αυτή, που παραμένει κλειστή μέχρι σήμερα.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην κλειστή μονάδα αυξημένης φροντίδας του Νοσοκομείου Φιλιατών, σημειώνοντας πως αποτελεί προτεραιότητα να στελεχωθεί με τις απαραίτητες εκείνες ειδικότητες για τη λειτουργία της.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, πραγματοποιήθηκε και η κρίση για προαγωγή των γιατρών Κοτζαπαναγιώτου Κων/νου, ο οποίος προήχθη στο βαθμό του διευθυντή, Βασιλικού Παναγιώτας και Τσιρώνη Λουΐζας επίσης σε διευθύντριες, καθώς και της Κάτση Μαγδαληνής στο βαθμό της επιμελήτριας Α’.

Ο κ. Καρβέλης ανακοίνωσε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης της 6ης ΥΠΕ με το Δήμο Σουλίου, ώστε να πραγματοποιηθούν απαραίτητες εργασίες ανάπλασης του χώρου πέριξ του κέντρου υγείας και την παραχώρηση του κτιρίου όπου στεγάζονταν μέχρι πρότινος το κέντρο υγείας Ηγουμενίτσας κατά το μεγαλύτερο μέρος του στο Δήμο Ηγουμενίτσας για τη στέγαση παιδικών σταθμών, ενώ κάποιοι χώροι θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση της ΤΟΜΥ Ηγουμενίτσας και ένα τμήμα θα παραχωρηθεί για τη στέγαση των γραφείων της εφορίας αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.