ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ… ΒΟΥΛΑ

Πεντακάθαρες και με την ευρωπαϊκή βούλα είναι 30 και πλέον παραλίες της Ηπείρου, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος η οποία τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα χωρών που διαθέτουν τα πιο καθαρά νερά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι οι παραλίες στη Μεσόγειο έχουν καθαρότερα νερά κάτι που εξηγείται εν μέρει από τις χαμηλές έως ανύπαρκτες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, την περισσότερη ηλιοφάνεια -καθώς το ηλιακό φως σκοτώνει τα βακτήρια- και τα βαθύτερα νερά στις παραλίες.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που δημοσιεύονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελούν κι έναν καλό οδηγό για όσους αναζητούν καθαρές κι ασφαλείς παραλίες.

Οι παραλίες της Ηπείρου

Σύμφωνα με την έκθεση στην Ήπειρο ελέγχθηκαν περισσότερες από τριάντα παραλίες στους Νομούς Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Άρτας (στον Αμβρακικό Κόλπο) με την ποιότητα των νερών να είναι άριστη (excellent) σε όλες και καλή (good) στην παραλία Ράμμα Σαλαώρας.

Οι παραλίες για τις οποίες διατίθενται στοιχεία είναι: Κεραμίδι, Σαγιάδα, Δρέπανο- Μακρυγιάλι, Πλαταριά (τρεις παραλίες), Γαλλικός Μώλος, Μπέλα Βράκα, Ζάβια, Μέγα Άμμος, Αγία Παρασκευή, Αρίλλας, Καραβοστάσι, Σαρακίνικο, Βάλτος, Πάργα, Κρυονέρι, Λίχνος, Αμμουδιά, Αλωνάκι, Λούτσα, Βράχος, Λυγιά, Λιθάρι, Κανάλι, Καστροσυκιά, Μύτικας, Καλαμίτσι, Παντοκράτορας, Κυανή Ακτή (δύο παραλίες), Κορωνησία, Κόπραινα και Ράμμα Σαλαώρας.

 

Η θέση της Ελλάδας

Πρωταθλήτρια της Ευρώπης είναι η Κύπρος, αφού το 99,1% των παραλιών της βρέθηκαν να έχουν εξαιρετική ποιότητα υδάτων, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται 4η με 95,7%, πίσω από την Αυστρία και τη Μάλτα.

Κάτω από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Γερμανία και η Γερμανία, ενώ στην 8η θέση με 88,4% ισοβαθμούν η Ιταλία, η Ισπανία και η Δανία.

Από όλες τις χώρες που παρακολουθούνταν, η Πολωνία ήταν η μόνη με λιγότερο από το 50% των υδάτων κολύμβησης να χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά.

Η Αλβανία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό παραλιών με “φτωχή” ποιότητα υδάτων (5,9%), αριθμός, ωστόσο, που έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ανέγερσης μονάδων επεξεργασίας υδάτων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι γενικά καλύτερη σε παράκτιες τοποθεσίες από ό,τι στην ενδοχώρα, με το 87,4% των παράκτιων περιοχών κολύμβησης να ταξινομούνται ως “εξαιρετικές”, σε σύγκριση με το 79,15% των νερών της ενδοχώρας στην Ε.Ε..

Ο ΕΕΑ σημείωσε, επίσης, μια μείωση στο σύνολο των τοποθεσιών όπου η κακή ποιότητα του νερού μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Μόνο το 1,3% όλων των περιοχών στην Ε.Ε. είχε χαμηλή βαθμολογία πέρυσι, σε σύγκριση με το 2% το 2013.

Σε 6 ευρωπαϊκές χώρες – Αλβανία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Σλοβακία – το 3% ή περισσότερο των υδάτων κολύμβησης ήταν κακής ποιότητας. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τα ύδατα κολύμβησης, η κολύμβηση πρέπει να απαγορεύεται μόνιμα ή να μη συνιστάται ρητά σε τοποθεσίες που χαρακτηρίζονται ως φτωχές για τουλάχιστον πέντε συνεχόμενα χρόνια.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι γενικά οι παραλίες στη Μεσόγειο έχουν καθαρότερα νερά. Όπως είπε ο ειδικός στην ποιότητα υδάτων του οργανισμού, Πέτερ Κρίστενσεν, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, “τα ευρωπαϊκά αποτελέσματα δείχνουν καλύτερη ποιότητα στη Μεσόγειο, κάτι που εξηγείται εν μέρει από τις χαμηλές έως ανύπαρκτες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, την περισσότερη ηλιοφάνεια – καθώς το ηλιακό φως σκοτώνει τα βακτήρια – και τα βαθύτερα νερά στις παραλίες”.