ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

Πανυγειονομική απεργία κήρυξε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου για την ερχόμενη Τρίτη 16 Ιουνίου, με συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων στις 11 το πρωί.

Στην ανακοίνωσή- κάλεσμά της μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

Για να ακουστεί ακόμα μια φορά ακόμα πιο δυνατά η φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα! Για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας!

Για ένα αποκλειστικά δημόσιο και απολύτως δωρεάν σύστημα υγείας για όλους!

Οι πολιτικές που θεωρούν την υγεία-ατομική ευθύνη και τις υπηρεσίες υγείας - εμπόρευμα χρεοκόπησαν. Αυτές οι πολιτικές μαζί με την μνημονιακές δεσμεύσεις ευθύνονται για το γεγονός ότι ένα ολόκληρο ΕΣΥ μετατράπηκε σε κορονοΕΣΥ, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της επιδημίας χωρίς να μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό με την περίθαλψη ασθενών με άλλες παθήσεις. Τα νοσοκομεία της Ηπείρου έζησαν αυτή την κατάσταση το προηγούμενο διάστημα. Δεν κρατήσαμε κλειστό το στόμα μας στην πανδημία. Η φωνή μας ακούστηκε δυνατά στις κινητοποιήσεις των νοσοκομείων της δύναμης της ΕΙΝΗ, στις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ στα νοσοκομεία και τα ΚΥ όλης της χώρας. Σταθήκαμε απέναντι σε όσους σχεδίαζαν να παρουσιάζουν σαν άσπρο το μαύρο για την πραγματική κατάσταση στα νοσοκομεία, αφήνοντας ανοχύρωτους και χωρίς όπλα γιατρούς, υγειονομικούς και ασθενείς. Σήμερα συνεχίζουμε με μεγαλύτερη δύναμη την πάλη μας.

 Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια χρεοκοπημένη πολιτική. Ξαναβγάζει από το συρτάρι το σχέδιο για την ολοκληρωτική άλωση του δημόσιου συστήματος υγείας από τους ιδιώτες, για να κάνουν μπίζνες στην υγεία μέσω των ΣΔΙΤ, οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Τίποτα καλό δεν έχουμε να περιμένουμε υγειονομικοί και ασθενείς από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το “Νέο ΕΣΥ”. Το Νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται είναι φτιαγμένο από υλικά της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας, της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος που πρέπει να μειωθεί», «δαπάνη που πρέπει να εξορθολογιστεί» για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των λίγων. Το σχέδιο τους για το Νέο ΕΣΥ έχει ως πρότυπο τα σαθρά οικοδομήματα των συστημάτων υγείας άλλων χωρών στη Ε.Ε. και σε όλο τον κόσμο, που κατέρρευσαν από έναν ιό.

Σχεδιάζουν νέα επέλαση σε βάρος μας. Αξιοποιούν την επιδημία για να πληρώσουμε τα σπασμένα της νέας κρίσης πάλι εμείς.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Καμία απόλυση επικουρικού. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμων γιατρών και όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Ανάπτυξη, στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων της ΠΦΥ.
  • Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν υγεία για όλο το λαό.
  • Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος. 5ήμερο-6ωρο-30ωρο, με μία εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα.
  • Άμεση επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα του 2009. Όχι άλλο έναντι πληρωμή των εφημεριών. Έγκαιρη αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων). Κατάργηση του απαράδεκτου 9%.
  • Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης από την εργοδοσία και το κράτος.
  • Αύξηση των εκπαιδευτικών κέντρων για την εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής. Απονομή του τίτλου της εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, χωρίς εξετάσεις και χωρίς κανένα άλλο προαπαιτούμενο σε όσους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με δύο (2) έτη προϋπηρεσίας σε ΤΕΠ, ΜΕΘ και στο ΕΚΑΒ το επιθυμούν.