ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ, ΑΠΟ ΤΟΝ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ, Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΕΜΕΑ

Εξοπλισμό, αλλά και μέσα ατομικής προστασίας παρέδωσε το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του αναπληρωτή διευθυντή του ΚΕ.ΜΕ.Α. Νίκου Γερασιμίδη, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνου Τσουβάλα, της βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ., Μαρίας Κεφάλα και του Δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ.

Πρόκειται για μια σημαντική ενίσχυση που αφορά κυρίως τις Αστυνομικές Διευθύνσεις των Ιωαννίνων, της Θεσπρωτίας και της Άρτας , με στόχευση την αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των δυνάμεων της ΕΛΑΣ στα σύνορα.

Ο εξοπλισμός

Στον εξοπλισμό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται πέντε κάμερες θερμικής απεικόνισης, που θα διατεθούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, προκειμένου να αναβαθμιστεί η δυνατότητα επιτήρησης των συνόρων και πάταξης του διασυνοριακού εγκλήματος.

Εκτός από τις πέντε κάμερες, η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων θα ενισχυθεί με ένα εννιαθέσιο όχημα μεταφοράς προσωπικού, το οποίο θα διατεθεί στο Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, 24 ασυρμάτους υψηλής τεχνολογίας, 20 αλεξίσφαιρα γιλέκα, έξι κιάλια ημέρας και γυαλιά νυκτός.

Τριάντα αλεξίσφαιρα γιλέκα, φορητές κάμερες θερμικής απεικόνισης, κιάλια ημέρας, φακοί, αντιβαλλιστικά κράνη, επιγονατίδες και ασύρματοι θα διατεθούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, ενώ για την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας προβλέπεται η διάθεση αλεξίσφαιρων γιλέκων και κιαλιών ημέρας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του εξοπλισμού ανέρχεται στα 180.000 ευρώ.

Οι δηλώσεις

Ο Υφυπουργός στις δηλώσεις του αφού ευχαρίστησε το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας για την ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ στην περιοχή μας έκανε λόγο για μια άψογη συνεργασία τόσο με το Κέντρο όσο και την αυτοδιοίκηση, ειδικά το διάστημα του lockdown. Μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων της Αστυνομίας, ειδικά στα σύνορα της Ηπείρου, ενώ κάλεσε τους πολίτες να μην χαλαρώνουν σε ότι αφορά τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί για το επικείμενο άνοιγμα των συνόρων, ο κ. Οικονόμου, τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία τηρεί όλα τα πρωτόκολλα που έχουν τεθεί από το υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας πως αυτά επανεξετάζονται καθημερινά.

Ο κ. Γερασιμίδης από την πλευρά του, αναφέρθηκε στο ρόλο του ΚΕΜΕΑ και τη συμβολή του στην ενίσχυση με εξοπλισμό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Είναι χαρά και τιμή μας που είμαστε στην Ήπειρο. Το ΚΕΜΕΑ συνδράμει  όπου μπορεί και θα βοηθήσουμε κι άλλες περιοχές. Ήμασταν στον Έβρο όπου οι ανάγκες είναι διαφορετικές, τα δυτικά σύνορα της χώρας έχουν αλλά προβλήματα κι  ο ρόλος μας είναι να συνδράμουμε την ΕΛΑΣ όπως και όποτε μπορούμε», είπε μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, ευχαρίστησε το ΚΕΜΕΑ για την παροχή του εξοπλισμού και μίλησε για μια υποδειγματική συνεργασία με την Αστυνομία «η οποία επιβάλλεται να συνεχιστεί».

Τι είναι το ΚΕ.ΜΕ.Α.

Το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας είναι επιστημονικός, ερευνητικός και συμβουλευτικός φορέας, που σκοπός του είναι η διεξαγωγή θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας και η εκπόνηση μελετών, ιδίως σε στρατηγικό επίπεδο, για θέματα που αφορούν την πολιτική ασφάλειας, καθώς και η παροχή υπηρεσιών, γνωμοδοτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα, σε θέματα ασφάλειας γενικότερα.

Συστάθηκε στο πλαίσιο της αξιοποίησης των γνώσεων και των εμπειριών που απέκτησαν οι Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας, κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων ασφάλειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, με σκοπό να αποτελέσει δεξαμενή σκέψης για τους φορείς ασφάλειας. Είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα την Αθήνα, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, και εποπτεύεται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Μία από τις πολλές δράσεις του, που ξεκινούν από την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων και φτάνουν έως την εκπαίδευση αστυνομικών, είναι και ο εξοπλισμός αστυνομικών υπηρεσιών, μέσω πόρων που αντλεί από ευρωπαϊκά προγράμματα και χορηγίες.

Πρόσφατα προχώρησε στην ενίσχυση των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας με πλωτά μέσα και άλλον εξοπλισμό για την προστασία των συνόρων, ενώ θα υπάρξει και μια ενίσχυση μεγάλης κλίμακας προς το Λιμενικό Σώμα, καθώς εκτιμάται πως θα σηκώσει μεγάλο βάρος για την ανάσχεση μεταναστευτικών κυμάτων στη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ