ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Προβληματισμός για την «επόμενη μέρα», επικράτησε στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ηγουμενίτσας το Σάββατο το απόγευμα, στα Σύβοτα, με θέμα την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Οι επαγγελματίες του κλάδου, γέμισαν την αίθουσα, στην οποία τα καθίσματα είχαν τοποθετηθεί στις αναγκαίες αποστάσεις, για να ακούσουν αλλά και να εκφράσουν τον προβληματισμό τους για τις νέες συνθήκες στον τουριστικό τομέα λόγω κορονοϊού.

Το παρόν έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, ο Αντιδήμαρχος για τον τουρισμό Ελευθέριος Κώστας, ο οποίος έκανε και τη βασική εισήγηση από πλευράς Δήμου,οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, επικεφαλής παρατάξεων της Αντιπολίτευσης Θωμάς Δημητρίου και Δώρης Δήμας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πέτρος Οικονομίδης και ο εκπρόσωπος του Επιμελητήριου Θεσπρωτίας Ηλίας Τσακίρης.

Το μήνυμα ότι η Ηγουμενίτσα είναι ασφαλής προορισμός, ζήτησε να βγει ως συμπέρασμα ο Δήμαρχος Ιωάννης Λώλος και να μεταφερθεί προς τα έξω, ώστε η περιοχή να μπει στις πρώτες επιλογές των τουριστών.

Ενημέρωση για τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα σε σχέση με τον κορονοϊό και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έκανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιατρός – Πνευμονολόγος κ. Οικονομίδης Πέτρος.

Στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στα σύνορα της Θεσπρωτίας (Μαυρομάτι, Λιμάνι) αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης, τονίζοντας ότι τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται από όλους σχολαστικά, ώστε να περιοριστεί στο μέγιστο βαθμό ο όποιος κίνδυνος και να μην είμαστε «από τύχη εντάξει».

Ο προβληματισμός των επαγγελματιών του τουρισμού είναι διτός: Αφενός υπάρχει έκδηλη η ανησυχία για τα οικονομικά αποτελέσματα και αφ’ ετέρου για τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού.

Όπως οι επαγγελματίες ανέφεραν, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα ανοίξουν, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους στον κλάδο αλλά και τα υποστηρικτικά επαγγέλματα  ενώ οι μικρότερες οικογενειακές επιχειρήσεις θα ανοίξουν καθώς δεν έχουν εναλλακτική αλλά θεωρούν ότι το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι ζημιογόνο.

Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξή τους δεν είναι επαρκή καθώς τα δάνεια για ρευστότητα δίνονται με πολύ δύσκολες προϋποθέσεις και υψηλά επιτόκια μετά την παρέλευση της διετίας, ο ΦΠΑ παραμένει από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ενώ σημειώνουν ότι οι υποδομές για την υγεία στην ευρύτερη τουριστική περιοχή Συβότων – Πέρδικας, είναι μηδαμινές σε σχέση με τον τουριστικό πληθυσμό που καλούνται να εξυπηρετήσουν.

Την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες θέτουν και ειδικότερα προβλήματα στα Σύβοτα που επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα με κύριο τα έργα που είναι εν’ εξελίξει και δυσχαιρένουν την πρόσβαση.

Από πλευράς Δήμου, τη βασική εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ελευθέριος Κώστας, ο οποίος ανέφερε:

Αγαπητοί φίλοι,

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου σε μια συζήτηση για τη δυνατότητα επανεκκίνησης του τουρισμού στην περιοχή μας με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Όπως όλοι γνωρίζετε η Ελλάδα έχει κατακτήσει μια πολύ καλή θέση στην κατάταξη με τις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού. Η καλή πορεία που κατέγραψε ως τώρα, μας έκανε όλους να ελπίζουμε ότι πιθανόν τα άσχημα σενάρια για κατάρρευση του τουρισμού δεν θα έχουν το ίδιο μέγεθος για την χώρα μας. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνουν με κάθε τρόπο την πρόθεσή τους να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο προσέλκυσης επισκεπτών στην Ελλάδα, ως κατεξοχήν ασφαλής προορισμός. Ήδη από 1η Ιουνίου έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους οι χώροι κατασκήνωσης και τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιούνη αναμένεται να λειτουργήσουν ξανά όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και να περάσουμε στο 1ο στάδιο απελευθέρωσης των πτήσεων προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος. Όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την άρση των μέτρων απαγόρευσης εισόδου στην χώρα, και σε μια νέα περίοδο διαχείρισης υγειονομικών δεδομένων. ». Επιπλέον ενισχύεται ο εσωτερικός τουρισμός με την διάθεση voucher Κοινωνικού Τουρισμού σε περισσότερους δικαιούχους και την έναρξη του Προγράμματος ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Μέχρι σήμερα ο Δήμος Ηγουμενίτσας, δεν έχει καταγράψει, ευτυχώς, κανένα κρούσμα, αν και φιλοξενεί το 2ο σε κίνηση επιβατών λιμένα της χώρας. Τα μηδενικά κρούσματα στον Δήμο μας, δεν θεωρούμε φυσικά ότι ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας όλων των πολιτών που επέδειξαν υπεύθυνη συμπεριφορά, και συμμορφώθηκαν άμεσα με τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την Κυβέρνηση και τις επιπλέον ενέργειες του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Κυρίες και κύριοι,

Επιλέξαμε τα Σύβοτα, έναν εμβληματικό για την περιοχή μας τουριστικό προορισμό για να θυμίσουμε την ομορφιά που υπάρχει στην περιοχή μας και για να δηλώσουμε εξαρχής την συμπαράστασή μας σε όλους τους τουριστικούς επιχειρηματίες της περιοχής μας. Πρέπει σήμερα περισσότερο από ποτέ να γίνει κατανοητό ότι μια τέτοια δύσκολη κατάσταση δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο από τις ενέργειες της Πολιτείας. Οι συνέργειες, οι μικρές ιδιωτικές πρωτοβουλίες και ο προσεκτικός σχεδιασμός είναι τα συστατικά στοιχεία που θα κερδίσουν την μάχη του τουρισμού κατά του κορωνοϊού. Ήδη για την ενημέρωσή σας έχει τεθεί σε λειτουργία τετραψήφιος αριθμός 1572 από το Υπουργείο Τουρισμού.  

Ως την στιγμή που μιλάμε, ο Δήμος Ηγουμενίτσας με τα μέχρι σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα αποτελεί έναν ασφαλή τουριστικό προορισμό, που αξίζει να αποτελέσει επιλογή των τουριστών είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό. Εντούτοις δεν είναι η τωρινή εικόνα που θα κάνει τους επισκέπτες να αποφασίσουν να κλείσουν τις διακοπές τους σε καταλύματα της περιοχής μας, αλλά η βεβαιότητα ότι στην περιοχή μας εφαρμόζονται αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι επιπλέον όλες οι ενέργειες προώθησης που υλοποιούν οι ίδιες οι τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός προβολής του τουριστικού μας προϊόντος από την τοπική αυτοδιοίκηση που θα οδηγήσουν βαθμιαία στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ως Αντιδήμαρχος Τουρισμού οφείλω να σας διαβεβαιώσω ότι συνεχίζεται χωρίς καθυστέρηση η υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν από το εγκεκριμένο από τον ΕΟΤ Σχεδιο Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ηγουμενίτσας για το 2020. Μέσα από αυτό:

–  Έχουμε ολοκληρώσει την τουριστική ιστοσελίδα του Δήμου και την ψηφιακή μας παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω του λογαριασμού μας visitigoumenitsa

– Έχουμε προχωρήσει σε διαγωνισμό για την δημιουργία τουριστικού λογότυπου που θα είναι το σήμα κατατεθέν του Δήμου μας σε όλες τις δράσεις προβολής του τουριστικού του προϊόντος.

–  Έχουμε έρθει σε επαφή με επαγγελματίες φωτογράφους για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχείου φωτογραφικού υλικού από κάθε παραλία, από κάθε μνημείο, από κάθε γιορτή και τοπικό έθιμο, το οποίο θα είναι στη διάθεσή σας.

–  Έχουμε πραγματοποιήσει επαφές με εταιρείες marketing για την ολοκληρωμένη προώθηση του προορισμού μας.

–  Διεξάγουμε έρευνα σε όλες τις περιοχές του Δήμου για την ανίχνευση και προβολή της γαστρονομικής μας ταυτότητας, της οποίας τα αποτελέσματα στην πορεία θα προωθηθούν σε ξενοδόχους και εστιάτορες.

–  Έχουμε ήδη επεξεργαστεί προτάσεις π.χ. δημιουργία έξυπνης εφαρμογής τουρισμού και διεκδικούμε την υλοποίησή τους μέσω του Ελλάδα 2021.

–  Είμαστε σε διαδικασία υλοποίησης ενός πολυσέλιδου διαφημιστικού φυλλαδίου πολύπλευρης προβολής του Δήμου.

–  Ικανοποιούμε τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ σε 4 παραλίες του Δήμου μας

–  Τέλος, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την Περιφέρεια Ηπείρου για την καλύτερη αντιμετώπιση της εξαιρετικά δύσκολης αυτής κατάστασης. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι με βάση την τρέχουσα εγκύκλιο των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, κατά την οποία οι τουριστικές επιχειρήσεις υποχρεούνται σε πιστοποιημένη εκπαίδευση, αυτή θα πραγματοποιηθεί, αφού τύχει έγκρισης από το Υπουργείο Τουρισμού, με διαδικτυακά δωρεάν μαθήματα από την Περιφέρεια, απ’ όπου οι συμμετέχοντες θα λάβουν και βεβαίωση συμμετοχής.

Επιπλέον, υπηρεσίες τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου και ισότητας ΑμεΑ εξυπηρετούνται από την πρόσφατη τοποθέτηση ραμπών, ξύλινων προσβάσεων, χημικών τουαλετών, αποδυτηρίων και χώρων στάθμευσης ΑμεΑ σε 4 παραλίες του Δήμου (Μέγα Άμμος, Αγία Παρασκευή, Καραβοστάσι και Πλαταριά).

Κυρίες και κύριοι,

Αντιμετωπίζουμε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε μια θερινή περίοδο ειδικών συνθηκών. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σήμερα εδώ για να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς σας και να στηρίξει στο μέτρο του δυνατού και του επιτρεπτού όλους εσάς. Η διαχείριση της υγειονομικής πτυχής, με παράλληλη στόχευση της επανεκκίνησης του τουρισμού είναι μια κατάσταση που απαιτεί επιμονή, υπομονή και προσήλωση στον στόχο. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Υπάρχει όμως η θέληση να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας και κάνουμε ότι μπορούμε για να το πετύχουμε.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!