ΜΕΣΩ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Έντονη είναι η φημολογία τις τελευταίες ημέρες, ότι η μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας στην Κοζάνη, για την οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει επιλεγεί ήδη ως ανάδοχος, εταιρεία των Ιωαννίνων θα πραγματοποιείται μέσω της Σαγιάδας.

Και συγκεκριμένα, όχι μέσω του λιμένα της Σαγιάδας και ακτοπλοϊκής γραμμής, αλλά μέσω ενός «προσωρινού» αγκυροβολίου που επιχειρείται να φτιαχτεί σε χώρο παλιού λατομείου, κοντά στην παραλία Κεραμίδι, με μισθωμένο πλοιάριο αποκλειστικής χρήσης.

Αρχικά οι εκτιμήσεις έλεγαν ότι η μεταφορά των απορριμμάτων προς την Κοζάνη θα περνούσε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, φαίνεται όμως ότι η εταιρεία εξετάζει την εναλλακτική της Σαγιάδας τόσο λόγω χρόνου, πιθανά και λόγω κόστους.

Για την εξέλιξη αυτή δεν είναι ενήμεροι, ούτε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ούτε η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, αφού σε μια τέτοια διαδικασία δεν απαιτείται ούτε άδεια ούτε έγκριση από το Λιμεναρχείο, ενώ η μεταφορά δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Ηπείρου, αφού είναι «transit» σε κλειστά κοντέινερς.

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν αν απαιτείται άδεια ή έστω γνωμοδότηση από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, εφ’ όσον το «αγκυροβόλιο» φτιαχτεί σε ιδιωτική έκταση.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές, που ισχυρίζονται ότι ιδιώτης επιχειρηματίας, που έχει επιχειρήσει και άλλου είδους «επενδύσεις» στην περιοχή, εξέφρασε ενδιαφέρον να δημιουργήσει στη Λωρίδα της Σαγιάδας ιδιωτικό σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, προφανώς με αφορμή την μετακίνηση αυτή των απορριμμάτων.