Χαιρετισμό στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΠΕ απηύθυνε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης.

Μεταξύ άλλων ανεφέρε τα εξής:

Είναι εφικτό, ο κλάδος Τεχνολογιών και Πληροφορικής να συνεισφέρει σταθερά πάνω από 10% στο ετήσιο παραγόμενο  ΑΕΠ.  

Η τρέχουσα συγκυρία στον πλανήτη, που βιώνει μια από τις σκληρότερες οικονομικές κρίσεις λόγω της πανδημίας, ανέδειξε έτι περαιτέρω την αναγκαιότητα να επιταχυνθεί η ψηφιακή μετάβαση σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν είναι διόλου τυχαίο πως το ταμείο ανάκαμψης Next Generation EU, ύψους 750δις € που συζητείται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη περίοδο, εστιάζει σε 2 βασικούς πυλώνες για την ανάκαμψη στην επόμενη μέρα:

Στην ψηφιακή οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη.

Είναι λοιπόν προφανές, ότι η χώρα μας η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία, να προλάβει το τρένο της ψηφιακής μετάβασης και να αξιοποιήσει κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο τα κονδύλια που θα έρθουν στη χώρα.

Μάλιστα, καθώς όπως φαίνεται ο ορίζοντας των εκταμιεύσεων των κονδυλίων αυτών υπερβαίνει τον χρονικό ορίζοντα της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας, αλλά αφορά και την επόμενη, καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ η συναίνεση πάνω σε ένα στρατηγικό σχέδιο πολιτικών που θα συμφωνηθεί από την Πολιτεία όσο και από τους φορείς του κλάδου όπως είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Εμείς από την πλευρά μας ως ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία, θα συμμετέχουμε εποικοδομητικά με κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων στο δημόσιο διάλογο, βασικούς άξονες των οποίων θα σταχυολογήσω περιληπτικά παρακάτω.

Για να πετύχουμε λοιπόν σε αυτή την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, εκτός από σχέδιο και συγκλίσεις, είναι απαραίτητες 3 προϋποθέσεις:

Ψηφιακές Υποδομές, Ψηφιακές Υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό.

Η νέα κυβέρνηση στην Ψηφιακή Πολιτική, παρότι έδειξε ότι πατάει πάνω στο έργο μας και πήρε κάποιες θετικές πρωτοβουλίες στην ψηφιοποίηση στις σχέσεις Πολίτη-Κράτους, δυστυχώς έχει καθυστερήσει και αυτό ο κλάδος το βλέπει. Δεν αρκεί να ψηφιοποιήσεις την γραφειοκρατία, αλλά να περάσεις και σε απλούστευση διαδικασιών.

Ωστόσο το σημαντικό είναι  ότι έχει καθυστερήσει να βγάλει νέα οριζόντια έργα, να εντάξει νέα συγχρηματοδοτούμενα αλλά και να ολοκληρώσει τα ήδη έτοιμα. Η αγορά του κλάδου δεν έχει στηριχθεί και προφανώς δεν γίνεται ψηφιακή μετάβαση με απευθείας αναθέσεις. Εντός πανδημίας σε μόλις 2.5 μήνες το Υπουργείο Ψηφιακής και οι εποπτευόμενοι φορείς μοίρασαν 4.8εκ € σε απευθείας αναθέσεις έως 20χιλ. Επίσης αρνητικό αντίκτυπο είχε το πάγωμα μεγάλων έργων όπως οι ψηφιακές ταυτότητες, το έργο έξυπνες πόλεις –έξυπνη στάθμευση, στέρησε 100εκ € από τις οπτικοακουστικές παραγωγές και τον ΕΚΟΜΕ παγώνοντας 2 έργα ρευστότητας ενώ και στη Διαστημική Πολιτική και τον π.ΕΛΔΟ, νυν ΕΛΚΕΔ, δεν έχουμε δει τίποτα σημαντικό.  Επίσης η νέα Ψηφιακή Στρατηγική που έχει ονομαστεί «Βίβλος» δεν έχει βγει ακόμη καν σε διαβούλευση.

Τα παραπάνω δεν τα επισημαίνω με μικροκομματική διάθεση, αλλά προσπαθώντας να ασκήσουμε τεκμηριωμένη κριτική και να αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα .

Ο κλάδος που εκπροσωπεί ο ΣΕΠΕ αυτό που χρειάζεται είναι να βγαίνουν συνεχώς  καλοσχεδιασμένα ψηφιακά έργα, που θα ολοκληρώνονται στην ώρα τους,  με απτά αποτελέσματα στην κοινωνία. Έργα που δεν θα απευθύνονται αποκλειστικά σε κολοσσούς αλλά και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αυτή είναι η πολιτική που έχει ανάγκη ο τόπος σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναδείξω ότι για εμάς,  το όραμα μας για την Ψηφιακή Μετάβαση στην Ελλάδα, δεν πρέπει να αφήνει πίσω της κοινωνικές ομάδες ούτε να αποτελέσει ένα πεδίο ανάπτυξης νέων ανισοτήτων. Για εμάς είναι πολύ κρίσιμο, να παρέχονται ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες σε όλους χωρίς αποκλεισμούς. Πιστεύουμε στην ανάπτυξη  ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής τάξης, γεωγραφικής θέσης ώστε κανείς να μην μείνει πίσω στη νέα εποχή που ξημερώνει.