Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης της Λ.Σ. στο Δ.Σ. κατά την συζήτηση του θέματος «Τροποποίηση της με αριθμ. 76/2020 απόφασης Δ.Σ. περί έγκρισης Μνημονίου Συνεννόησης Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ Δήμου και ΟΛΗΓ ΑΕ για την περιοχή του Δρεπάνου.» καταγράφει η ανακοίνωση της παρατάξης στην οποία σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Είχαμε επισημάνει κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. στις  17/05/2020 τα εξής:

«Θεωρούμε ότι υπάρχει γενικότερη συμφωνία στο να μην δημοπρατηθούν τα 2 εντευκτήρια στο Δρέπανο από την ΟΛΗΓ Α.Ε..Να μην έχει την διαχείριση η εταιρεία αλλά ο Δήμος.  για πολλούς λόγους.

Η προτεινόμενη τροποποίηση σήμερα υποσκάπτει και ακυρώνει στην ουσία την με αριθμ. 76/2020 απόφαση, αφού με την αλλαγή του άρθρου 3 της απόφασης αφαιρείται και πάλι η διαχείριση της ζώνης του Δρεπάνου από τον δήμο.

Προφανώς η συγκεκριμένη αλλαγή γίνεται καθ’ υπόδειξη του ΤΑΙΠΕΔ. Καμία έκπληξη για μας. Κανένα σκοτεινό σημείο. Αυτός είναι ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ. Υπάρχει και λειτουργεί σαν φορέας εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι των λαϊκών αναγκών.

Μας κάνει όμως εντύπωση η στάση της Διοίκησης της ΟΛΗΓ Α.Ε. η οποία αρκετό καιρό μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ. επιτρέπει την εγκατάσταση καντίνας και ομπρελών ακριβώς δίπλα στο ΚΕΝΤΡΙΚΟ ιδιοκτησίας του δήμου, το οποίο είναι προς δημοπράτηση. Περικυκλώνεται το ΚΕΝΤΡΙΚΟ, δεξιά και αριστερά, με την άδεια της εταιρείας, ενώ υποτίθεται ότι έχει συμφωνηθεί το μνημόνιο συνεργασίας για διαχείριση του Δρέπανου από τον δήμο, ένα μήνα πριν(17/05/2020). Αυτό πως μπορεί να χαρακτηρισθεί;

Εντύπωση κάνει και η συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής. Ενώ έχουμε ενημερώσει τόσο τον Δήμαρχο, όσο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για το συμβάν.

Ενώ έχουμε ζητήσει να παρέμβει ο δήμος ενάντια σε αυτήν την ενέργεια της ΟΛΗΓ Α.Ε.. Εξακολουθεί να σωπαίνει. Για ποιο λόγο άραγε;

Πιστεύει ότι αν «πάει με τα νερά τους» θα έχει οφέλη ο δήμος; Δεν έχουν διδαχθεί  από την εμπειρία τόσων χρόνων «συνεργασίας» με την ΟΛΗΓ Α.Ε.; Πρέπει να έχει   γίνει πια καθαρό ότι η διοίκηση της εταιρείας εδώ και πολλά χρόνια  εκτελεί τις εντολές του ΤΑΙΠΕΔ. 

Η σημερινή πρόταση αποτελεί ακόμα μια υποχώρηση της Δημοτικής Αρχής στην διεκδίκηση του παραλιακού μετώπου.

Η ΟΛΗΓ Α.Ε. κρατάει τα έσοδα από την διαχείριση του Δρεπάνου και ο δήμος κρατάει τα έξοδα του χώρου ( ναυαγοσώστες, καθαριότητα κλπ).

Για αντάλλαγμα η ΟΛΗΓ Α.Ε. αναλαμβάνει την χρηματοδότηση 3 υπόγειων κάδων απορριμμάτων σε κεντρικό δρόμο του δήμου. Προσέξτε όμως . Όχι σε όποιον και όποιον  δρόμο της πόλης. Αλλά στον κεντρικό παραλιακό δρόμο που ανήκει ακόμα ,κακώς, στην ΟΛΗΓ Α.Ε., η οποία  βαδίζει ολοταχώς προς πώληση.

Οικονομικά μπορεί να φαίνεται ότι αυτή  η απόφαση  συμφέρει τον δήμο. Μπορεί ακόμα να εμφανίζει ότι Δ.Α. παράγει έργο. Ότι «λύνει» λαϊκά προβλήματα.

Πολιτικά όμως κατοχυρώνει στην ΟΛΗΓ Α.Ε., τόσο την ζώνη του Δρεπάνου όσο και τους παραλιακούς δρόμους της πόλης, σε μια εποχή που έχει ανατεθεί η μελέτη των τευχών δημοπράτησης της ΟΛΗΓ Α.Ε.

Κάπως έτσι έδιναν και οι Ισπανοί κατακτητές  καθρεφτάκια στους ιθαγενείς για να  ληστέψουν τον πλούτο τους.

Η Δ.Α. φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη  να διεκδικήσει το παραλιακό μέτωπο. Μπορεί ο Δήμαρχος να σηκώνει «κορώνες» μέσα στο Δ.Σ., αλλά οι αποφάσεις που παίρνονται, και η κύρια η δράση της Δ.Α. είναι ένας διαρκής συμβιβασμός με την εκάστοτε κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ.

Προφανώς καταψηφίζουμε την εισήγηση.           

Τέλος άλλη μια φορά θα τονίσουμε ότι πρέπει να αγωνισθούμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Όχι γιατί η ΟΛΗΓ Α.Ε. υπό κρατική ιδιοκτησία υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, διαχρονικά έχει αποδειχθεί το αντίθετο. Αλλά γιατί μαζί με το λιμάνι πάει πακέτο και το παραλιακό μέτωπο. Και  γιατί δεν πρέπει να δυναμώσουν ακόμα πιο πολύ οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γιατί δεν γίνεται να είναι «και ο λύκος  χορτάτος και τα πρόβατα σωστά». Στόχος μας είναι λιμάνι που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων.