Τον προβληματισμό του για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ελήφθη η απόφαση απαγόρευσης των παραδοσιακών πανηγυριών εξέφρασε σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Χρυσόστομος ΧήτοςΚιάμος.

Ο Πρόεδρος της μεγαλύτερης οργάνωσης της Ηπειρωτικής αποδημίας επεσήμανε ότι η απόφαση ελήφθη βάσει κάποιων εικόνων που προβλήθηκαν σε τηλεοπτικά κανάλια από πολυπληθείς εκδηλώσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τα παραδοσιακά πανηγύρια που διοργανώνονται στα ακριτικά χωριά της Ηπείρου. «Το παραδοσιακό πανηγύρι είναι σημείο αναφοράς, γίνεται σε κάθε χωριό μια φορά το χρόνο και είναι αντάμωμα με τους

ξενιτεμένους. Μπορεί να περιφρουρηθεί αλλά από την στιγμή που η πολιτεία αποφάσισε την ματαίωσή τους, οφείλουμε να το σεβαστούμε» σημείωσε ο κ. Κιάμος, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε διάλογος με τις οργανώσεις της αποδημίας πριν την απόφαση, ώστε να προταθούν μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν.

Ταυτόχρονα ο κ. Κιάμος επεσήμανε την έλλειψη οποιασδήποτε μέριμνας για τη στήριξη των παραδοσιακών μουσικών που βρίσκονται ξαφνικά μετέωροι και τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυσή τους, καθώς όπως τόνισε πρόκειται για εργαζόμενους που πλέον βρίσκονται χωρίς καμμιά πηγή εισοδήματος και περίμεναν τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού για να μπορέσουν να εργαστούν.

Ούτε τον Αύγουστο

Παράταση θα πάρει το μέτρο απαγόρευσης των πανηγυριών μέχρι το τέλος Αυγούστου σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι διεξάγονται από όλες τις Αρχές και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται δύο φορές την εβδομάδα σε κάθε περίπτωση όμως σημαντικό ρόλο παίζει η ατομική ευθύνη.

"Δεν μπορεί να είναι ένας αστυνομικός πίσω από κάθε πολίτη", είπε συγκεκριμένα, προτρέποντας τους πολίτες να μένουν αμέτοχοι σε φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων.

Σχολιάζοντας τα όσα έχουν ακουστεί περί επιβολής επιπρόσθετων μέτρων όπως αυτό της μείωσης του μέγιστου αριθμού καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση, απάντησε πως δεν υπήρξε τέτοιο σενάριο, αλλά και ότι «γενικά, δεν υπήρξε κανένα μέτρο στο τραπέζι, εκτός της εντατικοποίησης των ελέγχων.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι, «δε θα υπάρξει γενικό lockdown, αλλά θα υπάρξουν τοπικά αν χρειαστεί», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι, «δε θέλουμε να βάλουμε φρένο στον τουρισμό».