Ο ΕΟΔΥ «ΧΡΕΩΣΕ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ» ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Έντονη ανησυχία αλλά και αντιδράσεις αιρετών, επαγγελματιών και κατοίκων προκάλεσε ο επιδημιολογικός χάρτης που κυκλοφόρησε την π. Παρασκευή ο ΕΟΔΥ, κατατάσσοντας το Νομό Θεσπρωτίας στις περιοχές με 50+ κρούσματα, στην ίδια κατηγορία, με την Αττική!

Από το Σάββατο, όταν πλέον ο χάρτης πήρε ευρεία δημοσιότητα και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έντονες ήταν οι πιέσεις προς τη Διοίκηση τόσο του Οργανισμού όσο και του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, να εξηγήσουν τα… ανεξήγητα, καθώς η πραγματική εικόνα, όπως ήταν γνωστή από τις επίσημες ανακοινώσεις και του ίδιου του ΕΟΔΥ, διαφέρει κατά πολύ από αυτόν τον αριθμό.

15 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νομό Θεσπρωτίας, αυτά της Παραμυθιάς – εκ των οποίων τα τρία δεν έχουν μόνιμη κατοικία τη Θεσπρωτία - και ένα αυτό που εξαρχής «χρεώθηκε» στο Νομό… λόγω μόνιμης κατοικίας, του νεαρού ατόμου που ερχόμενο από Ισπανία, τέθηκε σε καραντίνα στην Αθήνα! Κανένα απ’ αυτά δεν είναι ενεργό καθώς έχει παρέλθει μήνας από την… περιπέτεια της Παραμυθιάς!

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κατόπιν αλλεπάλληλων πιέσεων κι ενώ η πρόθεση ήταν η… ενημέρωση να αναβληθεί για τη Δευτέρα, δόθηκε αρχικά η εξήγηση ότι το «βαθύ πράσινο» του Νομού Θεσπρωτίας που ισούται στα 50+ κρούσματα Covid-19 οφείλεται στο γεγονός ότι στο Νομό είχαν καταγραφεί  +7 κρούσματα, τα οποία με… αναγωγή σε έναν … μη υπαρκτό (!!!)  πληθυσμό 100 χιλιάδων κατοίκων (!!!) έδιναν κατά προσέγγιση το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Αργά το μεσημέρι της Κυριακής, δόθηκε η εξήγηση ότι «κατά λάθος» χρεώθηκαν στη Θεσπρωτία τέσσερα θετικά κρούσματα Σέρβων τουριστών που εντοπίστηκαν  στον Προμαχώνα – και ουδέποτε κατέληξαν στη Θεσπρωτία – αλλά και σε τρία κρούσματα ομογενών που επέστρεφαν στη γενέτειρά τους σε άλλες περιοχές της χώρας, που «κατά λάθος» επίσης προστέθηκαν στη Θεσπρωτία…

Στο περιθώριο της διαδικασίας αυτής, πληροφορηθήκαμε, ότι από τους ελέγχους που έχουν γίνει στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο το βράδυ, δεν έχει προκύψει κανένα θετικό κρούσμα, αλλά και ότι στην Ήπειρο – και δη στα Ιωάννινα – προστέθηκαν +5 κρούσματα, αυτά των Σέρβων τουριστών που έκαναν διακοπές με ιστιοπλοϊκό στη… Λευκάδα!

Μετά από ένα σχεδόν 24ωρο, όπου Περιφέρεια και βουλευτές, προσπαθούσαν να εξηγήσουν στους αρμόδιους ότι απαιτείται πλέον έγκυρη ενημέρωση και επανόρθωση, ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωση της Κυριακής αναγνώρισε και διόρθωσε το λάθος του, επαναφέροντας τη Θεσπρωτία, στην κατηγορία που ανήκει, αυτή των 10+ κρουσμάτων, χωρίς όμως να… διορθώσει ακόμα την εικόνα της Ηπείρου η οποία, μετράει… 39 κρούσματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα 7 λάθος της Θεσπρωτίας και τα 5 της Λευκάδας!

Στο ενδιάμεσο, πάρτι στήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους χρήστες να σχολιάζουν ότι «τόσο βαθύ πράσινο είχαμε να δούμε σε χάρτη του Νομού από τις εκλογές του 1981» και να στηλιτεύουν την προχειρότητα με την οποία ο ΕΟΔΥ, στη συγκεκριμένη τουλάχιστον περίπτωση, έδωσε στη δημοσιότητα λάθος και… φανταστικά στοιχεία!