ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Για αποφάσεις ερήμην των απόψεων των εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ανά τη Χώρα, σε ότι αφορά τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, κάνει λόγος ο Σύλλογος Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας, σε ανακοίνωσή του.

Όπως τονίζει, διαβάζοντας την πληθώρα δημοσιευμάτων για την επικείμενη «μεταρρύθμιση» του Δημοσίου, τις δύο συνεντεύξεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου για το θέμα αυτό και την έκθεση Πισσαρίδη, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι αλλαγές που θα γίνουν στη Δημόσια Διοίκηση και ειδικότερα στο θεσμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι ειλημμένες και θα παρουσιαστούν στη διαβούλευση ως σχέδια νόμου, όταν δηλαδή θα είναι πια αργά για ουσιαστικό διάλογο.

«Είναι πια ολοφάνερο ότι οι αρχικές δεσμεύσεις του Υπουργού, το Δεκέμβρη, σε συνάντηση με την Ομοσπονδία, για συμμετοχή μας στο διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις και μάλιστα από μηδενική βάση ήταν προσχηματικές…», τονίζεται

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της περιοδείας του κ. Θεοδωρικάκου στα Ιωάννινα, ο Υπουργός Εσωτερικών παραχώρησε συνέντευξη σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ενημερώνοντάς μας (προδικάζοντας ταυτόχρονα το πόρισμα της Επιτροπής Κοντιάδη) ότι δεν θα καταργηθούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες θα διατηρήσουν τις αρμοδιότητες που εμπίπτουν στο κράτος από το Σύνταγμα, δάση-ύδατα-έλεγχος νομιμότητας, ενώ οι υπόλοιπες θα παραχωρηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το προσωπικό που ήδη υπηρετεί, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (αλλαγή τόπου εργασίας, αλλαγή μορφής εργασιακής σχέσης, οπισθοδρόμηση/στασιμότητα στην υπηρεσιακή εξέλιξη κ.λ.π.).

«Δυστυχώς, το γεγονός ότι στη συνάντηση του Δεκέμβρη ο Υπουργός δεν δεσμεύτηκε για τη διατήρηση των δικαιωμάτων των συναδέλφων σε περίπτωση που μεταφερθούν σε ΟΤΑ (αλλαγή τόπου εργασίας κλπ), δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας…

Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται, ακόμα και αυτές που βαφτίζονται επιστημονικά πονήματα (βλ. έκθεση Πισσαρίδη), δεν έχουν ως στόχο να δώσουν λύσεις στα προβλήματά μας και στην Δημόσια Διοίκηση, εν γένει, αλλά να αναδείξουν επιχειρήματα υπέρ ειλημμένων αποφάσεων», προσθέτει η ανακοίνωση.

 

Σύμφωνα με το Σύλλογο, η κυβέρνηση της ΝΔ διατυμπανίζει τις επερχόμενες καινοτόμες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σε μια δεύτερη ανάγνωση αποτελούν τροποποιήσεις (με πιθανότατα δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζόμενους) του ήδη υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου. Ταυτόχρονα νομοθετεί τους διορισμούς πλήθους μετακλητών υπαλλήλων ακόμα και σε οργανικές θέσεις της ιεραρχίας της Δημόσιας Διοίκησης ενώ δεν ανανεώνει τις συμβάσεις χιλιάδων εργαζομένων «πρώτης γραμμής» (δασεργάτες, υπαλλήλους στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών κ.λ.π.)

«Οι εν λόγω αλλαγές κάθε άλλο παρά μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν (κάποιες είναι πιθανότατα και αντισυνταγματικές), ενώ  αποσυναρμολογούν περαιτέρω το δημόσιο τομέα και υποβαθμίζουν την εργασία μας στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης, χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για την κοινωνική ευημερία», σημειώνει η ανακοίνωση.

Ο Σύλλογος ζητά από τον Υπουργό Εσωτερικών, έστω και την ύστατη στιγμή, να μην υλοποιήσει καμία αλλαγή χωρίς να λάβει υπόψη του τις θέσεις των εργαζομένων.

Καλεί δε όλους τους συναδέλφους σε εγρήγορση «προκειμένου να προασπίσουμε το δικαίωμά μας στην εργασία, την κοινωνική και οικογενειακή μας ειρήνη και το συμφέρον των πολιτών, των οποίων τα δικαιώματα προασπίζουμε καθημερινά κάτω από δύσκολες συνθήκες και με ελάχιστο προσωπικό».

«Καλούμε την ΟΣΕΑΔΕ και την ΑΔΕΔΥ σε συστράτευση απέναντι στο οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για διάλυση του κράτους με παραχώρηση των υπηρεσιών σε ιδιώτες, ζητώντας άμεση συνάντηση με τον Υπουργό και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εφόσον τελικά χρειαστεί», καταλήγει.