ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΠΣΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΓΝΙ
Για ανησυχητική κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας καθώς και προσπάθεια συγκάλυψης της πραγματικής εικόνας σχετικά με την ετοιμότητά τους για το δεύτερο κύμα της πανδημίας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Σε αυτή, μεταξύ άλλων, περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της περιοχής ζητώντας να ληφθούν άμεσα μια σειρά από μέτρα.


Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
Η έλλειψη υποδομών, μόνιμου προσωπικού, οργάνωσης και αλληλοσύνδεσης των δημόσιων δομών υγείας, για την προστασία του λαού από το σύνολο των ασθενειών και ταυτόχρονα από την απειλή του κορωναϊού, δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί. Κυβέρνηση-ΥΠΕ και διοικήσεις νοσοκομείων, για να συγκαλύψουν την πραγματικότητα και τις ευθύνες τους, αξιοποιούν διάφορα αντιεπιστημονικά και αντιδραστικά επιχειρήματα. Η πρώτη όμως, ουσιαστική πίεση που δέχονται τώρα οι δομές υγείας στην Ήπειρο, από την αύξηση των κρουσμάτων, σαρώνει όλα τα ψέματα..
Το ΤΕΠ του ΠΓΝΙ, δίνει μια πρώτη εικόνα της κατάστασης. Με την πρώτη αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα, το Τμήμα Επειγόντων του ΠΓΝΙ, βρέθηκε σε κατάσταση αδυναμίας να ανταπεξέλθει στις συνδυαστικές ανάγκες. Το ΤΕΠ, του μεγαλύτερου σε προσέλευση ασθενών νοσοκομείου αναφοράς στην χώρα, δηλαδή του ΠΓΝΙ, έχει επιφορτιστεί με το καθήκον της ιχνηλάτησης των επαφών θετικών περιστατικών. Αυτό έχει οδηγήσει σε δυσκολίες ταυτόχρονης ανταπόκρισης στα υπόλοιπα επείγοντα περισταστικά, με αυξημένο κίνδυνο διασποράς του ιού.
Οι 6 συμβασιούχοι γιατροί, που προσελήφθησαν για τις ανάγκες αντιμετώπισης του covid, έχουν κατανεμειθεί εκτός ΤΕΠ, για να καλυφθούνε προϋπάρχουσες ελλείψεις σε κλινικές. Επιπλέον δεν υπάρχει σταθερή παρουσία ιατρού στην διαλογή των ΤΕΠ και οι τρύπες επιδιώκεται να μπαλωθούν με την συνδρομή φοιτητών ιατρικής. Την ίδια στιγμή το ΤΕΠ δεν έχει αυτοτελές ιατρείο covid Το ίδιο ελάχιστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ασχολείται με τα covid περιστατικά και την ιχνηλάτηση, εντέλλεται ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει και τα μη covid περιστατικά.
Οι ασθενείς (covid και μη) περιμένουν στο ίδιο χώρο αναμονης. Με αυτήν την κατάσταση αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς του κορωναϊου και ο χρόνος αναμονής των ασθενών, οι οποίοι περιμένουν είτε μέσα στον ήλιο στον περιβάλλοντα χώρο του ΤΕΠ, είτε στα αυτοκίνητά τους. Την ίδια στιγμή η έλλειψη παθολόγων, έχει ως αποτέλεσμα οι ίδιοι παθολόγοι που απασχολούνται στην μονάδα λοιμωδών θετικών περιστατικών με τα covid περιστατικά, να εφημερεύουν ταυτόχρονα και στην παθολογική κλινική, αποτελώντας πιθανό κρίκο μετάδοσης του ιού.
Η διαφήμιση της Ηπείρου από τις τοπικές αρχές ως «ασφαλή προορισμό» για τουρισμό, χάρη και στις υγειονομικές υπηρεσίες που έχει, αποτελεί κοροϊδία προς το λαό της περιοχής.
Στο Γ.Ν. Πρέβεζας, η κατάσταση σε νευραλγικά τμήματα είναι άκρως οριακή και επικίνδυνη. Η παθολογική λειτουργεί με τρεις παθολόγους ιατρούς, από τους οποίους ο ένας υπό σύνταξη. Υπάρχουν δύο αναισθησιολόγοι με αποτέλεσμα 10 ημέρες το μήνα το νοσοκομείο να εφημερεύει χωρίς αναισθησιολόγο, χωρίς δυνατότητα αντιμετώπισης επειγόντων χειρουργικών περιστατικών. Υπάρχουν μόλις δύο ορθοπεδικοί, που οδηγεί το νοσοκομείο 14 ημέρες το μήνα να εφημερεύει χωρίς ορθοπεδικό. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη από τεχνολόγους στο ακτινολογικό τμήμα.
Στο ΓΝ. Φιλιατών, οι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί σε οριακή και επικίνδυνη κατάσταση, αφού με τεράστιες ελλείψεις έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν δύο κρίσεις για διερεύνηση αυξημένου αριθμού πιθανών κρουσμάτων (Παραμυθιά και πρόσφατα στα Σύβοτα). Παρόλα αυτά η κατάσταση παραμένει ίδια όλο το καλοκαίρι. Υπουργείο, ΥΠΕ και διοίκηση προσπερνούν αδιάφορα την ενημέρωση από το σωματείο εργαζομένων, σχετικά με τα τεράστια προβλήματα χώρων, εξοπλισμού, προσωπικού και έλλειψης οργανωτικών μέτρων στο νοσοκομείο.
Ο πρόσφατος συναγερμός πιθανής εστίας μαζικής διασποράς στα Σύβοτα της Θεσπρωτίας, ανέδειξε συνολικά τη σοβαρή γύμνια των δημόσιων δομών της περιοχής (πολλοί απευθύνθηκαν σε ιδιωτικά ιατρεία) αλλά και την απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης και της Περιφερειακής αρχής Ηπείρου. Για άλλη μία φορά αναδεικνύουν ότι κριτήριο στη διαχείριση της πανδημίας είναι τα κέρδη.

Δεν υπάρχει περιθώριο χρόνου. Τώρα οργάνωση και αντεπίθεση με διεκδίκηση:
---Στελέχωση των δομών υγείας, με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση ολων των συμβασιούχων, ώστε με ασφάλεια να αντιμετωπίζονται όλες οι ασθένειες . Εκτεταμένο δίκτυο ΠΦΥ για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
--Επιδημιολογική επιτήρηση της κοινότητας με δωρεάν test και μαζικός περιοδικός έλεγχος των υγειονομικών, εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
---Ένταξη στα ΒΑΕ και πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου στις δομές υγείας.
-Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και σχεδιασμένη κρατική αντιμετώπιση κάθε υγειονομικής απειλής.