ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Το φθινόπωρο είναι προ των πυλών και η πραγματικότητα για την τουριστική Ελλάδα είναι σκληρή καθώς η ισχυρότερη βιομηχανία της χώρας μας βρίσκεται στο τέλος μιας δραματικής τουριστικής περιόδου. Ο κορονοϊός απέδειξε για μια ακόμη φορά, ότι η ροή των ξένων τουριστών προς τη χώρα μας είναι πολύ εύθραυστη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να μειωθεί, με αναρίθμητες και απρόβλεπτες κοινωνικές καταστροφές.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού μετρούν σήμερα τεράστιες ζημιές, αφού ο απολογισμός για την φετινή τουριστική χρονιά ήταν ιδιαιτέρα αρνητικός. Ο τουρισμός υπέστη καίριο κτύπημα και βιώνει την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων χρόνων.

Στη Θεσπρωτία, που παραδοσιακά βασίζεται στον τουρισμό από το εξωτερικό παρόλο που οι διανυκτερεύσεις με voucher του «κοινωνικού τουρισμού» κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, οι πληρότητες στις ξενοδοχειακές μονάδες κυμάνθηκαν στο 20-30% και ακόμα και τις παραδοσιακά ημέρες υψηλής ζήτησης του 15Αύγουστου δεν ξεπέρασαν το 50%, όπως επισημαίνει ο Ντίνος Ρέβης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων.

Στα καταλύματα υπήρξε λίγο καλύτερη εικόνα τον Αύγουστο στα παράλια όπου οι πληρότητες κινήθηκαν στο 50%,  αλλά στο μέσο όρο της σεζόν δεν υπερβαίνουν το 30%, δηλώνει ο Χρήστος Ζήγος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων.

Επισκέπτες ημερήσιοι, διήμεροι και σε ελάχιστες περιπτώσεις τριημέρου, γέμισαν τα παράλια, όχι όμως και τα καταλύματα.

Η τουριστική αγορά πόνταρε σε νέες κρατήσεις τον Σεπτέμβριο με τον οποίο οι επιχειρηματίες του Τουρισμού προσδοκούσαν να "σώσουν" τουλάχιστον το 25% της περυσινής τουριστικής κίνησης κάτι που όμως δεν φαίνεται να υπάρχει.

Ήδη οι περισσότερες επιχειρήσεις ετοιμάζονται για το κλείσιμο της σεζόν το προσεχές Σαββατοκύριακο και ελάχιστες είναι αυτές που θα μείνουν ανοιχτές για λίγες μέρες ακόμα καθώς έχουν αναλάβει δεσμεύσεις με τα voucher του «κοινωνικού τουρισμού».

Η ανησυχία πλέον των εκπροσώπων του κλάδου, είναι ότι αρκετές επιχειρήσεις που βλέπουν τις φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακές υποχρεώσεις να περιμένουν, θα αναγκαστούν όχι απλά να «κλείσουν» για τη σεζόν, αλλά να κλείσουν οριστικά, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πρέβεζα

Ανάσα για τους επαγγελματίες του τουρισμού Πρέβεζας πρόσφερε ο Αύγουστος καθώς η κίνηση ήταν αυξημένη και κατά διαστήματα η πληρότητα των καταλυμάτων έφτασε στο 80%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννη Μπούρη σημαντική συμμετοχή έχουν οι Έλληνες επισκέπτες που επέλεξαν τόσο τις ηπειρωτικές ακτές του Ιονίου όσο και τα ορεινά θέρετρα των Τζουμέρκων και της Πίνδου. Οι ξένοι τουρίστες σε ποσοστό δεν ξεπέρασαν το 20% καθώς ελάχιστες ήταν οι διεθνείς πτήσεις προς τα αεροδρόμια του Άκτιου και των Ιωαννίνων ενώ τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα στα χερσαία σύνορα καθήλωσαν τις διελεύσεις από τα Βαλκάνια.

Ζαγόρι

Οι Έλληνες επισκέπτες στήριξαν εφέτος και τον τουρισμό στο Ζαγόρι, αντικαθιστώντας τους ξένους τουρίστες που απείχαν λόγω πανδημίας. Στους 400 ξενώνες των 46 οικισμών οι πληρότητες τον Αύγουστο κυμάνθηκαν γύρω στο 50% δίνοντας μικρή ανάσα στους επαγγελματίες του κλάδου. Τους προηγούμενους μήνες η κατάσταση ήταν δραματική και συνεπώς η αποτίμηση της σεζόν είναι δραματική. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Νίκος Βράκας σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου ήδη προετοιμάζονται για τη χειμερινή περίοδο με νέες υπηρεσίες αλλά και αυστηρά υγειονομικά μέτρα.