Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Σκληρή κριτική στα πεπραγμένα, τα λάθη και τις παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας, ασκεί η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία», η οποία κάνει τον απολογισμό του πρώτου έτους της νέας δημοτικής περιόδου στη «Θ», περιγράφοντας παράλληλα και τις δικές της ενέργειες.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

Δυστυχώς, ένα χρόνο μετά την έναρξη της δημοτικής περιόδου, δικαιώνονται οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις μας για το μέλλον της Ηγουμενίτσας. Η Δημοτική Αρχή κινείται χωρίς κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου, ενώ σύρεται πίσω από τις εξελίξεις που καθορίζουν άλλοι παράγοντες, σε βάρος των συμφερόντων των δημοτών.

Τα δημόσια έργα βελτίωσης των υποδομών που εκτελούνται τον τελευταίο χρόνο είναι λίγα και μικρής κλίμακας για να καλύψουν τις ανάγκες. Τα περισσότερα είναι συνεχιζόμενα από την προηγούμενη τετραετία και τα νέα έργα είναι ελάχιστα.

Οι ρυθμοί εκτέλεσης των έργων είναι απελπιστικά αργοί. Μόνο στο Δήμο Ηγουμενίτσας επί Δημαρχίας του κ. Γ. Λώλου, τόσο λίγα και μικρά έργα, αργούν τόσο πολύ να ολοκληρωθούν, αφού βεβαίως σε πολλά από αυτά, μεσολαβούν οι …συνήθεις παρατάσεις, αναθεωρήσεις και συμπληρωματικές συμβάσεις.

Η αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, αφού η Δημοτική Αρχή αναλώνεται σε έργα δημοσίων σχέσεων και είναι παντελώς απούσα από την διεκδίκηση της χρηματοδότησης έργων ουσίας. Η έλλειψη διεκδικητικού πλαισίου, αφήνει την Ηγουμενίτσα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, χωρίς τμήμα ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ το λιμάνι της πόλης και σημαντικά τμήματα της παράλιας ζώνης αυτής, ιδιωτικοποιούνται, με τον κ. Δήμαρχο να είναι απλώς θεατής.

Η λεγόμενη «μάχη της καθημερινότητας» όχι μόνο δεν έχει κερδηθεί, αλλά ούτε καν δόθηκε, όπως αποδεικνύεται από τα ακόλουθα παραδείγματα:

 • Η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι εξόχως προβληματική, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να σχηματίζουν «βουνά» στους κάδους πριν απομακρυνθούν από τα συνεργεία καθαριότητας.
 • Οι κάδοι απορριμμάτων είναι παλαιοί, χαλασμένοι και βρόμικοι.
 • Η εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης, «πράσινων σημείων» κ.α., είναι στη σφαίρα της φαντασίας και παραμένουν «κούφιες» προεκλογικές υποσχέσεις.
 • Παρ΄ όλα αυτά η πλειοψηφία του ΔΣ, ενέκρινε τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, με αυξημένα τέλη καθαριότητας.
 • Η Πέρδικα και οι περιοχές της Ηγουμενίτσας από ένα ύψος και πάνω, έμεναν μέρες και ώρες ολόκληρες χωρίς νερό το καλοκαίρι.
 • Τα έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στα παράλια του Δήμου (Πλαταριά, Σύβοτα, Πέρδικα) εκτελούνται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς και οι κάτοικοι και επισκέπτες υφίστανται μεγάλη και πολύχρονη ταλαιπωρία.
 • Για την προοπτική αναβάθμισης των υποδομών και δικτύων ύδρευσης στις Κοινότητες βόρεια της Ηγουμενίτσας (Νέα Σελεύκεια, Μαυρούδι, Καστρί, Άγιος Βλάσης, Παραπόταμος, Κορύτιανη, Άγιος Γεώργιος, Γεροπλάτανος κ.τ.λ.) ούτε λόγος, για δε την περιοχή Μαργαριτίου, ακόμη δεν έχουν δημοπρατηθεί οι σχετικές μελέτες.
 • Το κυκλοφοριακό πρόβλημα και το πρόβλημα της στάθμευσης των αυτοκινήτων παραμένουν άλυτα. Κανένα καινούργιο πάρκινγκ δε έγινε και καμία επιπλέον θέση στάθμευσης δεν εξασφαλίστηκε. Κανένα έργο υποδομής για την εφαρμογή του σχεδίου αστικής κινητικότητας δεν έχει ολοκληρωθεί. Μόνο εκδηλώσεις, πανηγύρια, ταξίδια και …βραβεύσεις για το τίποτα.
 • Η κατάσταση στην αστική και αγροτική οδοποιία είναι άσχημη, με δρόμους παγίδες. Τα πεζοδρόμια επίσης εγκυμονούν κινδύνους για τους πεζούς. Η κίνηση των ΑΜΕΑ αδύνατη.
 • Οι εμβληματικές παραλίες Δρέπανο – Μακρυγιάλι, μετά το φιάσκο με το …περίφημο μνημόνιο Δήμου – ΟΛΗΓ έμειναν χωρίς καταστήματα εστίασης, ενώ το επίπεδο της καθαριότητας είναι πολύ χαμηλό. Όσον αφορά άλλες παροχές προς τους λουόμενους (ντους, WC) ας τα ξεχάσουμε καλύτερα.
 • Οι Κοινότητες του Δήμου – ιδιαίτερα οι μικρότερες – και οι κάτοικοί τους, νιώθουν εγκαταλειμμένοι, από την αδιαφορία του κ. Δημάρχου.

Αλλά και στο κρίσιμο θέμα της πανδημίας η Δημοτική Αρχή το μόνο που έκανε ήταν να διεκπεραιώσει τυπικά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Καμία ειδική πρωτοβουλία για τη στήριξη ευπαθών ομάδων πληθυσμού και για την υποστήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής που επλήγησαν από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, καμία ειδική δράση για την ενίσχυση του τουρισμού, καμία ενέργεια υλοποίησης ψηφιακών εφαρμογών για την αποφυγή των μετακινήσεων των πολιτών στο Δημαρχείο για την εξυπηρέτηση τους. Αντιθέτως, συναίνεσε ανεύθυνα σε ψήφισμα για το άνευ όρων άνοιγμα του Τελωνείου Μαυροματίου, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Ας όψονται οι … πέραν των συνόρων ψηφοφόροι τους.

Απέναντι σε αυτή την αρνητική κατάσταση, εμείς ως Συνδυασμός της Μείζονος Αντιπολίτευσης, όπως είχαμε υποσχεθεί από την πρώτη ημέρα της νέας δημοτικής περιόδου, ασκούμε σκληρή αλλά υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου, κατατέθηκε από το συνδυασμό μας διακριτός προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2020, πλήρως κοστολογημένα και με έμφαση στα έργα ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ακριβώς για να καταδειχτεί δημόσια η μεγάλη διαφορά μας με τη Δημοτική Αρχή, η οποία διαχειρίζεται έναν προϋπολογισμό μιζέριας και ένα τεχνικό πρόγραμμα έργων χωρίς καμιά εσωτερική συνοχή.

Επιβάλλαμε συνεδριάσεις του ΔΣ (αξιοποιώντας τη δυνατότητα που μας δίνει ο νόμος, αφού κατέχουμε το 1/ 3 των εδρών)για τη ενημέρωση της κοινής γνώμης για θέματα που ο κ. Δήμαρχος επιθυμεί να συγκαλύψει, όπως η απώλεια του φακέλου από το ΚΕΠ και η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΟΛΗΓ ΑΕ.

Σε κάθε θέμα που δεν ψηφίζουμε θετικά στο ΔΣ, φέρνουμε εφαρμόσιμες εναλλακτικές προτάσεις (όπως π.χ. στο ζήτημα της δημιουργίας ποδηλατοδρόμων στα Σύβοτα ή στις σχέσεις συνεργασίας Δήμου – ΟΛΗΓ για το Δρέπανο κ.α.) που αποδεικνύονται τελικά πιο αποτελεσματικές από αυτές της Δημοτικής Αρχής.

Σε κάθε συνεδρίαση του ΔΣ διατυπώνουμε συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τον κ. Δήμαρχο, μεταφέροντας τις αγωνίες και τα αιτήματα εκατοντάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας. Δυστυχώς τόσο ο κ. Δήμαρχος, όσο και ο κ. Πρόεδρος του ΔΣ δε αντιλαμβάνονται τη σημασία της διαδικασίας αυτής και την απαξιώνουν με τη στάση τους συνεχώς.

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα θέματα του Δήμου, μέσω της έκδοσης ανακοινώσεων, δελτίων τύπου κ.τ.λ. Με τον τρόπο αυτό παρεμβαίνουμε άμεσα για την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής και τη διατύπωση προτάσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Είμαστε κοντά στους δημότες και τα προβλήματά τους με την αθόρυβη αλλά συνεχή παρουσία στελεχών μας στις Κοινότητες του Δήμου, με τη συνεργασία της Δημοτικής Ομάδας με τους Προέδρους και τα Συμβούλια των Κοινοτήτων, με την πληροφόρηση όλων αυτών για το τι συμβαίνει το Δήμο, αλλά και με επιτόπιες επισκέψεις, παρεμβάσεις, αυτοψίες και δια ζώσης συζητήσεις με στόχο την κατανόηση των αναγκών των δημοτών και τη συμβολή μας στην προσπάθεια για την ικανοποίησή τους.

Ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας, η στάση των στελεχών του συνδυασμού ήταν απολύτως υπεύθυνη, αφού τονίσαμε την ανάγκη πιστής εφαρμογής των μέτρων καταπολέμησης της διάδοσης, στηρίζοντας τις προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα υποστήριξης των πολιτών και επιχειρήσεων της περιοχής μας που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και ασκώντας κριτική στα λάθη και τις παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής.