ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ενστάσεις, διαφωνίες και προτάσεις για το πώς θα πρέπει να ξεκινήσει τελικά η σχολική χρονιά και στη Θεσπρωτία, καταθέτουν μια σειρά Φορέων, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς της Θεσπρωτίας, εκφράζοντας την αγωνία τους για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα.
Μια δύσκολη εξίσωση για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ζητά λύση που σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο να γίνει, βάσει των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην ελληνική κοινωνία, λόγω της πανδημίας.

Το Εργατικό Κέντρο
Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Εργαζόμενοι, δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές, γονείς, την Δευτέρα θα ανοίξουν οι πόρτες σε όλα τα σχολεία του Νομού μας και θα ζωντανέψουν ξανά από τις φωνές των παιδιών μας που θα κατακλύσουν τα προαύλια και τις αίθουσες τους.
Δυστυχώς όμως η νέα σχολική χρονιά θα είναι πολύ χειρότερη από τις προηγούμενες , γιατί με ευθύνη της Κυβέρνησης και των Δημοτικών αρχών ξεκινά με συσσωρευμένα προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς. Τα σχολεία ανοίγουν σε συνθήκες πανδημίας που μέρα με την μέρα παίρνει όλο και πιο επικίνδυνες διαστάσεις αφού καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα σε εργασιακούς χώρους. Ανοίγουν με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, με κενές θέσεις εκπαιδευτικών, με έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Η Διοίκηση του ΕΚΘ σας καλεί να ακολουθήσουμε τον δεύτερο δρόμο, τον δρόμο του αγώνα και τις διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να μας οδηγήσει στο ξέφωτο και να ικανοποιήσει όλες τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να κατακτήσουμε:
• Την άμεση κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς, στα σχολεία όλων των βαθμίδων.
• 15 μαθητές ανά τμήμα
• Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία
• Κανένα παιδί εκτός ολοήμερου σχολείου
• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους μαθητές, άμεση υποδομή για δωρεάν δελτία υγείας και επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, άνεργους.
• Αύξηση 100% της οικονομικής επιχορήγησης στους Δήμους για την συντήρηση των σχολικών κτιρίων και τις λειτουργικές ανάγκες τους.
• Να χτιστούν νηπιαγωγεία, σήμερα στεγάζονται σε ακατάλληλες νοικιασμένες αίθουσες πολυκατοικιών και για αυλή χρησιμοποιούν τους φωταγωγούς. Η αθλιότητα στο μεγαλείο της.
• Σταθερές – μόνιμες θέσεις εργασίας, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για την κάλυψη των αναγκών όλων των κατηγοριών στα σχολεία όπως: καθαριστριών, φυλάκων, επιστατών, τραπεζοκόμων, σχολικών τροχονόμων.
• Η μόρφωση και η υγεία των παιδιών μας είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Ηρθε η ώρα να «κόψουμε» το δάχτυλο της κυβέρνησης και όλων όσων το κουνάνε απειλητικά μπροστά στο πρόσωπο μας.


Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών
Από την πλευρά του ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας απευθύνεται στους γονείς με ανοιχτοί επιστολή:
Αγαπητοί γονείς ,
Ευχόμαστε σε όλους σας καλή σχολική χρονιά σε μια δύσκολη και ιδιαίτερη περίοδο για όλους μας . Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με πολλά προβλήματα και χαρακτηρίζεται από έξαρση της πανδημίας COVID-19 . Την περσινή σχολική χρονιά προσπαθήσαμε µε κάθε τρόπο κάτω από αντίξοες συνθήκες να στηρίξουµε παιδαγωγικά, ψυχολογικά, γνωστικά τους µαθητές µας, τόσο στην περίοδο της καραντίνας όσο και στην περίοδο που άνοιξαν τα σχολεία. Σε αυτή την τεράστια προσπάθεια, η κυβέρνηση όχι µόνο δε στάθηκε αρωγός αλλά µε την πολιτική της έβαζε εµπόδια, δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα.
Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μας βρίσκει αντιμέτωπους με συσσωρευμενα προβλήματα, που µε διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων ταλανίζουν την εκπαίδευση. Η Κυβέρνηση αρνείται να κάνει πράξη τα αυτονόητα για τη λειτουργία των σχολείων µε υγιεινή και ασφάλεια! Ακόµα και µε βάση τις τοποθετήσεις των επιστηµόνων, η χρήση της µάσκας από µόνη της δεν αρκεί. Δεν πήρε κανένα µέτρο ώστε να µειωθεί ο αριθµός των µαθητών ανά τάξη ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός ,αντίθετα νομοθέτησε 25αρια τμήματα , δεν εξασφάλισε νέους χώρους. Το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί καν για τις βασικές ανάγκες καθαρισμού των σχολείων . Λίγες ώρες πριν τον αγιασμό τα σχολεία βρίσκονται σε απαράδεκτη κατάσταση . Όλα αυτά στο σύνολό τους διαμορφώνουν ένα υπόβαθρο άκρως επικίνδυνο για την υγεία των µαθητών και των γονιών τους όσο και των εκπαιδευτικών.
Η ασφαλής πρόσβαση στο σχολείο είναι δικαίωμα του κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού!
Είναι καθοριστική για τη φυσιολογική, νοητική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού η δια ζώσης συµµετοχή στη σχολική ζωή και αυτό απαιτούµε να γίνει µε όρους, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τόσο του παιδιού και του οικογενειακού του περιβάλλοντος, όσο και των συναδέλφων.
Απαιτούμε :
• Εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική µείωση του αριθµού µαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τµήµα να µην έχει πάνω από 15 µαθητές. Αυτό διασφαλίζει όχι µόνο την υγεία αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία.
• Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισµό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθµός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τµήµατα µε λιγότερους µαθητές.
• Κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα.
• Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθµού µόνιµων εργαζοµένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονοµικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου
• Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προµήθεια µε το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατοµικής Προστασίας, είδη καθαρισµού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
• Διενέργεια µαζικών επαναλαµβανόµενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους µαθητές, ώστε να υπάρξει άµεση παρέµβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
Αγαπητοί γονείς ,
Ήμασταν και θα είμαστε πάντα στην ίδια όχθη αυτή της προάσπισης και του αγώνα για την στήριξη και την βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης . Αυτό σας ζητούμε και τώρα να κάνουμε από κοινού , να δώσουμε αυτό τον αγώνα από το ίδιο μετερίζι όπως και το παρελθόν .Σας καλούμε να διεκδικήσουμε μαζί το σχολείο που θέλουμε και ονειρευόμαστε για τα παιδιά μας .
Σας καλούμε όλους στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ , ωρα 13:00 στην πλατεία Δημαρχείου , Ηγουμενίτσα .

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας

Τέλος και η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Η Λ.Σ. με ερωτήσεις της προς την Δημοτική Αρχή, στις 03/05/2020 και 25/05/2020, είχε ζητήσει να παρθούν μέτρα για να διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλύεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές. Κλείνοντας μπροστά και στο άνοιγμα των σχολείων μετά το lockdown τονίσαμε «Τα σχολεία πρέπει να είναι έτοιμα και ικανά να δεχθούν και να προστατεύσουν το σύνολο των μαθητών και του προσωπικού. Άλλωστε, όπως διακηρύσσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, τα δύσκολα είναι μπροστά. (φόβοι και εκτιμήσεις για 2ο κύμα πανδημίας)
Για να έχουμε ασφαλή σχολεία στο δύσκολο φθινόπωρο πρέπει από σήμερα να φροντίσουμε για αυτό».
Σήμερα τρείς μήνες μετά και μόλις λίγες μέρες πριν το φθινοπωρινό άνοιγμα τα σχολεία βρίσκονται σε πιο δύσκολη κατάσταση, με δεδομένο ότι δεν θα έχουμε την εκ περιτροπής λειτουργία τους. Δεν έχουμε αύξηση αιθουσών και διδασκόντων, τα τμήματα εξακολουθούν είναι αριθμητικά μεγάλα ,πολύ μεγαλύτερα από τον μέσο όρο της κυβέρνησης. Το διάστημα που μεσολάβησε δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να παρθούν τα αναγκαία μέτρα. Αντί αυτού επικεντρώθηκε η συζήτηση στο θέμα της μάσκας. Αρκεί όμως αυτό το μέτρο όταν στα νηπιαγωγεία της πόλης στοιβάζονται 25 παιδιά σε νοικιασμένες αίθουσες ,κατασκευασμένες για καταστήματα με αυλή τον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας; Αρκεί όταν στο Γυμνάσιο της Νέας Σελεύκειας με 8 αίθουσες και 150 μαθητές υπάρχει μόνο μια καθαρίστρια τρίωρης απογευματινής απασχόλησης; Το πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων αναδεικνύεται σε καθοριστικό ,αφού σε όλα τα σχολεία υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού. Είναι ανάγκη αυτό που τονίσαμε από τον Μάη η επέκταση του ωραρίου σε 8-ωρο και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η πρόσληψη νέων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. Είναι ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη. Έχουμε προτείνει λύσεις για το στεγαστικό. Αλλά και για το θέμα των μέσων προστασίας που τόση κουβέντα γίνεται έχουμε φθάσει στο παρά 5 και δεν υπάρχουν μάσκες για τους μαθητές. Αλήθεια τι θα κάνουν την Δευτέρα οι δάσκαλοι ; Η εντολή της κυβέρνησης είναι «κανένας μαθητής χωρίς μάσκα στην τάξη» , αλλά μάσκες δεν έχουν διατεθεί ακόμα στα σχολεία. Θα βάλουν απουσία σε όλους τους μαθητές η θα πρέπει να τις προμηθευτούν οι γονείς από την αγορά; Κάτι τέτοια δίνουν τροφή και στους διάφορους «συνομωσιολόγους» αρνητές της μάσκας , αφελείς και μη.
Με αυτές τις συνθήκες τα σχολεία δεν είναι έτοιμα και ικανά να δεχθούν και να προστατεύσουν το σύνολο των μαθητών και του προσωπικού.
Αυτά πρέπει να τα πάρει σοβαρά η Δημοτική Αρχή που έχει την ευθύνη.
Η Λ.Σ. καλεί τους Μ.Φ ,τα Σωματεία του τόπου, γονείς και εκπαιδευτικούς να αγωνισθούν για να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να λειτουργήσουν τα σχολεία, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους.