ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗΣ

Για δεύτερη φορά στην σχεδόν δύο αιώνες ιστορία του, όπως όλα δείχνουν, δε θα πραγματοποιηθεί ο Λάμποβος στην Παραμυθιά. Η προηγούμενη ήταν στην κατοχική Ελλάδα του 1943, όταν λίγες μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η εκτέλεση των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς.

Ο Λάμποβος (η εμποροπανήγυρη) μεταφέρθηκε από τον Λάμποβο, χωριό της Βορείου Ηπείρου, κοντά στο Αργυρόκαστρο, γι’αυτό φέρει το όνομά του. Το παζάρι ξεκίνησε τον 19ο αιώνα, περίπου από τα τέλη της δεκαετίας του 1880, ενώ υπάρχουν στο ιστορικό αρχείο Παραμυθιάς έγγραφα από το 1930. Μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες η ζωοπανήγυρη αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του. Ήταν τότε που τα άλογα κατεξοχήν, τα μουλάρια αλλά κι άλλα ζώα, άλλαζαν χέρια.

Τη μια βδομάδα του παζαριού, στην Παραμυθιά συναντιέται ολόκληρη η Ήπειρος. Ένα ατελείωτο ποτάμι από κόσμο, που φέτος όμως, στις ιδιαίτερες συνθήκες του κορονοϊού δεν μπορεί να υπάρξει.

Έτσι ο Δήμος Σουλίου, όπως δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην ΕΡΤ Ιωαννίνων, ο Δήμαρχος  Ιωάννης Καραγιάννης, προσανατολίζεται σε ματαίωση της φετινής εμποροπανήγυρης, καθώς παρ΄όλο που ο Δήμος έχει προχωρήσει στην εκπόνηση νέου σχεδίου για την εγκατάσταση των περιπτέρων και την κίνηση των επισκεπτών, μια τέτοια λύση φαίνεται πως δεν μπορεί να προχωρήσει.

Έτσι στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την προσεχή εβδομάδα, αναμένεται να ληφθεί η απόφαση ματαίωσης του φετινού Λάμποβου.

Την ίδια στιγμή ο Δήμος βρίσκεται σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο της Παραμυθιάς, ώστε να προταθεί ένα πλαίσιο εκδηλώσεων που θα αντισταθμίσουν την απουσία της εμποροπανήγυρης και σε επίπεδο πολιτιστικών δρώμενων.