Δε θα μπορούσαν να λείψουν και από την Ήπειρο τα περιστατικά παραβατικότητας σε σχέση με τη μάσκα, κατά το σημερινό άνοιγμα των σχολείων, μόνο που στην περιοχή μας ως αρνητές της μάσκας εμφανίστηκε τουλάχιστον ένας δάσκαλος και ένας ιερέας που πήγε να τελέσει τον αγιασμό.

Αναφερόμενος στην έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς για τα σχολεία της Ηπείρου, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου Κωνσταντίνος Καμπουράκης μίλησε για γενικά καλή εικόνα στις σχολικές μονάδες της περιοχής αλλά είπε και για τα δύο περιστατικά. Στη μία περίπτωση ένας δάσκαλος στην Άρτα αρνείται να βάλει μάσκα κι έτσι η υπηρεσία έχει πλέον ενημερώσει τον Εισαγγελέα που θα αναλάβει τα περαιτέρω όπως προβλέπει ο Νόμος. Ένας Ιερέας επίσης, σε σχολείο της Ηγουμενίτσας, το πρωί που πήγε να τελέσει τον αγιασμό δεν ήθελε να φορέσει μάσκα κι έτσι, αντικαταστάθηκε προκειμένου να γίνει η τελετή κανονικά.

Με την ευκαιρία ο κ. Καμπουράκης τόνισε κατηγορηματικά ότι όποιος μπαίνει σε σχολική μονάδα, είτε μαθητής – μαθήτρια, είτε εκπαιδευτικός, είτε γονέας, είτε ιερέας θα πρέπει να φοράει μάσκα. «Αλίμονο αν δε το τηρούμε εμείς και ζητάμε από τα παιδιά να το τηρήσουν» σημείωσε.

Στη γενική εικόνα τώρα, τα σχολεία της Ηπείρου εμφανίστηκαν να είναι προσαρμοσμένα στις νέες έκτακτες και ειδικές συνθήκες λόγω της πανδημίας και τα απαραίτητα υλικά βρίσκονται στα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι διευθύνσεις των σχολείων επίσης είναι ενημερωμένοι για τις υποχρεώσεις τους. Ο κ. Καμπουράκης παραβρέθηκε στον αγιασμό που έγινε σήμερα στο Μουσικό Σχολείο και στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωαννίνων στο οποίο φοιτούν μαθητές που ανήκουν ευπαθείς ομάδες. «Βρήκα την κατάσταση σε πολύ καλό επίπεδο και για τα παιδιά και για τους εκπαιδευτικούς» είπε και συμπλήρωσε «Ξεκινάμε μια νέα σχολική χρονιά, θέτουμε καινούργιους στόχους, προσδοκίες και ελπίδες. Σε αυτή την προσπάθεια κανείς δεν είναι μόνος και τα στελέχη της εκπαίδευσης και οι εκπαιδευτικοί και γονείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεργαζόμαστε πολύ στενά για να είναι καλύτερη η χρονιά».

Τέλος, ο κ. Καμπουράκης ανέφερε πως άλλαξε με τελευταία ρύθμιση η αρμοδιότητα της ευθύνης κλεισίματος μιας σχολικής τάξης ή ενός σχολείου αν εντοπιστούν κρούσματα σε μαθητές ή εκπαιδευτικούς. Η απόφαση παύσης της λειτουργίας δεν θα γίνεται με απόφαση του Δημάρχου αλλά με βάση την καινούργια υπουργική απόφαση, την ευθύνη θα έχει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας της κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Αυτοί θα εκτιμούν αν πρέπει να γίνει αναστολή τάξης ή σχολείου, όπως είπε ο κ. Καμπουράκης, τονίζοντας ότι η επαφή με Υπουργείο που έχουν οι 13 Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα με τη Γενική Γραμματέα είναι αδιάκοπη.