ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στις  δυο πλευρές των συνόρων με αίτημα την επαναλειτουργία του μεθοριακού  σταθμού  Μαυροματίου στη Σαγιάδα έκαναν το μεσημέρι  της Κυριακής Βορειοηπειρώτες που διαμένουν είτε στη Θεσπρωτία είτε στο Αλβανικό έδαφος.

Το τελωνείο λόγω της πανδημίας είναι  κλειστό από τις 22 Ιουλίου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Θεσπρωτίας οργάνωσε την εκδήλωση επί ελληνικού εδάφους και κάτοικοι του δήμου Φοινικαίων επί αλβανικού εδάφους.

Και αυτό για  να γίνει γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι το παρατεταμένο κλείσιμο, λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού του Τελωνείο, έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα εντεύθεν και εκείθεν των συνόρων.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές,  οι κάτοικοι του δήμου Φοινικαίων, όλης σχεδόν της περιοχής από τα σύνορα μέχρι τους Αγίους Σαράντα, πέρα από τα 100 ευρώ, που πληρώνουν  για το τεστ και την επταήμερη καραντίνα, αναγκάζονται αν και είναι δίπλα, για να έρθουν στη Θεσπρωτία, να κάνουν ολόκληρο κύκλο μέσω Κακαβιάς, όπου ταλαιπωρούνται στις ουρές.

Οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι και έχουν ανάγκη από φάρμακα κυρίως, αλλά και θέλουν τη στήριξη των δικών τους, που δεν μπορούν να πάνε κοντά τους, ούτε εκείνοι να έρθουν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους οργανωτές, αλλά και τους τοπικούς φορείς της Θεσπρωτίας, παρών στην εκδήλωση  ήταν ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, που απηύθυνε και χαιρετισμό,  η αναστολή λειτουργίας του Τελωνείου εδώ και έξι περίπου μήνες, έχει δημιουργήσει οικονομική ασφυξία στη Θεσπρωτία, όπου ούτως ή άλλως οι επιχειρήσεις ταλανίζονται, αλλά και στις λίγες μικρές επιχειρήσεις του χώρου της Ελληνικής Μειονότητας.

Επίσης άτομα από τη γειτονική χώρα, που εργάζονταν εποχικά σε αγροτικές απασχολήσεις στη Θεσπρωτία, δεν μπορούν τώρα εύκολα να έρθουν και παρατηρείται έλλειψη εργατικών χεριών.

Εξάλλου άτομα από την Ελληνική Μειονότητα συγκεντρώθηκαν στην αλβανική πλευρά, ένωσαν τη φωνή τους με τους διαμαρτυρόμενους από την απέναντι πλευρά και  έκαναν έκκληση προς την ελληνική  κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή τους και να ανοίξει χωρίς καθυστέρηση το Τελωνείο Μαυροματίου.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν μέλη του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας "ο Πύρρος", καθώς και οι σύλλογοι Βορειοηπειρωτών Λευκάδας.

Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν δεκάδες σύλλογοι  Βορειοηπειρωτών της Αθήνας και άλλων πόλεων.

 

Ερώτηση Μ. Κάτση

Από την πλευρά του, το ερώτημα γιατί το τελωνείο Μαυροματίου παραμένει κλειστό και δεν ανοίγει όπως στην Κακαβιά με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του ο Μάριος Κάτσης, Βουλευτής Θεσπρωτίας & Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η κατάσταση αυτή επιφέρει τεράστια οικονομική ζημιά στη Θεσπρωτία και δε λαμβάνεται καμία μέριμνα για την Ελληνική μειονότητα και τις ανάγκες της, στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Η περίπτωση του τελωνείου στο Μαυρομάτι είναι για τον κ. Κάτση ενδεικτική για το πόσο αλλοπρόσαλλα έχει κινηθεί η κυβέρνηση στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Έπειτα από το γενικευμένο lockdown του Μαρτίου αποφάσισε στις 27/05/20 να ανοίξει το τελωνείο στο Μαυρομάτι, το τελωνείο άνοιξε τελικά χωρίς να πραγματοποιείται κανενός είδους έλεγχος. Δύο σχεδόν μήνες αργότερα, στις 22/07/20, η κυβέρνηση χωρίς να έχει κάνει καμία απολύτως ενέργεια ώστε να ανταποκριθεί στο αυτονόητο, να εξασφαλίσει δηλαδή την ασφαλή διέλευση των διερχομένων και την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής θωρακίζοντας υγειονομικά το τελωνείο, αφού ούτε τεστ covid-19 πραγματοποιήθηκαν ποτέ αλλά ούτε και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εμφανίστηκε, κατέφυγε στο άλλο άκρο. Στην εύκολη λύση του κλεισίματός του, δημιουργώντας μια ιδιότυπη εξαίρεση για τη Θεσπρωτία, αντί να γίνεται ότι ακριβώς και στο τελωνείο της Κακαβιάς. Από τότε έως σήμερα, δεν υπάρχει κανένας σαφής σχεδιασμός για το πότε και πως θα ανοίξει το τελωνείο.

Τα ερωτήματα για το πώς φτάσαμε έως εδώ και το για το τι θα γίνει στο μέλλον είναι αμείλικτα και επιτακτικά, σύμφωνα με το βουλευτή της αντιπολίτευσης:

Γιατί στο Μαυρομάτι δεν ίσχυσε ότι και στην Κακαβιά, όπου υπήρξαν εντέλει κλιμάκια του ΕΟΔΥ και υγειονομικά πρωτόκολλα;

Γιατί δεν υπήρξε ούτε ένα μέτρο υγειονομικής θωράκισης του τελωνείου και των εργαζομένων του;

Με ποιόν τρόπο και πότε χρονικά, η Ελληνική μειονότητα του Δήμου Φοινικαίων και της ευρύτερης περιοχής, θα αποκαταστήσει την επαφή της με την Ελλάδα;

Ποια μέτρα οικονομικής ενίσχυσης θα εφαρμοστούν ώστε να αντισταθμιστεί η οικονομική αιμορραγία της Θεσπρωτίας στο εμπόριο και στην αγροτική παραγωγή από το κλείσιμο του τελωνείου;

Πόσα κλιμάκια του ΕΟΔΥ δραστηριοποιούνται στο νομό Θεσπρωτίας και ποια ακριβώς η δραστηριότητά τους;