Με σφοδρότητα και προκαλώντας πολλά προβλήματα πέρασε το κύμα της κακοκαιρίας από την Ήπειρο, ειδικά για τους Νομούς Ιωαννίνων και τα ορεινά της Άρτας όπου δέχθηκαν τεράστιες ποσότητες νερού ενώ κατά διαστήματα περιοχές σαρώθηκαν από ισχυρούς ανέμους.

Τεράστια είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο σύνολο σχεδόν του επαρχιακού δικτύου από καταπτώσεις και κατολισθήσεις μικρής έκτασης.

Αρκετές παρεμβάσεις χρειάστηκαν και κατά την διάρκεια της νύχτας για να αντιμετωπιστούν έκτακτα προβλήματα.

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης 14 μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούσαν σε Τζουμέρκα, Ζαγόρι, Μέτσοβο, Κόνιτσα και Λάκκα Σουλίου ενώ πλήρης καταγραφή της κατάστασης αναμένεται να υπάρξει άμεσα.

Αυτοψία σε Θεοδώριανα και Μελισσουργούς

Μεγάλες είναι οι ζημιές που προκάλεσε ανεμοστρόβιλος ο οποίος «χτύπησε» με ένταση τα Θεοδώριανα και τους Μελισσουργούς.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεκάδες σπίτια έχουν προβλήματα καθώς παρασύρθηκαν κεραμίδια και στέγες ενώ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και οι υποδομές.

Πλήρης κι αναλυτική εικόνα θα υπάρξει τις επόμενες ώρες καθώς αυτοψία στα δύο χωριά όπως και σε άλλους οικισμούς των Κεντρικών Τζουμέρκων πραγματοποιούν κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας ενώ κινητοποιούνται και συνεργεία του Δήμου.

 

«Κόπηκε» στα δύο ο δρόμος προς Πέτρα

Σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί στον επαρχιακό δρόμο προς την Πέτρα Ζαγορίου. Ο δρόμος κυριολεκτικά «κόπηκε στα δύο» από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες.

Η κυκλοφορία είναι αδύνατη και ωσότου αποκατασταθεί η ζημιά οι κάτοικοι μπορούν να εξυπηρετούνται από τον δρόμο Δεματίου- Σίτσαινας.

 

Επί ώρες κλειστό το ένα ρεύμα της Εγνατίας

Για περισσότερες από επτά ώρες έμεινε κλειστή η Εγνατία, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη μετά το ντελαπάρισμα νταλίκας, κοντά στη γέφυρα Ανηλίου.

Το ατύχημα έγινε στις τέσσερις και μισή περίπου το απόγευμα της Δευτέρας, όταν η νταλίκα παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν με αποτέλεσμα να καταλήξει στο οδόστρωμα.

Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε τον οδηγό του οχήματος και στη συνέχεια  στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση της νταλίκας.

Στο ενδιάμεσο η κυκλοφορία είχε διακοπεί σε όλο το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη με τα φορτηγά και τις νταλίκες να ακινητοποιούνται από την Αστυνομία στο ύψος των Ιωαννίνων.

Στις εννέα περίπου το βράδυ και για λίγη ώρα η αστυνομία άνοιξε τη μία λωρίδα προκειμένου να αποσυμφορήσει την κατάσταση.

Στο σημείο του ατυχήματος έφτασε ειδικό γερανοφόρο όχημα προκειμένου να σηκώσει τη νταλίκα και να την οδηγήσει εκτός των λωρίδων κυκλοφορίας, το οποίο ωστόσο αντιμετώπισε προβλήματα εξ αιτίας των ισχυρών ανέμων.

Τελικά η επιχείρηση ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα όπου και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.

Κινδύνευσε πτηνοτροφική μονάδα

Πτηνοτροφική επιχείρηση στην περιοχή μεταξύ Κουτσελιού και Χαροκοπίου κινδύνευσε όταν τα νερά που κατέβαιναν μετατράπηκαν σε ορμητικό ποτάμι.

Χρειάστηκε να παρέμβουν μηχανήματα ώστε να περισωθεί η μονάδα.

 

Υπερχείλισε η Παμβώτιδα

Πέρασε το όριο της υπερχείλισης η λίμνη των Ιωαννίνων. Το θυρόφραγμα ωστόσο στο Πέραμα παραμένει κλειστό κι αυτό εξ αιτίας των σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων που καταγράφονται στους κάμπους της Θεσπρωτίας από τον Καλαμά.

Παρότι το θυρόφραγμα κλειστό μεγάλες ποσότητες νερού φεύγουν από διάφορα σημεία.

Το θυρόφραγμα ανοίγει κάθε φορά που η λίμνη βρίσκεται κοντά στο ανώτατο όριο, κατά τους χειμερινούς μήνες, προκειμένου να μειώνονται οι ποσότητες νερού και να αποφεύγονται πλημμύρες σε χαμηλά σημεία της πόλης και σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου.

 

Πνίγηκαν καλλιέργειες

Σε μία απέραντη λίμνη έχει μετατρέψει ο ποταμός Καλαμάς τους κάμπους της Κορυτιανης, Βρυσσέλας και Παραποτάμου.

Χιλιάδες ελαιόδεντρα εσπεριδοειδή αποθήκες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αλλά και σπίτια βρίσκονται μέσα σε αυτή τη λίμνη.

4000 κάτοικοι και παραγωγοί 15 τουλάχιστον κοινοτήτων  βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν για μία ακόμα χρονιά τις περιουσίες τους να βυθίζονται στα νερά.

Οι όγκοι του νερού που έπεσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας στα Ιωάννινα φτάνουν μέσω του Καλαμά στη Θεσπρωτία. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του εργαστηρίου μετεωρολογίας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 100 χιλιοστά νερού έπεσαν σε μία νύχτα όταν ο μέσος όρος του Ιανουαρίου είναι τα 124 χιλιοστά.

Οι κάτοικοι των παρακαλαμιών περιοχών θεωρούν πώς τα πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργούνται εξαιτίας του υδροηλεκτρικού εργοστασίου πού βρίσκεται στο φράγμα του Καλαμά στην περιοχή του Ραγίου.

Το φαινόμενο επιτείνουν εκατοντάδες κορμοί νεκρών πλατάνων από τη νόσο του μεταχρωματικού έλκους που παρασύρονται από τα ορμητικά νερά του ποταμού και δημιουργούν φράγματα σε διάφορα σημεία του.

 

Δέκα Δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Υπενθυμίζεται πως δέκα δήμοι στην Ήπειρο βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα οι Δημοτικές Ενότητες Πέτα και Κομποτίου στο Δήμο Νικολάου Σκουφά κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου εισηγείται στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη και των Δήμων  Κόνιτσας, Ζαγορίου, Μετσόβου, Φιλιατών, Ηγουμενίτσας, Πάργας, Βορείων Τζουμέρκων, Κεντρικών Τζουμέρκων και  Γ. Καραϊσκάκη  προκειμένου να αντιμετωπιστούν με γρήγορες διαδικασίες οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τις έντονες και συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.