Για μια ακόμα φορά σε διάστημα μόλις 12 ημερών, οι κάμποι της Βρυσσέλας, της Κορύτιανης και της Σκάλας Φιλιατών στη Θεσπρωτία, έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη, αφού οι βροχωπτώσεις των τελευταίων ημερών, οδήγησαν τον ποταμό Καλαμά σε υπερχείλιση. Οι κάτοικοι 17 κοινοτήτων βλέπουν και πάλι τις περιουσίες τους και τον κόπο τους βουλιαγμένα στα νερά. Καλλιέργειες, αποθήκες και σταυλικές εγκαταστάσεις και πάλι μέσα στη λάσπη. Οι κάτοικοι των παράκαλαμιων περιοχών θεωρούν πως τα πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργούνται εξαιτίας του υδροηλεκτρικού εργοστασίου πού βρίσκεται στο φράγμα του Καλαμά στην περιοχή του Ραγίου.

Το φαινόμενο επιτείνουν εκατοντάδες κορμοί νεκρών πλατάνων από τη νόσο του μεταχρωματικού έλκους που παρασύρονται από τα ορμητικά νερά του και δημιουργούν φράγματα σε διάφορα σημεία του ποταμού. Οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ και των παρακαλάμιων Κοινοτήτων, με ψήφισμά τους από τις 12 Ιανουαρίου απευθύνουν έκκληση για λήψη μέτρων και δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται, ενώ παράληλα έχουν προχωρήσει στη σύσταση συντονιστικού οργάνου με σκοπό την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Το ψήφισμα υπογράφουν οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ Ρίζιανης- Κορύτιανης, Βρυσέλλας, Φιλιατών, Σκάλας Φιλιατών και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Βρυσέλλας, Σίδερης, Κυπαρίσσου, Αετού, Παλαιοχωρίου, Παλαιοκκλησίου, Γολάς, Αχλαδιάς, Γεροπλάτανου, Κορύτιανης, Δράμεσης, Κοκκινιάς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Παραποτάμου Απόστολος Τζώρτζης.

Στο ψήφισμα σημειώνουν ότι τα χωριά πλημμυρίζουν «εθιμοτυπικά» κάθε χρόνο και ο ποταμός Καλαμάς παρασύρει καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, περιουσίες, δρόμους.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ακτινιδίων να χάνονται κάτω από τα νερά του ποταμού, καλλιέργειες μηδικής να καταστρέφονται σε μία νύχτα, ζώα να πνίγονται και να χάνονται κτηνοτροφικά κεφάλαια, ακόμη και ολόκληρα χωριά να αποκόπτονται από την κυκλοφορία λόγω των πλημμυρών του ποταμού που φτάνει και κλείνει το οδικό δίκτυο», σημειώνουν.

Ανάρτηση  Μ. Κάτση

Εξάλλου, με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο Μάριος Κάτσης αναφέρθηκε στα συνεχιζόμενα σοβαρά προβλήματα από τις πλημμύρες του Καλαμά, και την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες και τα παρακείμενα χωριά που στερούνται βασικών υποδομών για 2η φορά μέσα σε λίγες ημέρες. Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας:

"Συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα από τη χθεσινή βροχόπτωση με πλημμύρες, πτώσεις δέντρων, καθίζηση δρόμου, κατολισθήσεις και καταστροφές σε παραποτάμιες καλλιέργειες στη Θεσπρωτία. Πάλι σε απόγνωση οι αγρότες, και τα χωριά που στερούνται βασικών υποδομών για 2η φορά μέσα σε λίγες ημέρες.
Η κυβέρνηση αλλά και η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να παραμείνουν άπραγες. Έχω υποβάλλει ήδη ερώτηση (
https://tinyurl.com/y26sq7zd) στους αρμόδιους Υπουργούς για τις προηγούμενες καταστροφές και ακόμη καμία απάντηση και καμία ενέργεια από τους υπευθύνους αλλά και καμία αποζημίωση δεν έχει εξαγγελθεί.
Η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα στο πεδίο, αλλά μόνο με την επικοινωνιακή της εικόνα. Στο τέλος της ημέρας όλα μένουν στα λόγια."