HYDRO100318Ανακοινώσεις με τις θέσεις τους, σε σχέση με τις έρευνες και την πιθανή εξόρυξη Υδρογοναναθράκων στην Ήπειρο, εκδίδουν τις τελευταίες ημέρες, μετά και τις ενημερωτικές εκδηλώσεις, πολιτικοί και άλλοι σχηματισμοί, με τις οποίες εκφράζουν τη διαφωνία τους και παραθέτουν τα επιχειρήματά τους για αυτή.

Το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η διαφωνία του δεν έχει να κάνει με το θέμα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου αλλά με την εκμετάλλευσή του από ιδιώτες και πολυεθνικές, σημειώνοντας:

«Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών που αποτελούν λαϊκή περιουσία από επιχειρηματικούς ομίλους γιατί στόχος και κριτήριο της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι τα κέρδη των μονοπωλίων και συγκεκριμένα των εταιρειών Energean Οil & Gas και Repsol και όχι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Για το ΚΚΕ υπάρχει ένα βασικό κριτήριο αξιολόγησης κάθε ενεργειακής πολιτικής. Είναι το πώς απαντά κανείς στο κεντρικό ερώτημα, αν η πολιτική αυτή θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες ή την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου, στο αν έχουμε μια ενεργειακή πολιτική που οδηγεί στο να κατοχυρώσει την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό ή αντίθετα, την αντιμετωπίζει σαν εμπόρευμα. Εξετάζουμε ποιες οικονομικές συνθήκες και ποιοι πολιτικοί όροι μπορούν να διασφαλίσουν την ικανοποίηση αυτών των αναγκών στο σύνολό τους. Δηλαδή για ενεργειακή πολιτική προς όφελος του λαού δεν υπάρχει άλλος δρόμο από την πάλη για την κοινωνικοποίηση όλων των πηγών και υποδομών ενέργειας από την εργατική εξουσία, η αξιοποίηση τους στο πλαίσιο του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού.

Με άλλα λόγια το πρόβλημα δεν είναι γενικά το πετρέλαιο, η ύπαρξη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας. Εμείς δεν είμαστε γενικά κατά των υδρογονανθράκων που άλλωστε αποτελούν λαϊκή περιουσία. Το πρόβλημα είναι ότι οι υδρογονάνθρακες πωλούνται από την κυβέρνηση και το αστικό κράτος στους μονοπωλιακούς ομίλους που επειδή λειτουργούν με μόνο κριτήριο το κέρδος και σε περιβάλλον οξυμμένου ανταγωνισμού, είναι αναπόφευκτο όχι μόνο να μην υπάρχει λαϊκό όφελος αλλά να δημιουργήσουν προβλήματα και πιθανές καταστροφές κατά την εξόρυξη και αξιοποίηση τους. Άρα το ζήτημα είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία και όχι η ίδια η αξιοποίηση των πηγών πλούτου και ενέργειας της χώρας».

Περιβαλλοντικές ανησυχίες καταθέτει το Μ-Λ ΚΚΕ τονίζοντας:

«Τα προβλήματα είναι πολλά, μεγάλης επίπτωσης και άγνωστης αντιμετώπισης για το περιβάλλον, για την ζωή των κατοίκων και για την τοπική οικονομία. Η αποψίλωση περίπου 400 στρεμμάτων δασικής έκτασης, οι περίπου 11.500 γεωτρήσεις-εκρήξεις ανά 50μ, σε μήκος 575,5 χλμ., με την διάνοιξη δρόμων, με τα 220 ελικοδρόμια κλπ. (στο μέγιστο του νομού Ιωαννίνων και σε μεγάλο μέρος του νομού Θεσπρωτίας, στις περιοχές Δωδώνης, Ζίτσας, Ζαγορίου, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Σουλίου, Ηγουμενίτσας, Φιλιατών, μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου, στα όρη της Παραμυθιάς, στα Στενά και το Δέλτα του ποταμού Καλαμά αλλά και του Αχέροντα), η όχληση της άγριας ζωής στην φάση των γεωφυσικών ερευνών, αλλά πολύ περισσότερο στη συνέχεια, σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης της έρευνας, η ατμοσφαιρική και εδαφική ρύπανση, ο κίνδυνος ατυχήματος μεγάλης έκτασης στις παραγωγικές γεωτρήσεις κυρίως, σε συσχετισμό με την σεισμικότητα της περιοχής καθώς και η ρύπανση των υδάτινων οικοσυστημάτων στις γεωτρήσεις και κατά μήκος των αγωγών και η επιβάρυνση του λιμένα εξαγωγής, με εγκαταστάσεις αποθήκευσης, επεξεργασίας και φόρτωσης, είναι θέματα που καθιστούν την δραστηριότητα εξαιρετικά επικίνδυνη.

Φυσικά το μέγα ερώτημα που απασχολεί άμεσα την τοπική κοινωνία είναι πως μπορεί αυτή η δραστηριότητα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων να είναι συμβατή με την πρωτογενή παραγωγή (κτηνοτροφία, αμπελουργία, μελισσοκομία, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ), με τα ποιοτικά και επώνυμα προϊόντα της Ηπείρου καθώς και τον τουριστικό χαρακτήρα της, με τα ιδιαίτερα φημισμένα οικολογικά του χαρακτηριστικά».

«ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία και εξηγεί: «Γιατί στην πραγματικότητα αυτό που ετοιμάζουν είναι η ληστρική επιδρομή, η λεηλασία και το πλιάτσικο από τα ξένα και ντόπια αρπακτικά.

Γιατί είναι οι ίδιοι που με τις πολιτικές τους φόρτωσαν το λαό με μνημόνια, με φτώχεια, με ανεργία, με χαράτσια και τον απογύμνωσαν από κάθε δικαίωμα.

Γιατί, όταν όλοι αυτοί μιλούν για εθνικό συμφέρον, εννοούν το συμφέρον των αμερικανοευρωπαίων πατρώνων τους, που τόσο πολύ κόπτονται να διασφαλίσουν, βγάζοντας τη χώρα και το δημόσιο πλούτο «στο σφυρί».

Γιατί, όταν αυτοί μιλούν για «μεγάλη ευκαιρία» και παρουσιάζουν τη χώρα ως γωνιακό οικόπεδο, έχουν στο νου τους να μας χώσουν πιο βαθιά στην εξάρτηση, να μας μπλέξουν πιο επικίνδυνα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.

Γιατί εμείς ξέρουμε ότι τα γεωστρατηγικά συμφέροντα για το μοίρασμα της λείας, οι πηγές και οι δρόμοι των αγωγών ενέργειας είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών.

Γιατί ότι οι όποιες θέσεις εργασίας, δε θα΄ναι τίποτα άλλο παρά τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα των «ειδικών οικονομικών ζωνών», με ασυδοσία εκμετάλλευσης, με εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας και αναλώσιμους, που θα πεταχτούν στα αζήτητα όταν ολοκληρωθεί το πλιάτσικο.

Και όσο για το περιβάλλον και τη φύση γενικότερα, έχουμε δει την «ευαισθησία» τους και στον Καλαμά με τα λύματα και στο Καρβουνάρι με τον ΧΥΤΑ και στις Σκουριές Χαλκιδικής κ.α.

Θα αρπάξουν όσα και όπως μπορούν για το δικό τους κέρδος, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, αφήνοντας πίσω τους «Κρανίου Τόπο»!

Τέλος η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημειώνει: «Εμείς ξέρουμε ότι όπου οι πολυεθνικές εταιρείες του πετρελαίου πάτησαν το πόδι τους, ο λαός το πλήρωσε με αίμα, φτώχια και οικολογική καταστροφή. Δε διστάζουν μπροστά στο κέρδος τους να βάλουν γειτονικούς λαούς να σκοτωθούν, να καταστρέψουν πολιτιστικά και περιβαλλοντικά μνημεία (Νατούρα) και να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε μισθούς πείνας και εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα.   Παλεύουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας, να κάνουμε εμείς κουμάντο για το πώς θα διαχειριστούμε τους φυσικούς πόρους, για αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για ειρήνη στην περιοχή μας .