kentriko230318Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες, σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες, τους νικητές του βραβείου EUROPEANMOBILITYWEEK 2017 και του βραβείου για τον προγραμματισμό της αειφόρου αστικής κινητικότητας (SUMP).

Η Βιέννη ήταν ο νικητής του Βραβείου EUROPEANMOBILITYWEEK 2017 για μεγαλύτερους δήμους, με την Ηγουμενίτσα να… αποκαλύπτεται ως ο επίσημος νικητής της νέας κατηγορίας για μικρότερους δήμους. Το βραβείο για τον προγραμματισμό της αειφόρου αστικής κινητικότητας (SUMP) δόθηκε στην Turda (Ρουμανία).

 

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στις πόλεις από την Επίτροπο Violeta Bulc, υπεύθυνη για τις μεταφορές, και από τον Daniel Calleja, Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος, σε τελετή στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής η Επίτροπος Μεταφορών Violeta Bulc δήλωσε:
«Τα συγχαρητήρια μου σε κάθε νικητή. Μέσα από τις ενέργειές τους, αυτές οι πόλεις δεν δημιουργούν μόνο μια πιο βιώσιμη Ευρώπη, αλλά βοηθούν τους κατοίκους τους να μετακινούνται με καθαρότερο, πιο υγιεινό και πιο ευχάριστο τρόπο. Ελπίζω ότι επιλέγοντας αυτές τις πόλεις, οι δράσεις τους θα εμπνεύσουν και άλλους να αγκαλιάσουν το κεντρικό μήνυμα της EUROPEANMOBILITYWEEK - η βιώσιμη κινητικότητα είναι η σωστή επιλογή για όλους”.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος μετά την παραλαβή του βραβείου δήλωσε: «Αποτελεί μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή για μένα ως Δήμαρχος Ηγουμενίτσας η βράβευση της πόλης μας, ως νικήτρια, με το «Βραβείο για πόλεις με λιγότερους από 50.000 κατοίκους». Η τιμητική αυτή διάκριση, ανήκει σε όλους όσοι εργάστηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό και φυσικά στους δημότες της Ηγουμενίτσας. Η βράβευση αυτή δεν σηματοδοτεί για μας το τέλος της διαδρομής, αλλά την αφετηρία της πορείας μας προς μια πόλη περιβαλλοντικά καθαρή, με βιώσιμους τρόπους μετακίνησης και αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής των κατοίκων. Στις προτεραιότητες μας είναι να προωθήσουμε τους βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, ενισχύοντας μέσα από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης την αλλαγή της κουλτούρας των κατοίκων.»

Το βραβείο EUROPEANMOBILITYWEEK παρουσιάζει τις τοπικές αρχές που καταδεικνύουν σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση της αειφόρου αστικής κινητικότητας, ενώ το βραβείο SUMP αναγνωρίζει τον εξαιρετικό βιώσιμο προγραμματισμό της αστικής κινητικότητας.

Οι τρεις νικήτριες πόλεις, η Βιέννη, η Ηγουμενίτσα και η Turda επιλέχθηκαν από μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων για θέματα κινητικότητας και μεταφορών και θα λάβουν η κάθε μια και από ένα διαφημιστικό βίντεο που θα αναδεικνύει τα επιτεύγματά τους.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της βράβευσης η πόλη της Ηγουμενίτσας βραβεύθηκε για την υποδειγματική δουλειά της στο να γνωστοποιήσει τα οφέλη της βιώσιμης κινητικότητας στους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν σε κοντινές μικρές πόλεις. Οι κάτοικοι –κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας - μπορούσαν να επωφεληθούν από την ελεύθερη μεταφορά με λεωφορείο σε επιλεγμένες ώρες, να λάβουν μέρος σε εκδηλώσεις ποδηλασίας που πραγματοποιήθηκαν κατά μήκος του παράκτιου μέτωπου της πόλης και να ενταχθούν σε μια πολιτιστική πεζοπορία μέσα στο δάσος.

Σεμινάρια για τη βιώσιμη κινητικότητα διεξήχθησαν με μαθητές δημοτικών σχολείων, μαζί με έκθεση ζωγραφικής για μαθητές σχολείων σχετικά με τα οφέλη της ποδηλασίας και του περπατήματος. Ο Δήμος διοργάνωσε επίσης έναν διαγωνισμό φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την καλύτερη εικόνα βιώσιμης κινητικότητας με ποδήλατο.

Η Lindau (Γερμανία) και η Tivat (Μαυροβούνιο) ήταν επίσης φιναλίστ στη νέα κατηγορία βραβείων.

Η εκστρατεία EUROPEANMOBILITYWEEK διεξάγεται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, παρέχοντας στις πόλεις την ευκαιρία να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις βιώσιμων μεταφορών. Ενθαρρύνοντας τα άτομα να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα, να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα μας και να καταστήσουμε τις αστικές μας περιοχές πιο ευχάριστες για να ζήσουν και να εργαστούν.

Το 2017 ήταν η πιο επιτυχημένη έκδοση του EUROPEANMOBILITYWEEK μέχρι σήμερα, με συμμετοχή περίπου 2.500 πόλεων.