Συνεδρίασε την Δευτέρα το βράδυ, σε ευρεία σύνθεση, η ολομέλεια της περιφερειακής παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών», με θέμα τον προγραμματισμό δράσης ενόψει των εκλογών. Πέραν των τεσσάρων εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων της παράταξης, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής Γιώργου Ζάψα, συμμετείχαν άνθρωποι που είχαν λόγο στη διατύπωση του προγράμματος και αρκετοί υποψήφιοι, περί τα 25 συνολικά άτομα.

Η συνάντηση αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία για τα μελλούμενα, σε σχέση με τις υποψηφιότητες στην Περιφέρεια Ηπείρου, αν δεχτούμε ότι είχε σχεδόν προεξοφληθεί η διάλυση της παράταξης με την παρούσα σύνθεση, μετά τη σοβαρή διάσταση απόψεων και τη σύγκρουση που προέκυψε όταν η παράταξη του Γιώργου Ζάψα διοργάνωσε κοινή εκδήλωση με την «Ήπειρος Ανατροπής» (ΣΥΡΙΖΑ) και το τοπικό ΚΙΝΑΛ αποδοκίμασε την πρωτοβουλία της παράταξης, την οποία στήριξε το ΠΑΣΟΚ, το 2014. Φάνηκε τότε, πως οι τρεις εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Μάκης Χατζηεφραιμίδης, Γιώργος Ζιάκας και Δημήτρης Χαμπίπης, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, θα συμμορφώνονταν με τις υποδείξεις του ΚΙΝΑΛ και θα εγκατέλειπαν τον μέχρι σήμερα επικεφαλής τους.
Αυτό δεν επιβεβαιώνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αντίθετα οι τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι, υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες το 2014, μαζί με τον Θωμά Δημητρίου, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας που σήμερα έχει προσχωρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνουν ως «επιτροπή διαλόγου», την επαφή με το ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο, προκειμένου να εξελίξουν τον ως τώρα διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, με απώτερο στόχο την κοινή κάθοδο στις εκλογές του 2019.
Η προσπάθεια της καθόδου ενός ενωτικού ψηφοδελτίου στο χώρο ευρύτερης Κεντροαριστεράς ή αλλιώς, από τα αριστερά της ΝΔ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ… δε σταμάτησε με την εκδήλωση της 11ης Ιουνίου, διαμηνύουν τα στελέχη της «Συμμαχίας Ηπειρωτών».
Όπως δηλώνει στους «Νέους Αγώνες» ο Γιώργος Ζάψας, η παράταξη ως έχει, δεν πρόκειται να κατέβει αυτόνομα. Με τα προαναφερθέντα πρόσωπα που σηματοδοτούν το «Κίνημα Αλλαγής», η «Συμμαχία Ηπειρωτών» θα μπορούσε να κατέβει στις εκλογές συνεργαζόμενη είτε με το ΣΥΡΙΖΑ, είτε με το «Ποτάμι», είτε με το ΚΙΝΑΛ. Είτε με τη στήριξη και των τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων, είτε με τη στήριξη μόνο του ενός ή και δύο εξ αυτών.
Το μόνο σίγουρο που τονίζει κατηγορηματικά ο Γιώργος Ζάψας, είναι πως μόνος του δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, σε καμία περίπτωση. Στην περίπτωση αυτή, η απόφασή του θα είναι η πολιτική «αποστρατεία».
Το διάστημα που δόθηκε από την ολομέλεια της παράταξης για την προσπάθεια της αμφίπλευρης διεύρυνσης, είναι ένας μήνας. Σε ένα μήνα, θα αποτιμηθεί το αποτέλεσμα της προσπάθειας.