ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Βήματα προόδου έχει κάνει η Ήπειρος στον τομέα του τουρισμού, που αποτελεί ένα σημαντικό «μοχλό» για την τοπική οικονομία.
Το εξαιρετικά θετικό είναι ότι οι αυξήσεις των επισκεπτών συνδυάζονται με την ικανοποίηση από την διαμονή τους στην περιοχή μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων η Ήπειρος παρέχει στους επισκέπτες (σύμφωνα με την εκτίμηση των ίδιων) υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στα ποσά που διαθέτουν.


«Έχουμε κάνει πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, θέλουμε όμως να κάνουμε κι άλλα, γιατί τα περιθώρια είναι μεγάλα», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, αρμόδιος για θέματα τουρισμού. Ο ίδιος τόνισε ότι οι πτήσεις τσάρτερ στο αεροδρόμιο του Ακτίου αυξάνουν κάθε χρόνο με γεωμετρική πρόοδο.

Πολλά βήματα μπροστά έχει κάνει η Ήπειρος όσον αφορά στην τουριστική της ανάπτυξη, στόχος που είναι διαχρονικός για την περιοχή μας και στον οποίο προσβλέπουν τοπικοί άρχοντες αλλά και επαγγελματίες του κλάδου. Εξάλλου, ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό «μοχλό» για την τοπική οικονομία.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι η Ήπειρος… καταφέρνει όχι μόνο να προσελκύει μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων τουριστών, αλλά αυτοί να μένουν ευχαριστημένοι από την παραμονή τους εδώ, έτσι ώστε να αποτελέσουν τους καλύτερους διαφημιστές της περιοχής μας για να την επιλέξουν στη συνέχεια και άλλοι. Και σ’ αυτό φαίνεται πως τα πηγαίνουμε πολύ καλά, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) η Ήπειρος σε πολλούς δείκτες έχει καταφέρει να φθάσει στην κορυφή, αφήνοντας πίσω άλλες «παραδοσιακά» σημαντικές τουριστικές περιοχές της χώρας!

Ψηλά στους δείκτες
Στην μελέτη, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δείκτες ποιότητας ξενοδοχείων, με την Ήπειρο να κατέχει την πρώτη θέση ικανοποίησης για την Ηπειρωτική Ελλάδα με ποσοστό 91,4% και ακολουθούν η Αν. Μακεδονία και Θράκη με 86,8%, η Αττική με 86,5%, η Κεντρική Μακεδονία με 86,2%, η Στερεά Ελλάδα 85,3% και η Πελοπόννησος με 85,2%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Θεσσαλία με 85%.
Στο κριτήριο της καθαριότητας και πάλι η Ήπειρος σκαρφαλώνει στην πρώτη θέση με 95,4%. Ακολουθούν η Αν. Μακεδονία και Θράκη 94,5%, οι Κυκλάδες 93,7%, η Πελοπόννησος με 92,7% και η Θεσσαλία με 92,5%. Οι υπόλοιπες Περιφέρειες έχουν βαθμολογίες μικρότερες από 90%.
Η Ήπειρος συνεχίζει να ξεχωρίζει, αφού και στο κριτήριο της τοποθεσίας κατατάσσεται στην πρώτη θέση με το εντυπωσιακό 97,7% και ακολουθούν η Θεσσαλία με 91,7%, οι Κυκλάδες 91,1% και η Αν. Μακεδονία και Θράκη με 90,1%. Οι υπόλοιπες Περιφέρειες έχουν βαθμολογίες μικρότερες από 90%.
Με το πολύ υψηλό 96,% η Ήπειρος είναι πρώτη και στο κριτήριο της εξυπηρέτησης, ενώ ακολουθούν η Αν. Μακεδονία και Θράκη με 95,1% και οι Κυκλάδες με 92,5%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Θεσσαλία 90,1% και στην πέμπτη θέση το Βόρειο Αιγαίο με 88,9%. Ακολουθούν η Κρήτη με 88,5%, η Στερεά Ελλάδα με 88,3% και η Κεντρική Μακεδονία με 88,1%.
Τα στοιχεία επιφυλάσσουν μια ακόμη πρωτιά για την περιφέρειά μας κι αυτή είναι στην κατηγορία σχέση ποιότητας - τιμής, όπου η Ήπειρος προηγείται με 91,1% και ακολουθούν Αν. Μακεδονία και Θράκη με 90,5% και οι Κυκλάδες 88,3%.
Αλλά και στην κατηγορία δωματίου η Ήπειρος κατατάσσεται πρώτη με 89,8%, ακολουθούν οι Κυκλάδες με 88,6% και στη συνέχεια η Αν. Μακεδονία και Θράκη με 88,4%.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι οι επαγγελματίες του τουρισμού βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αν και πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο! Τα βήματα που έχει κάνει η Ήπειρος στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει βασικό «μοχλό» της τοπικής οικονομίας, είναι πολλά και σημαντικά. Αρκεί η προσπάθεια να συνεχιστεί συντονισμένα, έτσι ώστε η περιοχή μας να «πρωταγωνιστεί» σταθερά τα επόμενα χρόνια στον εγχώριο, αλλά και παγκόσμιο τουριστικό «χάρτη».

 ΕΞΕΛΙΞΗΣ 

multirama

 tentes

daikin

itech