Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗ Ν.Δ. ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΑ ΛΑΘΗ 

Η αγωνία ορισμένων τοπικών παραγόντων της Ν.Δ. για την υποψηφιότητα Ριζόπουλου στην Περιφέρεια Ηπείρου, έγινε πανικός και όπως φάνηκε με την παλιότερη δήλωση Σπυράκη και ακολούθως με τις απαντήσεις του γραμματέα της ΠΕ, για τη στήριξη της ΝΔ στο πρόσωπο του νυν Περιφερειάρχη, ο πανικός αυτός έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.


Τελευταία κίνηση που δείχνει τη μεγάλη… σύγχυση κα ανησυχία που επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο ήρθε μετά την ανακοίνωση της γραμματείας οργανωτικού της παράταξης Ριζόπουλου την περασμένη Τετάρτη, καθώς κλήθηκαν από το γραμματέα της ΠΕ στην Αθήνα, 10 μέλη της γραμματείας του Ριζόπουλου σε ακρόαση….
Η επιστολή του κ. Αυγενάκη προς τα 10 μέλη της παράταξης, όπως αναφέρεται στον κατάλογο των παραληπτών, σημειώνει τα εξής: «Σας καλούμε σε ακρόαση την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, στις 16:00, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην αίθουσα Β11, σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 και τις ήδη γνωστές σε εσάς αποφάσεις του κόμματος»…
Είναι άγνωστο αν ο γραμματέας ήθελε επιπλήξει απλώς τα 10 μέλη της ΝΔ ή θα τα παραπέμψει στο Πειθαρχικό για διαγραφή. Η ουσία είναι πως η απόφαση αυτή ακυρώνει πολλά από τα λεχθέντα ως τώρα, για τη στάση του κόμματος απέναντι στις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Εξάλλου, έχω πει πολλές φορές ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιες για την τύχη τους και όχι να επιβάλλουν τα κόμματα τους εκλεκτούς τους» ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη στα «ΝΕΑ», σε πρόσφατη συνέντευξή του, αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε στην κρατική τηλεόραση και ο υπεύθυνος της εκλογικής επιτροπής Νικήτας Κακλαμάνης.
Το δεύτερο ζήτημα είναι το σε ποιες «αποφάσεις του κόμματος» αναφέρεται ο κ. Αυγενάκης: της επίσημης κομματικής στήριξης της υποψηφιότητας Καχριμάνη που δεν επιτρέπει σε κανένα μέλος του κόμματος να μετέχει σε αντίπαλο ψηφοδέλτιο, προφανώς…
Σε κάθε περίπτωση, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή στήριξη σε μια αυτοδιοικητική υποψηφιότητα. Έχουμε να κάνουμε σαφώς, με χρισμένο από το ΝΔ, υποψήφιο Περιφερειάρχη. Η διαφορά για να το πούμε απλά, είναι η εξής: όταν ένα κόμμα στηρίζει έναν υποψήφιο, είναι σα να τον συστήνει σαν μια καλή επιλογή σε εκλογές.Το χρίσμα σε έναν υποψήφιο δεσμεύει τα μέλη ενός κόμματος, ηθικά και πειθαρχικά, ενδεχομένως. Η στάση του γραμματέα της ΝΔ εν προκειμένω, δηλοί το τελευταίο…

Η απάντηση
Τα 8 από τα 10 μέλη της γραμματείας οργανωτικού της παράταξης Ριζόπουλου συγκεκριμένα, απαντούν πως δεν υφίσταται θέμα παράβασης αποφάσεων του κόμματος, όπως είπε στην κλήση του ο γραμματέας και με ύφος αρκετά ειρωνικό, του λένε πως δεν θα πάνε τη Δευτέρα στην Πειραιώς.
Οι οκτώ από τους δέκα που απαντούν, με επιστολή που κοινοποίησαν στα τοπικά ΜΜΕ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, είναι οι: Σάκης Βλέτσας, Μαρίνα Καλιαμούρη, Πηνελόπη Κοτζαμάνη, Στασινή Ράρρα, Στάθης Νάνος, Δημήτρης Δήμος, Γιώργος Μότσιος, Δονάτο Σοφία (δημοσιοποιούμε τα ονόματα, εφόσον αναγράφονται στην απάντηση).

Ολόκληρη η επιστολή – απάντηση έχει ως εξής:
«Αξιότιμε Γραμματέα,
Στην από Παρασκευή 31/8/2018 το απόγευμα επιστολή σας με αίτημα να προσέλθουμε σε «ακρόαση», για την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, στις 16:00, στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος στην αίθουσα Β11, με θέμα συζήτησης «σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 και τις ήδη γνωστές σε εσάς αποφάσεις του Κόμματος», η απάντησή μας για όσους από εμάς ψηφίζουμε στην Ήπειρο είναι η εξής:
Η τελευταία ήδη γνωστή σε εμάς απόφαση του Κόμματος, όπως αυτολεξί (sic) την ανέφερε ο ίδιος ο Πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις προ ολίγων ημερών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 είναι ότι «Το πρώτο μου μέλημα είναι σήμερα οι εθνικές εκλογές. Εξάλλου, έχω πει πολλές φορές ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιες για την τύχη τους και όχι να επιβάλλουν τα κόμματα τους εκλεκτούς τους. Στόχος η ευρύτερη δυνατή συναίνεση» (Link: https://tinyurl.com/KYRIAK-AYTODKSI).
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θεωρούμε ολόσωστη αυτή την απόφαση του Προέδρου μας και την αποδεχόμαστε στο ακέραιο. Και σαφέστατα τονίζει την έννοια της ελεύθερης και ακομμάτιστης αυτοδιοίκησης.
Σε απόλυτη συνάφεια με την επιθυμία του προέδρου και βάζοντας πάνω από όλα την Ήπειρο, εκφράζουμε την καθαρή πεποίθηση ότι ήρθε ή ώρα για σημαντικές αλλαγές τις οποίες αναγνωρίζουμε ότι στην Ήπειρο μπορεί να επιφέρει η εκλογή του Σπύρου Ριζόπουλου. Ο νυν Περιφερειάρχης μετά από 36 χρόνια ότι είχε να δώσει το έδωσε. Η Ήπειρος είναι τελευταία σε ανάπτυξη και πρώτη σε ανεργία. «ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ. Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ».
Ως εκ τούτου παρακαλούμε να αναγνώσετε την παρούσα σε αντικατάσταση της προτεινόμενης συνάντησης»…
Οι δύο που δεν υπογράφουν την παραπάνω επιστολή, είναι ο πρώην βουλευτής Άρτας της ΝΔ Κώστας Παπασιώζος και ο στενός συνεργάτης του Σπύρου Ριζόπουλου, Όμηρος Τσάπαλος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας και οι δύο τελευταίοι της δεκάδας, συμφωνούν με το κείμενο της απάντησης, απλά ο πρώην βουλευτής έχει το δικαίωμα να ξεχωρίσει από την υπόλοιπη ομάδα καθώς έχει διατελέσει βουλευτής αφενός και αφετέρου, θα απαντήσει με προσωπική επιστολή στον πρόεδρο του κόμματος και στον γραμματέα. Ο δε Όμηρος Τσάπαλος δεν ψηφίζει στην Ήπειρο.

Η ΝΟΔΕ
Μετά την απίστευτη και χωρίς προηγούμενο αναστάτωση που προκάλεσε η πρωτοβουλία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ Θόδωρος Τζαρούχης κάλεσε, τα μέλη της ΝΟΔΕ να συνέλθουν σε συνεδρίαση με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προφανώς, όπως εξηγήθηκε σε όσους αναρωτήθηκαν για το περιεχόμενο της συνεδρίασης, η συζήτηση θα αφορά μόνο τις περιφερειακές εκλογές.
Προφανής στόχος της ΝΔ κεντρικά, στο εξής, είναι να «μαζέψει» όσα μέλη της τοπικής ΝΔ φλερτάρουν με την ιδέα της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο του Σπύρου Ριζόπουλου. Μιας και η… ζημιά έγινε με τέσσερα μέλη του κόμματος που ανακοινώθηκαν στην γραμματεία Ριζόπουλου και εκτέθηκαν πλέον, επιτιθέμενοι στο γραμματέα της ΝΔ, στόχος στο εξής, είναι η… ζημιά να έχει κατά το δυνατόν, ελεγχόμενη έκταση.
Δεν αποκλείεται ανάλογες συναντήσεις να γίνουν και στην υπόλοιπη Ήπειρο.