ΙΧΘΥΟΚΟΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Έτοιμο να λειτουργήσει τρία διετή προγράμματα σπουδών είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς οι προεργασίες των τελευταίων μηνών, έχουν φέρει αρκετά μπροστά από τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας, το τοπικό ΑΕΙ.

Με την προϋπόθεση της έγκαιρης χρηματοδότησης που εκτιμάται στα 50.000 ευρώ, για κάθε χρόνο λειτουργίας αυτών των διετών προγραμμάτων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τα τρία διετή προγράμματα σπουδών στους τομείς της Γαλακτοκομίας στα Γιάννενα, της Ιχθυοκομίας στην Ηγουμενίτσα και της Λογιστικής και Διαχείρισης μικρών επιχειρήσεων, στην Πρέβεζα.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους, το μεσημέρι της Τρίτης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων, Μηνάς Πασχόπουλος μιλώντας για τη δουλειά που έχει γίνει από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το τοπικό ΑΕΙ έχει συγκροτήσει μια επιτροπή που έχει δουλέψει τις τρεις πρώτες προτάσεις με τις εισηγήσεις του Πρυτανικού συμβουλίου να έχουν ήδη εγκριθεί από το σώμα και το αντικείμενο των τριών προγραμμάτων να είναι η γαλακτοκομία, η ιχθυοκομία και η λογιστική.

Υπάρχουν παράλληλα, προτάσεις στο στάδιο της επεξεργασίας ακόμα, για διετή προγράμματα αργυροχρυσοχοΐας, υφαντικής μέσα από συνεργασία με το Ριζάρειο Ίδρυμα με την ένταξη της Υφαντουργικής Σχολής στο Μονοδένδρι στο διετές πρόγραμμα και να μπει υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου και τέλος, πρόταση για τεχνικούς εργαστηρίου συντήρησης ερευνητικού εξοπλισμού.

Αυτές οι προτάσεις είναι στη διαδικασία της μελέτης και τεκμηρίωσης και έχουν σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας.

To θέμα της χρηματοδότησης ωστόσο, είναι το μεγάλο ερωτηματικό για την αίσια έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως υποστήριξε ξεκάθαρα ο κ. Αλμπάνης.

Αν το Υπουργείο εγκρίνει έγκαιρα την κάλυψη των πρώτων 50.000 κατ' αρχήν για να αρχίσουν τα προγράμματα, μέχρι το καλοκαίρι το Πανεπιστήμιο θα είναι έτοιμο με τα ωρολόγια προγράμματα και για να προχωρήσει στην προκήρυξη ή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους διδάσκοντες, όπως είπε ο κ. Αλμπάνης.

Χρηματοδότηση στο Ερευνητικό Κέντρο

Εν τω μεταξύ, ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του τοπικού ΑΕΙ με την τροπολογία που συμπεριελήφθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το οποίο ψηφίζεται εντός των ημερών. Το Ερευνητικό Κέντρο θα χρηματοδοτείται τόσο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας όσο και από το αντίστοιχο πρόγραμμα καθώς και από τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.