Ο ΘΩΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗΝ «Θ»

Με πνεύμα συνεργασίας, όπως άλλωστε επιβάλει ο «Κλεισθένης» θα πορευτεί μέχρι τις εκλογές αλλά και μετά απ’ αυτές ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Θωμάς Δημήτριου, σύμφωνα με τα όσα απάντησε στις ερωτήσεις της «Θ».
Ο κ. Δημητρίου ασκεί κριτική για απουσία σχεδιασμού στη σημερινή Δημοτική Αρχή ενώ θεωρεί ότι οι όποιες θετικές παρεμβάσεις έγιναν στην Ηγουμενίτσα τα τελευταία χρόνια οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στην κυβερνητική βούληση κι όχι στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Δημητρίου έχει ως εξής:

1. Αν θελήσει να δει κανείς την Ηγουμενίτσα του 2015 και την Ηγουμενίτσα του 2019 ποιές διαφορές θετικές ή αρνητικές μπορεί να διακρίνει κατά την άποψή σας

Μία μεγάλη αλλαγή στην Ηγουμενίτσα, είναι η λειτουργία με απόφαση της κυβέρνησης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Η λειτουργία του Τ.Ε.Π. αναβάθμισε την παρεχόμενη υγειονομική φροντίδα προς τους συμπολίτες μας ενώ το κτήριο, που επί χρόνια ήταν εγκαταλειμμένο και κατέρρεε, μετατράπηκε σε στολίδι για την πόλη μας.
Επίσης θα διακρίνει την οδό – πεζόδρομο - ποδηλατόδρομο «των 49 Μαρτύρων», ένα έργο της Περιφέρειας που έλυσε το κυκλοφοριακό στη νότια περιοχή της πόλης και την αναβάθμισε σημαντικά.
Θα προσέξει ακόμη την επέκταση του πεζόδρομου – ποδηλατοδρόμου από το ΤΕ.Ι. μέχρι την είσοδο του παλαιού λιμένα και την μετατροπή, από την Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. της υποβαθμισμένης περιοχής όπισθεν του «ΠΑΝΘΕΟΝ», σε χώρο αναψυχής και περιπάτου.

 

2. Ποιά κατά την γνώμη σας θέματα δεν λύθηκαν αυτό το διάστημα.

Δεν προωθήθηκαν οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης και των σχεδίων οικισμών για να δοθεί η δυνατότητα στους δημότες να κτίσουν σπίτια στα οικόπεδά τους, να ζωντανέψει η οικοδομική δραστηριότητα και να δώσει εργασία στου άνεργους οικοδόμους συμπολίτες μας και ζωή στην οικονομία του Δήμου. Δεν μεταφέρθηκε το νεκροταφείο της πόλης. Δεν κατασκευάστηκε ο Περιφερειακός της Ηγουμενίτσας.
Εγκαταλείφθηκε η κατασκευή του κολυμβητηρίου.
Δεν προχώρησε η κατασκευή Δημοτικού Θεάτρου.
Δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της στάθμευσης στη πόλη, τα Σύβοτα και την Πέρδικα καθώς και το κυκλοφοριακό της πόλης.
Δεν βελτιώθηκαν τα οδοστρώματα και τα υπάρχοντα πεζοδρόμια και δεν κατασκευάστηκαν νέα πεζοδρόμια.
Δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα με τα αδέσποτα.


3. Ποια λάθη νομίζετε ότι έχει πράξει η σημερινή δημοτική αρχή και ο δήμαρχος κος Λώλος

Η σημερινή δημοτική αρχή έχει μεγάλη ευθύνη για την ακινησία και την αδράνεια στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος. Δεν ασχολήθηκε με έργα ανάπτυξης και πνοής και για το λόγο αυτό δυσκολεύεται ο δημότης να εντοπίσει κάποιο σημαντικό δημοτικό έργο που να άλλαξε την καθημερινότητα του ή την εικόνα της πόλης και των χωριών. Επικεντρώθηκε η δραστηριότητά της σε μικρά έργα και παρεμβάσεις, κυρίως για εξυπηρετήσεις ημετέρων αλλά και για ψηφοθηρικούς σκοπούς.
Δεν ασχολήθηκε με τα πολιτιστικά θέματα και ό,τι σημαντικό παρουσιάστηκε στον τομέα αυτό στην περιοχή μας, οφείλεται στις φιλότιμες προσπάθειες και το πείσμα ορισμένων ομάδων συμπολιτισσών και συμπολιτών μας, νέων κυρίως ανθρώπων.

 

4. Ποια είναι η θέση σας για την τμηματική έστω παραχώρηση του λιμανιού της πόλης σε ιδιώτες.

Οι διατάξεις του νόμου 4597/2019 καθορίζουν το πλαίσιο για την αξιοποίηση και του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με τη μέθοδο των υποπαραχωρήσεων λιμενικών δραστηριοτήτων και δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες επενδυτές να προσέλθουν να επενδύσουν και να συμβάλουν στην ανάπτυξή του. Το λιμάνι δεν πωλείται και δεν παραχωρείται, τουναντίον διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας του και η αξιοποίησή του γίνεται προς όφελος του δημοσίου. Ο νόμος είναι σαφής σε αυτό.
Επίσης διάταξή του, προβλέπει την απόδοση στο Δήμο του 3,5% των ετήσιων ενοποιημένων εσόδων της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. 

 

5. Ένα άλλο θέμα που απασχολεί την κοινωνία της Ηγουμενίτσας είναι αυτό της χερσαίας ζώνης. Πόσο ευχαριστημένος είστε με την εξέλιξή του; Θα μπορούσε άραγε να εγκριθεί το μοντέλο της τμηματικής παραχώρησής της, αρχίζοντας από περιοχές, όπως το Δρέπανο ας πούμε, όπου ο καθορισμός αιγιαλού και παραλίας είναι πιο εύκολος και αν ναι γιατί δεν έγινε;

Είναι γνωστή η παλινωδία στη παραχώρηση της Χερσαίας Ζώνης από το Κράτος στο Δήμο και αδιαμφισβήτητες οι πολιτικές ευθύνες στο θέμα αυτό. Εσχάτως πληροφορήθηκα ότι η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών που υπάρχουν στη Χερσαία Ζώνη και είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τον αποχαρακτηρισμό των τμημάτων αυτής που πρόκειται να αποδοθούν στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Διαφαίνεται ότι θα υπάρξει σύντομα οριστική λύση του θέματος στο σύνολο της παραχωρούμενης Χερσαίας Ζώνης. Η τμηματική παραχώρηση που υπαινίσσεστε δεν ήταν εφικτή, γιατί η περιοχή του Δρεπάνου είχε ως τώρα αυθαίρετα κτίσματα που δεν επέτρεπαν την παραχώρησή της.

 

6. Πόσο πιεστικός θεωρείτε ότι ήταν Δήμαρχος προς την κυβέρνηση προκειμένου να λυθεί το θέμα αυτό.

Εκτιμώ ότι η Δημοτική Αρχή δεν παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς και δεν γνώριζε σε βάθος την υπόθεση της Χερσαίας Ζώνης. Δεν παρενέβαινε με μελετημένες προτάσεις προς τους συναρμόδιους φορείς που χειρίζονταν το θέμα. Σπάνια συγκάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να το ενημερώσει για την πορεία των πραγμάτων αναφορικά με την παραχώρησή της, αφήνοντας άλλους να δώσουν λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα του Δήμου!

 

7. Η συγκέντρωση των υπηρεσιών υγείας της πόλης στο κτίριο του ΤΕΠ έλυσε προβλήματα ή δημιούργησε; Εν τέλει σας καλύπτει ένα μικρό πολυδύναμο κέντρο υγείας στην θέση ενός Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών;

Αναμφίβολα η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών αναβάθμισε την παρεχόμενη δημόσια και δωρεάν υγεία στην περιοχή μας. Πριν τη λειτουργία του Τ.Ε.Π. είχαμε ένα ρημαγμένο κτίριο στα όρια της Νέας Σελεύκειας και ένα Κέντρο Υγείας μέσα στην πόλη, να υπολειτουργεί. Επικρατούσε δηλαδή μία κατάσταση που σίγουρα δεν τιμούσε την πόλη και το Δήμο μας.
Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας με ψήφισμα που εξέδωσε το έτος 2017, εξέφρασε τη διαφωνία του για τη σχεδιαζόμενη λειτουργία του Τ.Ε.Π. αγνοώντας την υφιστάμενη κατάσταση και το εξαιρετικά κακό προηγούμενο των περασμένων ετών. Εάν υιοθετούνταν η αρνητική θέση του Δήμου και δεν προχωρούσε η λειτουργία του Τ.Ε.Π., σήμερα δεν θα είχαμε τίποτα παραπάνω από αυτό που είχαμε τα τελευταία χρόνια . Δεν νομίζω ότι υπάρχει συμπολίτης μας, που θα ήθελε κάτι τέτοιο.
Πλέον δίνεται η δυνατότητα γύρω από τη νέα δομή του Τ.Ε.Π. να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το Σύστημα Δημόσιας Υγείας στο Δήμο μας, για να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της περιοχής μας, να εξυπηρετεί και να παρέχει τις υπηρεσίες υγείας που επιθυμούμε.

 

8. Ποια είναι πέντε μεγάλα θέματα που, εφόσον εκλεγείτε, θα αποτελέσουν για σας ζητήματα πρώτης προτεραιότητας.

Εφόσον οι συμπολίτισσες και οι συμπολίτες μας αναθέσουν με την ψήφο τους τη διοίκηση του Δήμου, αμέσως θα οργανώσουμε και θα συντονίσουμε τις υπηρεσίες του ώστε να ανταποκρίνονται στην αποστολή τους σε υψηλό βαθμό και να είναι σε θέση να επιλέγουν με ταχύτητα τα θέματα που μας αφορούν. Να ετοιμάζουν και να καταθέτουν τις ολοκληρωμένες μελέτες και προτάσεις που απαιτούνται, για να διεκδικούμε παρεμβάσεις και κατασκευές έργων, που θα βελτιώνουν τη ζωή των δημοτών και θα αλλάζουν την εικόνα της πόλης και των κοινοτήτων προς το καλύτερο.

• Θα εργαστούμε για την αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής σε όλη την έκταση του Δήμου και σε κάθε της μορφή. Θα κατευθύνουμε τους παραγωγούς ώστε μέσω των συνεταιρισμών να αξιοποιήσουν τα διάφορα προγράμματα στήριξης, να δημιουργήσουν εξειδικευμένες μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης, για να παράγουν με μικρότερο κόστος και να διαθέτουν υπό ευνοϊκότερους όρους και με προστεθειμένη αξία τα παραγόμενα προϊόντα τους. Θα κινηθούμε για την ολοκλήρωση του αναδασμού στον κάμπο του Μαργαριτίου που θα συντελέσει στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής.
Θα λειτουργήσουμε Γραφείο Τουρισμού στο Δήμο και τοπικά γραφεία για πληροφορίες και ενημέρωση σε κάθε τουριστικό προορισμό.

• Στα σχέδιά μας είναι να βελτιώσουμε την εικόνα του Δήμου μας, με την υπογειοποίηση του καλωδιακού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με καλύτερο ηλεκτροφωτισμό των δρόμων και των πλατειών, με την κατασκευή και πλακόστρωση πεζοδρομίων, με πεζοδρομήσεις οδών, με την αναβάθμιση των πλατειών και των παιδικών χαρών και την κατασκευή νέων.
Θα εργαστούμε για να αποκτήσει επιτέλους η Ηγουμενίτσα τον περιφερειακό της δρόμο. Θα αποσύρουμε από τους δρόμους τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα, θα αντιμετωπίσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα με παρεμβάσεις στη στάθμευση, στη διπλοστάθμευση, στο παράνομο παρκάρισμα και την κυκλοφοριακή ροή. Σε υπάρχοντες χώρους αλλά και άλλους που θα βρούμε, θα επιδιώξουμε την κατασκευή νέων χώρων στάθμευσης. Θα ρίξουμε το βάρος στην κατασκευή νέων ποδηλατοδρόμων ώστε να διαμορφωθεί ένα δίκτυο εξ αυτών, για να μπορέσει ο δημότης να στραφεί στο ποδήλατο για τις μετακινήσεις και την άθλησή του. Θα φροντίσουμε για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών, των υπερηλίκων και των ΑμεΑ.

• Προτεραιότητά μας είναι να υπογραφούν επί τέλους και να εφαρμοστούν οι επεκτάσεις τόσο των σχεδίων πόλης όσο και των σχεδίων οικισμών. Θα φροντίσουμε για τον καθαρισμό των ρεμάτων και τη διαπλάτυνση όπου αυτή απαιτείται. Θα εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αποκομιδή των απορριμμάτων με αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης, που να περιλαμβάνει το διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή, την ανάκτηση μέρους αυτών και την ανακύκλωση.
Θα εξασφαλίσουμε την επάρκεια και την καλή ποιότητα του νερού για τις ανάγκες των δημοτών μας.
Θα εργαστούμε για την επέκτασή του δικτύου της αποχέτευσης και στις κοινότητες Μαυρουδίου, Καστρίου , Αγίου Βλασίου και Παραποτάμου.

• Προτεραιότητά μας είναι η ίδρυση νέων παιδικών σταθμών ώστε να καλύπτονται όλες οι αιτήσεις εγγραφών. Θα διεκδικήσουμε κονδύλια για την κατασκευή νέων κτιρίων για το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο της Ηγουμενίτσας, γιατί τα υπάρχοντα κτίρια αφενός δεν επαρκούν και αφετέρου θεωρούνται «γερασμένα». Θα ολοκληρώσουμε την κτιριακή υποδομή του 2ου Λυκείου με το κτίσιμο του 1ου ορόφου πάνω από την πτέρυγα των αιθουσών, όπως ήταν το αρχικό του σχέδιο.
• Οι αθλητικοί χώροι όλου του Δήμου θα βελτιωθούν, θα αναβαθμιστούν και θα αξιοποιηθούν για να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ηλικιών σε όλα τα αθλήματα.
Σκοπεύουμε να κατασκευάσουμε και να λειτουργήσουμε ανοιχτό θέατρο στο δασάκι της πόλης, με ταυτόχρονη ανάδειξη του ενετικού κάστρου και τη διευκόλυνσης της πρόσβασης σε αυτό.


9. Πείτε μας πέντε λόγους για τους οποίους οι ψηφοφόροι θα πρέπει να σας ξεχωρίσουν και να σας ψηφίσουν.

Οι ψηφοφόροι πρέπει να μας ψηφίσουν και να αναδείξουν τον συνδυασμό «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» ως την επόμενη Δημοτική Αρχή:
• Γιατί πιστεύουμε στη νέα δομή του Συστήματος Υγείας που έχει στο κέντρο του το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και θα διεκδικήσουμε από τους αρμόδιους φορείς την περαιτέρω ανάπτυξή του, για ακόμα καλύτερη δημόσια υγεία στο Δήμο μας.

• Γιατί πιστεύουμε στο νέο θεσμό της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και θα εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες κτιριακές υποδομές, για να εφαρμοστεί και στο Δήμο μας, όπως εφαρμόστηκε σε άλλους πρωτοπόρους Δήμους. Γιατί θέλουμε στα σχολεία μας να διατίθενται καθημερινά γεύματα στους μαθητές και τις μαθήτριες και θα εφαρμόσουμε αυτό το μέτρο.

• Γιατί στο Δήμο μας είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός κλειστού κολυμβητηρίου και θα επαναφέρουμε πιεστικά προς τις αρχές το αίτημα για την κατασκευή του. Άλλωστε είναι ένα έργο εγκεκριμένο και χρηματοδοτημένο με το πρόγραμμα « Πύλες Εισόδου» για την Ολυμπιάδα του 2004, που δεν μπόρεσε δυστυχώς να υλοποιηθεί από την τότε δημοτική αρχή.

• Γιατί θέλουμε ο Δήμος να παράγει πολιτιστικά προϊόντα και όχι μόνο να καταναλώνει. Γιατί θα στηρίξουμε και θα ενισχύσουμε τις ομάδες που ασχολούνται δημιουργικά με τον πολιτισμό αλλά και τα αθλητικά σωματεία που προάγουν τον υγειή αθλητισμό και θα τους παραχωρήσουμε τους απαραίτητους για τη δημιουργία χώρους.

• Γιατί στον άξονα του προγράμματός μας είναι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα προς τους δημότες, που θα προτάσσει την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπό μας. Κανένας άστεγος δεν θα υπάρξει στην πόλη και τις κοινότητές μας, κανένας χωρίς τροφή, χωρίς φάρμακα, χωρίς γιατρό.
Τέλος πρέπει να σημειώσω ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής που εισάγει ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1» θα διαμορφώσει ένα διαφορετικό περιβάλλον στους Δήμους. Επιβάλλονται πλέον η συνεργασία, η συναίνεση και η σύγκλιση θέσεων προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις στα όργανα διοίκησης του Δήμου. Είναι στην πολιτική αντίληψη της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ», της δικής μας παράταξης, το συνεργατικό πνεύμα και η επικοινωνία που τα νέα δεδομένα απαιτούν, ώστε να λειτουργήσει ο Δήμος στη νέα εποχή.